Anketa agencije Ipsos: Martin Raguž vodeći

Posljednje istraživanja raspoloženja birača u Bosni i Hercegovini, koje je za zagrebačku agenciju Manjgura* proveo Ipsos iz Sarajeva, svjedoči o još uvijek značajnom broju neodlučnih i neopredijeljenih glasača, iako je ostao još samo jedan dan do kraja kampanje u Bosni i Hercegovini.

U Federaciji BiH je takvih oko 30%, 19,8% neodlučnih i 11,1% onih koji ne žele reći za koga će glasati; u Republici Srpskoj taj postotak je još veći – čak 32,6% je neodlučnih, a 18,1% onih koji ne žele naglas reći kome će dati glas. Agencija Ipsos iz Sarajeva u posljednjem je predizbornom tjednu – od nedjelje 5.10. do utorka 7.10. – provela telefonsko istraživanje i anketirala 400 birača iz FBIH i 200 iz RS, i to onih koji najavljuju da će sigurno ili vjerovatno glasati, uz grešku uzorka od +-4% na cijelom uzorku.

Martin Raguž u vodstvu

Zanimljivo je da su ispitanici u ovoj anketi veći postotak glasova dali Martinu Ragužu, kandidatu HDZ-a 1990 koji je dobio 7%, nego Draganu Čoviću, kandidatu HDZ-a BiH koji ima 5,5%.

Bakir Izetbegović u prednosti u FBiH

Po ovom istraživanju u utrci za bošnjačkog člana vodi Bakir Izetbegović, kandidat SDA, s 21,2% ispred Emira Suljagića (DF – Željko Komšić) koji ima 15,8%. Slijede Fahrudin Radončić (SBB) s 15,4%, Bakir Hadžiomerović (SDP) s 14,2%, Sefer Halilović (BPS) s 11,9%, pa Mustafa Cerić, kao prvi od nezavisnih kandidata s 3%. Greška uzorka na opredijeljenima je +/- 6,1%, tako da će biti jako zanimljivo tko će uz prvo, osvojiti i drugu poziciju u ovoj trci.

U RS se vodi velika bitka za Predsjedništvo, mogući obrati

Najveće iznenađenje ovog istraživanja utrka je za predsjedničko mjesto u RS-u: Ognjen Tadić, zajednički kandidat opozicije za mjesto predsjednika Republike Srpske vodi ispred aktualnog predsjednika i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Dok Tadić broji 53,5%, Dodik ima 43,4%, uz grešku uzorka na opredijeljenim od +/- 9,6%.

Lider PDP-a Mladen Ivanić, koji je također kandidat oporbe okupljene oko SDS- za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, vodi s 53,5% ispred kandidatkinje SNSD-a Željke Cvijanović koja ima 41,3% uz grešku uzorka na opredijeljenim od +/- 9,6%.

Izvor: manjgura.hr

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar