Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata na Kupresu

U organizaciji Općine Kupres i udruga proisteklih iz Domovinskog rata u ponedjeljak, 10.travnja je obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Obilježavanja obljetnice započelo je polaganjem vijenaca ispred masovne grobnice Ogledala iz Drugog svjetskog rata, na spomen obilježju Suho polje, kod masovne grobnice Kupreško polje, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomenika vukovarskim braniteljima.

Vijence su položila izaslanstva braniteljskih udruga, hrvatskih političkih stranaka, općinskih, županijskih i federalnih vlasti te izaslanstva gradova prijatelja Kupresa.

Svetu misu za poginule u obrani Domovine, te za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni u Crkvi Svete obitelji u Kupresu, predvodio je kupreški župnik don Marko Tomić.

kupres1

Nakon mise vijenac na križu na groblju ispred Crkve Svete obitelji položilo je izalsnatvo HDZ-a 1990 predvođeno predsjednikom Ilijom Cvitanovićem. U  Hrvatskom domu Kupres upriličen je program uz 25. obljetnicu sjećanja na žrtve Kupresa, travnja, 1992. godine.

Nazočne je pozdravio načelnik općine Kupres Milan Raštegorac koji se prisjetio događaja iz travnja 1992. te poželio da sjećanja ne budu prazna i da se žrtava što češće sjećamo jer oni su ovo zaslužili, a mi uživamo.

Također, okupljene su pozdravili i uputili nekoliko prigodnih riječi Ivan Del Vechio, u ime predsjednice Republike Hrvatske i Petar Barišić, zamjenik predstojnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U sklopu Predavanja i rasprave na temu: Kupres 1942. – 1992. Sličnosti i naučene lekcije, na samom kraju programa obratio se i general Željko Glasnović.

Author Info

Pero Nikić

Nema komentara

Pošalji komentar