ANTO BILIĆ HDZ1990: Proračun nije zasnovan na realnim prihodima, a mnogi branitelji i udruge nisu upoznati sa korištenjem financijskih sredstava

Zastupnik HDZ 1990 i predsjednik ŽO HDZ 1990 ŽSB gosp. Anto Bilić se osvrnuo se na današnji proračunu pogotovo na stavke vezano za gospodarstvo i  braniteljsku populaciju.

“U svakom slučaju je vrlo bitno da je proračun danas donesen ali uzimajući u obzir realne okolnosti -pandemiju COVID 19 i nastavak pandemije u narednoj godini HDZ 1990 smatra da proračun nije zasnovan na realnim i provodivim prihodima zbog već osjetno smanjenih prihoda u proteklom periodu” kazao je Bilić.

HDZ 1990 je podržao proračun uz prijedloge da se u eventualnom rebalansu proračuna proračunska stavka

GOSPODARSTVO JE POTREBNO ISKRENO POMAGATI

“HDZ 1990 je podržao proračun uz prijedloge da se u eventualnom rebalansu proračuna proračunska stavka Poticaj privatnim poduzećima i poduzetnicima -poticaj gospodarstvu po realnoj procjeni maksimalno uveća barem u visini prošle godine, koji je u tekućoj godini znatno uvećan zbog mjera za ublažavanje posljedica pandemijom COVID 19. Te mjere potrebno je i ove godine predvidjeti proračunom tako da bi se poticaji gospodarstvu otprilike kretali u visini prošlogodišnjih u iznosu od 4.830.000 KM. U odnosu na prošlu godinu ako izuzmemo mjere za ublažavanje pandemije COVID 19 proračunska stavka poticaja gospodarstvu se povećala i za pojedine stavke iznosi po drugim pojedinim stavkama”, napominje Bilić

BRANITELJI ZASLUŽUJU PRISTUPAČNIJI NAČIN RASPODJELE SREDSTAVA

Pored gospodarstva HDZ 1990 se na današnjoj sjednici osvrnuo na raspodjelu sredstava kada je u pitanju braniteljska populacija i udruge stradalnika Domovinskog rata.

Bilić smatra da dosta branitelja i članova pojedinih braniteljskih udruga nije upoznato s pravima i mogućnostima korištenja financijskih sredstava predviđenih proračunom te je tražio od vlade da uz pomoć kantonalne uprave za branitelje na jedan pristupačniji način (otvorenim javnim pozivima) izvijesti stradalnike, branitelje i njihove obitelji o načinu i vremenu raspodjele sredstava kada je u pitanju ova populacija.

Ukupan proračun kantonalne uprave za branitelje SBK/KSB je 6.713.060 KM,

“Najkorektnije i najozbiljnije bi bilo putem javnog poziva da svi kojima je pomoć potrebna apliciraju ali očigledno to nekome nije interes stoga i naovaj način reagiram”, oštar je Bilić.

“Ja znam i zašto je to tako i zašto se sve ovo ovako radi i postavlja ali ako hoćemo u ovim i ovakvim vremenima učiniti dobro ljudima pomozimo prvo gospodarstvu ali iskreno, a pogotovo pomozimo onim zaboravljenim ljudima-braniteljima koji su ostali bez igdje ičega i primorani su na ovakav oblik pomoći” završio je Bilić.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar