Cvitanović: Razočaran sam četvorkom; Umjesto da teže izjednačavanju Vijeća naroda RS-a s Domom naroda FBiH, oni rade suprotno

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović razočaran je stavovima lidera SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a, a u svezi izmjene Izbornog zakona BiH, odosno da, Vijeće naroda u Republici Srpskoj bude “preslikano” u FBiH, što bi značilo smanjenje nadležnosti Doma naroda FBiH.

“Simetriju između doma naroda i Vijeća naroda u RS-u treba praviti na način da se povećaju ovlasti Vijeća naroda, a nikako smanjivati ovlasti Doma naroda. Dom naroda nije dom županija već Dom naroda i nužno je da u Domu naroda budu legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda”, izjavio je Cvitanović za Republiku, komentirajući razgovore po pitanju izmjene Izbornog zakona lidera SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a.

“Bojim se da ovo dalje usložnjava mogućnost kompromisa koji je nužan. Razočaran sam stavom četvorke i odnosom prema RS-u, odnosno, da nisu tražili izjednačavanje Vijeća naroda RS s Domom naroda FBiH, a ne obrnuto”, zaključio je Cvitanović.

Po pitanju presuda Ustavnog suda, u ovom slučaju presuda Ustavnoga suda BiH oko zahtjeva Bože Ljubića za promjenom Izbornog zakona BiH o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda, Cvitanović je kazao da se o “presudama Ustavnog suda ne raspravlja političkim nadmudrivanjem”.

“Ona se jednostavno mora provesti. Vremena je vrlo malo ostalo”, zaključio je predsjednik HDZ 1990 za Republikainfo.com

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar