Cvitanović o Sporazumu o Mostaru: Bojim se da će Hrvati ponovo biti izigrani

Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo – bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu, kazao je za N1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Na početku godine kazali ste kako vjerujete da će pod pritiskom međunarodne zajednice i odgovornošću domaćih političkih aktera doći do rješenja oko izmjena Izbornog zakona. Kako komentarišete jučerašnji dogovor?

Drago mi je da je napravljen pomak u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Ovo je dogovor koji tek treba provesti u djelu. Ovaj dogovor meni kao predstavniku hrvatskog naroda postavlja mnogo upitnika. Mi smo po ovom dogovoru proveli presudu Ustavnog suda iz 2010. prema kojoj se izjednačava vrijednost svakog glasa. Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo – bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu. Želim naglasiti da ću tražiti isti status za Grad Travnika kao što je u Mostaru.

Je li vas iko išta pitao prilikom ovih pregovora, je li vam Čović tražio komentar ili sugestiju?

Mi smo na posljednjih 10 sjednica HNS-a razgovarali o modalitetim i načinima izmjena Izbornog zakona. Dogovoril smo paket. Ako to izađe van paketa taj sporazum neće dobiti podršku HDZ-1990. Ponavljam – paket, Grad Travnik, relaksacija odnosa i ubrzan put ka EU.

Ako vi ne podržite ovaj sporazum, hoće li se moći bez vas?

Siguran sam da ovi akteri, koji su potpisali sporazum, neće imati toliki legitimitet da mogu sami kreirati Statutu i donositi odluke. Vidjet ćemo ko će za pet mjeseci biti u Gradskom vijeću i moći donositi odluke.

Nedavno ste kazali da BiH nikada nije bila u težem političkom trenutku od onoga u kojem se nalazi danas. Ko je kriv?

Prvo je krivo Dejtonsko uređenje, koje je navuklo luđačku košulju BiH. Također, odnosi u oba entiteta prema manjinskom narodu. Odgovorne su i političke elite koje vladaju Bosnom i Hercegovinom posljednjih 20 godina.

 

Emisiju možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Ha5YEJuNFGk&feature=emb_logo .

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar