Cvitanović: Ako Bakir želi Herceg-Bosnu, dobit će je

Radikalne izjave Bakira Izetbegovića nas ne trebaju čuditi. To je samo nastavak politike njegovog oca Alije – kazao je Cvitanović.
 
Ako Bakir Izetbegović želi Herceg-Bosnu, dobit će je, rekao je za Bild.ba predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.
 
Cvitanović je, komentirajući zadnje izjave Bakira Izetbegovića o tome kako treba razvlastiti Hrvate, otkrio u čemu je tajna (ne)uspjeha BiH.
Izetbegović je, podsjećamo, u nedjelju govorio o tomu kako treba ograničiti uporabu mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa u FBiH i na državnoj razini.
Kazao je da Dom naroda FBIH treba svesti na razivu Vijeća naroda Republike Srpske.
Govorio je i o tome kako je Bošnjacima tijesno u 33 posto kvote vlasti na državnoj razini.
Pozvao je i druge bošnjačke političke stranke da se ujedine i na izborima 2022. godine iz vlasti odstrane političke predstavnike Hrvata.
 
-Radikalne izjave Bakira Izetbegovića nas ne trebaju čuditi. To je samo nastavak politike njegovog oca Alije – kazao je Cvitanović Bildu.
Cvitanović smatra da je 30. lipanj “deadline” za izmjene Izbornog zakona.
 
– Najbolji odgovor na to je ignoriranje i nastavak rada na reformi Izbornog zakona. Znamo i sami da je 30. lipanj svojevrsni “deadline” i da se on do tada treba izmjeniti. Ako se to ne dogodi, Hrvatima preostaje samo jedna opcija – Herceg Bosna. Jesmo li spremni? Izetbegović to zna i zato se ponaša tako kako se ponaša – naglasio je predsjednik HDZ-a 1990.
 
Ako želi BiH, smatra Cvitanović, Izetbegović treba pristati na izmjene Izbornog zakona, u suprotnom – dobit će Herceg-Bosnu.
 
– Ako želi BiH kao državu tri konstitutivna i u svemu ravnopravna naroda – onda je nužno da prihvati hrvatski prijedlog izmjena izbornog zakona. Ako želi Herceg Bosnu, imat će je! U njegovim radikalnim izjavama vidim njegovu političku nemoć i pokušaj probijana u bošnjačkom biračkom tijelu – kazao je.
 
Pozvao je na provođenje presuda domaćih i stranih sudova i izgradnju BiH kao države tri konstitutivna naroda.
 
– Izetbegović ima konkurenciju u vidu drugih stranaka pa sad pokušava zaoštriti retoriku. Međutim, svi smo svjesni, u sva tri nacionalna korpusa – ključ rješenja svih problema je u izmjenama izbornog zakonodavstva. Provedimo presude Ustavnog suda i presude Europskog suda za ljudska prava i gradimo BiH kao državu triju konstitutivnih naroda – zaključio je Cvitanović u izjavi za Bild.ba.
 
Inače, u nedjelju je Izetbegović ponovio neke od svojih ranijih radikalnih stavova.
 
– Probosanske stranke imaju 60 posto u Zastupničkom domu Parlamenta BiH te se ta snaga mora ‘preliti’ u domove naroda i institucije. Ovakvo smo svi zbijeni u 33 posto u nekakvu imaginarnu bošnjačku kvotu od 33 posto. Tih 33 posto treba otići na 60 posto, ojačati taj motor koji vuče u pravom smjeru – rekao je Izetbegović.
Također, najavio je kako SDA neće pristati na promjene Izbornoga zakona BiH koje su u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”, dok u provedbi odluke Europskoga suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” vidi mogućnost uspostave “građanske države” u BiH.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar