Borba za nove odnose

Na svjetskoj političkoj, gospodarskoj i društvenoj sceni, u tijeku je sukob dobra i zla, sukob  između tendencija profiterskoga i makjavelističkoga oblikovanja svijeta predvođenog neoliberalnim profiterskim  centrima  moći (bankarskim lobijima), koji imaju za cilj  mentalno i fizičko porobljavanje i pervertiranje kompletne ljudske zajednice i slobodoumnih, pravičnih, moralnih  i solidarnih društvenih tendencija.

Naš izbor je svijet  slobode, ljudskosti, duhovnih i moralnih  vrijednosti, svijet jednakih šansi, socijalne pravde i društvene solidarnosti.

Zato pozivamo narod da dobro razmisli, kakve i  koje vrijednosti nam, u posljednjih dvadeset i više godina,  nudi  politički, a posljedično i društveni ustroj koji imamo, oblikovan i podržavan od  velikog dijela  medijskog  estabilišmenta.  Kuda vodi, ovaj i ovakav način i smisao političkoga djelovanja? Koje su krajnje konzekvence tendecioznog formiranja ljudske, duhovne i društvene svijesti i međuljudskih odnosa? Krajnje je vrijeme da se duboko zamislimo  nad povodom i posljedicama dehumaniziranja  ljudske savjesti i međuljudskih odnosa koji se u posljednje vrijeme progresivno inkorporiraju  u sve pore  ljudske zajednice, gdje istinske  moralne i duhovne vrijednosti posrću pred komformizmom, nemoralnošću,  beskrupuloznošću i besćutnošću. Pogotovo je zabrinjavajuće prešutno i pokorno prihvatanje sve prisutnijega i bezobzirnijega gaženja  ljudskoga dostojanstva i duhovnih vrijednosti, a i  krajnje autokratsko derogiranje  elementarnih ljudskih i demokratskih prava.

 

Ova kriza je definitivno razobličila nekompetenciju i nedoraslost aktualnih vladajućih struktura i svu pogubnost dugogodišnjega negativnoga kadrovskoga struktuiranja na svim razinama državnoga i političkoga sustava. Definitivno i jasno se  pokazuju  tendencije urušavanja međunacionalnih odnosa,  gospodarske strukture i pravične raspodjele. Kako smo sigurni da  će sve to neumitno rezultirati  dugoročno  nepopravljivim gospodarskim posljedicama, drastično egzistencijalno ugroziti najveći dio stanovništva i ostaviti duboke posljedice po psihofizičko zdravlje i društvene odnose, tražimo žurno organiziranje Općih i Lokalnih izbora.

Smatramo da narod u ovome prijelomnom vremenu,  treba definitivno odlučiti, da li želi nastavak ovakvih političkih i društvenih odnosa, tj, produbljenje moralne, duhovne, ekonomske i egzistencijalne krize ili početak nove društvene paradigme, sa profiliranjem ljudskih, moralnih, duhovnih i društvenih vrijednosti.

Nastavak ove i ovakve politike vodi u masovni egzodus, siromaštvo, derogiranje elementarnih prava i atrofiranje etičkih i duhovnih vrijednosti. Ako ćemo i u buduće trpjeti diktat interesne manjine, da polako pakujemo kofere i napuštamo ovu sredinu.

 

Svjesni smo da Izlazak iz ove i ovakve krize neće biti niti kratkoročan niti  lagan.

Ne tvrdimo da bilo tko ima  čarobni štapić i da će brzo i lako riješiti sve probleme, ali mi u  HDZ-u 1990,  garantiramo društvene i političke promjene u kojima  ćemo odlučno stati iza istinskih moralnih i demokratskih vrijednosti i pravičnih i transparetnih  društvenih i gospodarskih odnosa. Hoćemo i nudimo uvjete u kojima ćemo  intelektualno, duhovno i  stvaralačko bogatstvo, osloboditi političkih okova, podržati  i pravično subvencionirati poduzetnički i gospodarski razvoj. Jer smo uvjereni  da će konačno oslobođeni, prirodni i društveni potencijal kojim neosporno raspolažemo, vrlo brzo pokrenuti razvoj i napredak kompletne zajednice.

Nemamo ambiciju  političkim diktatom uvjetovati  gospodarstvenike, jer većima njih su, bez obzira na nepovoljne okolnosti, sjajno uspjeli zahvaljujući osobnoj sposobnosti i inovativnosti, pa su objektivno najpošteniji dio globalnoga kapitalističkoga sustava.

Upravo radi takvih imamo namjeru stvoriti gospodarsko-administrativno i pravno okruženje i uvjete u kojima će na najkraći i najučinkovitiji način realizirati sve svoje zahtjeve i potrebe, bez  monopoliziranja i koruptivnog uvjetovanja administrativnih usluga. Zato je presudno organizirati takav administrativni državni aparat koji će neovisno i kompetentno   funkcionirati,  bez obzira na vladajuću političku strukturu.

S druge strane, djelu gospodarstva koji je poprimio neoliberalne profiterske manire, pravnim okvirima ćemo onemogućiti  neetičan i beskurpulozan odnos prema uposlenicima.

No, da bi do navedenog napretka došlo svjesni smo da se u hodu moramo obračunati sa dugogodišnjim politički organiziranim kriminalom i ukorijenjenom korupcijom. Vinovnike moramo sankcionirati i svu nelegalno stečenu imovinu, u zemlji ali i van nje  vratiti stvarnim vlasnicima,  narodu! Sve ovo će posljedično  onemogućiti monopoliziranje političke vlasti, obeshrabriti i odvratiti one, kojima je politika sredstvo za ostvarenje partikularnih interesa, društvenog statusa i osiguranje državnih sinekura.

Pozivajući na krajnju razboritost i promišljenost, daleko od svake zlonamjernosti, a sa revolucionarnim elanom pozivamo hrvatski narod da nam ukaže povjerenje i pruži šansu. Kao dosljedni zagovaratelji i neumorni promicatelji najviših  etičkih  načela, ne samo da ćemo se suprostaviti svim pogubnim političkim trendovima nego  ćemo kao pobjednici vratiti nadu u kvalitetnu budućnost  i dobar život hrvatskoj  obitelji, a sa susjedima graditi ljudski korektan suživot, baziran na uvažavanju, dobrim namjerama i kompromisu.

 

 

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar