Cvitanović za Dnevnik.ba: Ni Sarajevo ni Banja Luka neće Hrvate svesti na nacionalnu manjinu

Bosna i Hercegovina je domovina i nas Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih njenih građana i nitko nema pravo zbog svojih političkih težnji i ambicija svojatati je i pokušavati na bilo kojem dijelu BiH eliminirati političko postojanje bilo kojeg naroda, rekao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, u intervjuu za Dnevnik.ba. 

 

Najvažnije pitanje za Hrvate u BiH su, prema Cvitanoviću, izmjene Izbornog zakona BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH, što je prvi korak ka promjeni ustavnog uređenja naše zemlje. 

Izborni zakon – najvažnije političko pitanje Hrvata u BiH 

“Ipak, to pitanje, barem što se tiče predstavnika Hrvata u BiH, kao najvažnije političko pitanje, ne smije biti smokvin list za rješavanje mnogih drugih za životno važnih i gorućih problema“, kazao je Cvitanović za Dnevnik.ba. 

Hrvati su, nastavlja Cvitanović, konstitutivan narod u BiH i u temeljima su države kao i Bošnjaci, Srbi i ostali građani. 

Ni unitarizam ni separatizam 

“Ako udarate na temelje rušite tvorevinu i rušite sami sebe. Hrvati će dok je BiH biti politički faktor i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, usprkos težnjama pojedinih političara i iz Sarajeva i iz Banja Luke da nas svedu na nacionalnu manjinu“, kazao je. 

Za Cvitanovića i  stranku na čijem je čelu nisu prihvatljive n separatističke težnje iz Banja Luke, a ni unitarističke iz Sarajeva koje znaju, kako kaže, vrlo često dolaziti iz određenih političkih stranaka. 

Ipak, što se tiče pregovora HDZ-a BiH i SDA o izmjenama Izbornog zakona, a koji se vode uz očiglednu asistenciju međunarodne zajednice, Cvitanović smatra kako nije optimist jer isti akteri pregovaraju o tome preko 15 godina. 

Udar na temelje državnosti BiH 

“Neprovođenjem presuda Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova je nepoštivanje pravne države. To je udar na temelje državotvornosti BiH. Oni koji se najviše kunu u BiH, zadržavaju nas u političkim temama koje evidentno služe samo za njihovo ostajanje na vlasti“, izjavio je. 

Cvitanović smatra kako bi se napokon trebala završiti teška politička pitanja poput izmjena Izbornog zakona BiH jer se, prema njegovoj ocjeni, već 20 godina valjamo u blatu. 

 

“Većina građana ove zemlje razmišlja kako iseliti, nemamo mogućnost dobiti cjepivo, najbolji iseljavaju, stopa rasta BDP-a je na niskim granama, gospodarstvo nikad loše, a reforme u ladicama. Zato je vrijeme da riješimo goruće stvari i okrenemo se borbi za bolje živote ljudi“, izjavio je. 

Sve stranke s hrvatskim predznakom podržavaju bojkot izbora u Travniku 

 Cvitanović se osvrnuo na dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta za kojeg vjeruje da će shvatiti BiH u njenoj dubokoj suštini.

“Ne vjerujem da će doći do zatvaranja, ali se nadam da će novi visoki predstavnik se jednako odnositi prema svim narodima i građanima u BiH“, rekao je. 

 Na koncu razgovora, Cvitanović je komentirao i slučaj novih izbora u Travniku te poručio kako je stav svih hrvatskih stranaka u toj općini zajednički glede bojkota izbornog procesa. 

“Ne izlazimo na izbore“, rekao je. 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar