zelenika (1)

Dr. Diana Zelenika:”Čelnici sva tri naroda režiraju izgrede koji će rezultirati nacionalnom retorikom”

Biskup Franjo Komarica je za mene moralna vertikala i on je dokazani borac za ljudska prava i povratnike, kazala je dr. Diana Zelenika, zastupnica u Zastupničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH koja je gostovala u emisiji N1 televizije “Novi dan”.

Govoreći o sukobu između Komarice i entitetskog predsjednika Milorada Dodika, Zelenika je kazala da je banjalučki biskup moralni autoritet koji je za vrijeme najtežih sukoba ostao uz svoj narod. Također, osvrnula se i na kolumnu profesora Slave Kukića pod naslovom “Ko je Čoviću važniji – Dodik ili Komarica i njegov katolički vjernički puk?” kazavši da Čović osjeća “veću ljubav” prema Dodiku nego prema Hrvatima u BiH.

U nedjelju je održana komemoracija žrtvama logora Jasenovac. Zelenika je istaknula i to da je apsolutno za to da se kazni svaki zločin, jer, kako je kazala, svaki zločin ima ime i prezime, počinitelje i žrtve. Međutim…

“Nisam za selektivnost. Kada se Jasenovac spominje misli se na žrtve u razdoblju 1941-45., a nikada se na govori o žrtvama nakon 1945., o svima onima koji su stradali jer nisu podržavali bivši sistem. Znači, osuđujem zločin, ali i svaku selektivnost. I zbog toga mi je drago što će danas članovi Međureligijskoj vijeća BiH obići stratišta svih naroda”, poručila je.

Posljednjih nekoliko tjedana često se govorilo da Hrvati žele nove podjele u BiH, tj. da žele treći entitet. Gošća Novog dana je otkrila da “Čelnici rade na principu ‘dogovorimo se da se ništa ne dogovorimo’”, objasnila je dr. Zelenika.

Hrvatski izaslanici su nedavno tražili objašnjenje zašto nema Hrvata na rukovodećim pozicijama u policijskim strukturama. Zastupnica je otkrila kako je pitala ministricu za ljudska prava i izbjeglice šta je uradila kako bi se prekinula majorizacija Hrvata u institucijama.

“Dobila sam odgovor da se ministrica ne može izjasniti zato što nije dobila konkretne podatke. U pravosuđu i Ministarstvu branitelja omjer je 25:1 na štetu zastupljenosti Hrvata”, istaknula je.

U bh. entitetu Republika Srpska podiglo se mnogo prašine u svezi Predstavništva RS-a u Izraelu. Veleposlanstvo BiH u toj zemlji dobilo je notu da je Predstavništvo RS-a, koje nije diplomatsko, ugašeno 2013. godine.

“Prema mom mišljenju iz ove situacije se mogu izvući dva zaključka. Prvi, da postoji vječita težnja Dodika da ovaj entitet bude međunarodno priznata država. Drugi zaključak je da se ovdje radi o pranju novca jer nekakav savjetnik Arnie Livne, kojem je preko 90 godina, priča kako niko nije učinio za Srbiju i RS kao što je on. Tko se još  u tim godinama nečim bavi”, pitala je dr. Zelenika tijekom gostovanja u emisji Novi dan.

Author Info

Pero Nikić

Nema komentara

Pošalji komentar