Cvitanović: Pozivam HNS da podrži Dianu Zelenika

Predsjednik HDZ 1990 Ilja Cvitanović u razgovoru za Vijesti.ba odgovorio je na brojne optužbe vezane za navode o razbijanju jedinstva hrvatskog naroda nakon kandidature Diane Zelenika za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Cvitanović navodi da optužuje onaj tko dvadeset godina vlada u ime Hrvata u Bosni i Hercegovini, onaj koji je dopustio korupciju i nepotizam na ovoj razini, te da će Diana Zelanika i HDZ 1990 vratiti dostojanstvo u predstavljanju Hrvata.

“Svatko onaj tko se služi oprobanim floskulama da je netko izdajnik neće mu to proći, jer ja sam odgovoran Hrvat i prema sebi i prema svom narodu, i neću dopustiti manipuliranje s takvim stvarima”, rekao je Cvitanović.

S obzirom da je HDZ 1990 stranka članica HNS-a, te imajući u vidu da je evidentna težnja dijela političkih stranaka iz Sarajeva da nametnu volju hrvatskom narodu, Cvitanović je pozvao sve stranke s hrvatskim predznakom da podrže najboljeg kandidata.

“Budući da je evidentna težnja dijela političkih stranaka iz Sarajeva da nametnu volju hrvatskom narodu u izboru člana Predsjedništva, pozivam sve stranke s hrvatskom predznakom u HNS-u i van njega da se okupe oko, siguran sam, najboljeg kandidata među Hrvatima  u ovom trenutku, a to je doktorica Diana Zelenika”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Osvrno se i na odgovor koji je stigao iz redova Katoličke crkve iz koje je navedeno da Crkva ne podržava nijednu političku stranku, i obrazložio poziv koji je uputio.

“U strahu za nestanak katoličkog odnosno hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini poslao sam poruku Katoličkoj crkvi, jer narod očekuje da Crkva upozori na ono što nas uči, da upozori na oholost, bahatost, korupciju i nepotizam, na zapošljavanje po stranačkoj iskaznici, na iseljavanje Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine, i mislim da nisam prešao mjeru i da bi Crkva trebala u tome pravcu sve nas koji se bave politikom upozoravati”, rekao je Cvitanović.

Govoreći o odnosu zvaničnog  Zagreba prema hrvatskim strankama, Cvitanović je naveo da u postizbornoj fazi očekuje transparentnu i konstruktivnu komunikaciju.

“Ja vodim stranku koja je osvojila trideset posto hrvatskih glasova u Bosni i Hercegovini. Članica je Europske pučke stranke i Međunarodne demokratske unije,to jest dvije najveće institucije koje okupljaju demokršćane u Europi i svijetu. Članica istih asocijacija je i HDZ Republike Hrvatske i naravno da očekujem poštivanje i uvažavanje od gospodina Plenkovića kao predsjednika  HDZ-a Hrvatske, koji se, istina, ponaša u skladu s tim i daje potporu Hrvatima kao narodu, a ne pojedinoj političkoj stranci. Očekujem da će u postizbornom vremenu to biti jedna vrlo transparentna i konstruktivna komunikacija sa svim ozbiljnim političkim akterima među Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Cvitanović.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar