Cvitanović: Što bi u HDZ 1990 trebalo unaprijediti? Sve.

/Republika info/

Glavni tajnik HDZ 1990, Ramljak Ilija Cvitanović u kratkom razgovoru za Republiku kaže da Hrvatski narodni sabor (HNS) “gubi smisao ukoliko u HNS-u i dalje bude postojala podjela na frakcije”. Ističe kako bi HDZ-u BiH trebalo dati priliku ali i da bi u njegovoj stranci trebalo unaprijediti – sve.

Nedavno je predsjednik stranke iz zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto predsjednika, a Kolegij vaše stranke predložio vas je za vršitelja dužnosti predsjednika do održavanja Sabora. Što mislite da bi trebalo unaprijediti u daljnjem radu stranke?

 Stav Kolegija za moje imenovanje na poziciju vršitelja dužnosti predsjednika HDZ-a 1990 ne promatram samo kao čast, već kao odgovornost. Stoga ću s punom odgovornošću pristupiti poslu i izazovu koji me očekuje. Što bi trebalo unaprijediti? Sve.

HDZ 1990 je druga hrvatska politička opcija po jačini u BiH. Koji je smjer koji bi ova stranka trebala dalje djelovati: ili na dosadašnjem smjeru desnice ka centru ili ipak blago udaljavanje od centra?

 Proces tranzicije, kompleksna društveno-politička platforma i neriješena nacionalna pozicija je ljudima u Bosni i Hercegovini uskratila mogućnost na istinsku ideološku opredjeljenost. Radikalni nacionalisti među ljevičarima i dojučerašnji komunisti među desničarima su najrelevantniji dokaz takvoj tvrdnji. Stoga, ideološki kompas ostavimo za neka bolja vremena, demokratičniju Bosnu i Hercegovinu i iskreniju politiku i političare.

HDZ 1990 vidim kao stranku koja će istinski baštiniti hrvatske, demokršćanske, europske, državotvorne, tradicionalne vrijednosti, ali i vrijednosti globalizacije, socijalne pravde, bazične jednakosti, solidarnosti. Iskreno ćemo se zalagati za sve vrijedno, bez obzira kojem ideološkom spektru to pripadalo i u tom ćemo biti glasniji i dosljedniji od deklariranih desničara, kao i ljevičara.

HDZ 1990 je članica HNS-a ali zbog poznatih prijepora s HDZ-om BiH, može se kazati da su u HNS-u primjetna dva bloka: Blok stranaka koje okuplja HDZ BiH i blok stranaka koje okuplja HDZ 1990. Kakvo je vaše stajalište o tome?

– Ukoliko u HNS-u i dalje bude postojala podjela na frakcije i blokove, kako vi kazaste, onda njegovo postojanje gubi smisao.
Političko nadmetanje u duhu demokracije je poželjno, ali na nekim drugim temama.
Nacionalno pitanje i  težnja za ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH nas je okupila u HNS i tu bi svi zajedno morali iskazati dimenziju nadstranačke političke kulture.
Pozicija hrvatskog naroda nikomu u HNS-u ne daje pravo na luksuz fragmentiranja, niti preglasavanja. Vrijeme je da to svi skupa shvatimo.

Kako komentirate političko djelovanje HDZ-a BiH u aktualnoj vlasti?

 HDZ BiH je u punom kapacitetu, nakon mnogo godina, valorizirao sve pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu i to je pozitivno. Međutim, hrvatski narod, nažalost, još uvijek nije osjetio korist tih pozicija i to je negativno.
No, dajmo im priliku. U HDZ-u 1990 će imati potporu za ispravne poteze, ali i najvećeg kritičara za neispravne i loše političke poteze.

 

Na Saboru stranke očekuje se izbor novog predsjednika. Hoćete li se kandidirati za tu dužnost?

 U potpunosti sam usredotočen na posao koji me očekuje. Nisam opterećen tim pitanjem niti razmišljam o osobnoj poziciji.

(V.S./Republikainfo.com)

Author Info

Admin