rujani

Rujani obilježili 25. obljetnicu obrane Livna

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja upriličena je u nedjelju, 23.travnja.

Proslava je započela misnim slavljem u župnoj crkvi u Livnu, nakon čega je upriličen mimohod u znak sjećanja na sve poginule branitelje.

Podsjetimo na te dane prije 25 godina: Tri dana nakon Kupresa, Srbi su udarili na prijevoj Koričina, a onda, deset dana kasnije, u odlučujućoj bici, na Rujane i Čelebić.

S jednostavnom idejom – ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve. Zaokružiti svoj plijen u Bosni i Hercegovini i istodobno izbiti na Vaganj i pod topničko-raketnu kontrolu staviti Split i Sinjsku krajinu.

Dana 23. travnja 1992., otpočela je odlučujuća bitka na livanjskoj bojišnici. Srpske su snage udarile iz pravca Bosanskog Grahova i to istodobno na Donje Rujane, na jugu, i na Čelebić, na sjeveru. Najprije topovima. Iz Pržine haubicama 155 mm i dalekometnim topovima 130 mm. A… iz Vrbice haubicama 105 mm. Bila je to kanonada kakvu Livanjsko polje nije doživjelo. Izravno po prvoj crti obrane, ali i po okolnim hrvatskim selima. Taktičku grupu, kojoj je bila okosnica brigada, koja je bila na Kupresu nekoliko dana ranije, u svoj drugi napad na Livno vodio je pukovnik Slavko Lisica.

Danas, 25. godina kasnije Livno je miran grad koji se s ponosom prisjeća dana kada su njegovi najbolji sinovi stali u obranu svojih ognjišta i pružili otpor nadmoćnijem neprijatelju. U znak sjećanja na one koji su dali svoj život za obranu Livna  položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda. 

Na svečanosti u Rujanima i obilježavanju 25. obljetnice odlučujuće bitke za oslobođenje Livna nazočno je bilo i izaslanstvo HDZ-a 1990 predvođeno Ilijom Cvitanovićem, predsjednikom Stranke i livnjakom i sudionikom obrane Livna dr. Nediljkom Rimcem, predsjednikom Središnjega odbora HDZ-a 1990.

Author Info

Pero Nikić

Nema komentara

Pošalji komentar