faletar

Županija se kreditno zadužuje i svima daje samo općini Prozor-Rama opet ništa

Na županijskoj Skupštini koja je održana 4. svibnja 2017. godine donesena je odluka da se HNŽ kreditno zaduži u iznosu od 1.525.323,25 KM. Kreditna sredstva će se iskoristiti za energetsku učinkvitost za investiranje u četiri objekta na području HNŽ-a. Naravno, nijedan objekt nije u općini Prozor-Rama. Županija je  u energetsku učinkovitost, obnovu škola i javnih ustanova uložila više od 6 milijuna KM, a za škole i druge ustanove na području općine Prozor-Rama ni marke.

U 2016. godini Vlada je započela  Projekt energetske učinkovitosti i završila je prvu fazu. U njoj su obuhvaćene škole i javne ustanove: IV. osnovna škola u Mostaru, OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku, OŠ Crnići u Stocu, Srednja građevinska škola  Jurja Dalmatinca u Mostaru, Srednja škola u Čapljini, JU Srednja škola Konjic i Dom zdravlja Jablanica. Uloženo je više od 5 milijuna KM kreditnih sredstava te je Vlada izdvojila dodatnih milijun maraka kako bi se obnovile OŠ Gnojnice, OŠ Crnići, Srednja škola Neum, OŠ A.B. Šimića, S. S. Kranjčevića u Mostaru te OŠ Ravno.

Na sjednici Skupštine HNŽ-a koja je održana 4. svibnja 2017. godine kao zadnja točka Dnevnog reda našao se Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju.

Nakon rasprave donesena je Odluka kojom se HNŽ-e zadužuje za 1.525.323,25 KM na rok otplate od 10 godina. Ta sredstva su namjenjena za škole u Mostaru, Neumu i Jablanici. Naravno, opet nema nijedna škola iz općine Prozor-Rama.

Zastupnik  u Skupštini iz općine Prozor-Rama Luka Faletar (HDZ 1990) je bio protiv ovog zaduženja.  Također su neki zastupnici iz vladajuće strukture koju čine SDA i HDZ BiH, bili protiv  te Odluke. Zastupnici HDZ-a BiH iz Rame su podržali zduženje iako od toga nema ništa za općinu Prozor-Rama, osim vraćanja dugova.

O tome zašto je bio protiv ove Odluke Luka Faletar kaže: Dobro je da se pomaže lokalnim zajednicama, poglavito kada su u pitanju škole, domovi zdravlja, policija. Međutim, ne podržavam ovakvu raspodjelu gdje se u pojedine općine  ulaže po drugi put, a općini Prozor-Rama ništa. O odnosu županije pram našoj općini govori stanje regionalnih županijskih cesta, a posebno od kada nema ministra iz Rame. Tu je također  zgrada policijske postaje, prijevoz učenika, odnos prema Domu zdravlja „Rama“, jer je  naš Dom zdravlja jedini koji je platio sve svoje obaveze dok su drugi dobili oprost duga-zaključio je Faletar za Ramski vjesnik.

Author Info

Pero Nikić

Nema komentara

Pošalji komentar