CVITANOVIĆ: Preživjeli smo 50g. komunizma – preživjet ćemo i 20g. loše hrvatske politike

Intervju Ilije Cvitanovića, v.d. predsjednika HDZ 1990 za Rportal:

Novi ljudi, nove ideje. Hoće li biti promjena u stranačkoj politici ili ćete nastaviti kao i vaš prethodnik?

Novi ljudi, nove ideje. No, vrijednosti su stoljetno stare; opstojnost hrvatskog, kršćanskog puka na ovim prostorima sa zajamčenim pravima i jednakopravnim ustavim položajem u odnosu na druge.  HDZ 1990 je na tim vrijednostima nastao i, ukoliko je bilo određenih odstupanja u proteklih 10 godina, vrijeme je da im se u punom smislu vrati. To će biti moja osnovna zadaća.

Koji je glavni cilj HDZ 1990?

Hrvatska stoljetna ognjišta, za koja su naši preci, kroz povijest, prolili mnogo krvi i znoja, kako bi opstali i ostali, danas ostaju pusta. Glavni i osnovni cilj je zaustaviti odlazak i iseljavanje našega naroda, omogućiti mu pravednu ustavno-političku poziciju i stvarati zdravo ozračje kako bi se ovdje radilo i ostajalo. Unatoč svim otežavajućim okolnostima, iskreno vjerujem u to.

Preživjeli smo 50 godina komunizma, preživjet ćemo i 20 godina loše hrvatske politike, nekako.

2016. godina je izborna. Hoće li HDZ 1990 ići u neku koaliciju ili samostalno?

Poprilično je rano govoriti o nastupu na izborima, za koje još nsmo niti sigurni da će se održati. No, ono što mogu sa sigurnošću kazati je kako  će HDZ 1990 učiniti sve da nam se ne ponove gorke lekcije Vitez i Odžak. Dakle, tamo gdje je ugrožen hrvatski interes, naša ruka je ispružena i inzistiramo na dogovoru.

Tamo, gdje su Hrvati u znatnoj većini, ćemo ponuditi mogućnost izbora, pa nek‘ narod izabere.

Kakav je vaš stav prema HNS-u i njegovom dosadašnjem radu?

Nacionalno pitanje i  težnja za ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH nas je okupila u HNS. Vrijeme je da svi to shvatimo i pođemo se nadstranački ponašati, bez podjela, fragmentiranja i preglasavanja.

Jeste li zadovoljni trenutačnim prilikama u BIH, od gospodarskih do političkih?

Ne. Naprotiv.

Kako komentirate trenutačnu suradnju/odnos  s HDZ BIH, I što biste htjeli/željeli mijenjati?

Mi smo konkurentne stranke, ali sličnih programskih ciljeva. Pozitivno rivalstvo i natjecanje idejama, u ozračju demokracije i višestranačja, je poželjno, ali isto tako, očekujem i partnersku suradnju na važnim nacionalnim temama. To hrvatski čovjek od nas očekuje i nemamo ga pravo iznevjeriti.

Vlada HNŽ-a već dulji niz godina ima maćehinski odnos prema Rami, a time i prema njenim stanovnicima. Koji je razlog za to?

Pozicija hrvatskog naroda je do te mjere nepovoljna da onemogućuje hrvatskoj politici  “luksuz” maćehinskog odnosa prema bilo kojem Hrvatu, ma gdje on živio. Zamislite, kada se netko iz Mostara maćehinski odnosi prema Rami, kako se tek odnosi prema Hrvatima Središnje Bosne, Posavine, Republike Srpske…  To nije hrvatska politika i vrijeme je da je prepoznamo i zauvijek kaznimo.

Stalno se govori o promjenama u BIH, ali čini se da sve ostaje na tome. Vaš stav o treutačnom stanju, i koje je, po vama, dugoročno i pravedno rješenje?

Svi koji žele dobro Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem narodu pripadali, složit će se kako Bosna i Hercegovina, okovana daytonskim okvirima, nije pravedna niti funkcionalna i kako joj je potreban preustroj.

Prijedlog Biskupske konferencije o 4 regije u Bosni i Hercegovini je prihvatljiv za HDZ 1990, na tragu kojeg ćemo, u skorijem razdoblju, ponuditi vlastiti prijedlog teritorijalno-administrativnih reformi.

Za vrijeme vašeg ministarskog mandata u Rami je urađeno nekoliko značajnih infrasrukturnih projekata. Nakon vaše smjene, iako je predsjednik vlade Denis Lasić obećao da će planirani radovi biti realizirani, do toga nije došlo. Kako to komentirate?

To je jedan, u moru primjera, kako stvari kod nas funkcioniraju. Nemam komentar.

Već dugo vremena provodi se se sustavni progon hrvatskih branitelja, od medijskog do sudskog. Tzv. “hrvatski” političari uglavnom šute na sve. Posljednji slučaj  je podizanje optužnice protiv zapovjednika specijalne policije HR HB Mije Jelića. Vaš komentar?

Na sceni je sustavan i orkestriran progon hrvatskih branitelja, koji, u konačnici, za cilj ima hrvatski narod i HVO prikazati kao agresora na BiH, a Herceg-Bosnu kao zločinačku tvorevinu. To je krivotvorenje povijesti, što je suludo i opasno.

Najžalosnije je što se to dešava u vremenu kada hrvatski legitimni predstavnici obnašaju najviše državničke, pravosudne i političke pozicije na svim razinama vlasti.

/Rportal/

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar