Cvitanović za N1: Ko sve mora “uzeti kvalitetan sapun, umiti i oprati BiH”

Ilija Cvitanović, predsjednik stranke HDZ 1990, rekao je kako ga nije povrijedila izjava Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, da je “građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”. Cvitanović je za N1 rekao da je to metafora na ukupne odnose u BiH i zapuštenosti BiH.

“Nije me povrijedila izjava Milanovića, on je komentarisao državu koja je najkorumpiranija, koja ima najsporije reforme, koja ima toliko afera, nije riješila 20 godina ključna državna pitanja, za nju je rekao da je treba umiti sapunom, pa naparfemisati”, kazao je.

Prema njegovom mišljenju, to je metafora na ukupne odnose u BiH i zapuštenost. Cvitanović je rekao i to da za sve afere u BiH treba da odgovara onaj ko je kriv i protiv koga je potvrđena optužnica.

“Neka završi tamo gdje mu je mjesto, ko treba prati ovu državu – svi koji se bavimo javnim poslom, koji obnašaju funkcije u vlasti, predstavnici HNS-a koji obnašaju vlast, predstavnici srpskog naroda, predstavnici bošnjačkog naroda, svi koji trebaju – moraju se ponašati odgovornije, moraju uzeti kvalitetan sapun, oprati državu, umiti je i pripremiti državu za Evropsku uniju, za obitelj Evrope koja živi na drugoj razini u odnosu na BiH”, kazao je u Danu uživo na N1 Cvitanović.

“Branit ću stavove predsjednika Milanovića, nego je namjerno iz konteksta izvučeno to da bi se ono ključno što je rekao – stavilo u drugi plan”, naveo je.

“Temelj za umivanje, pranje i korištenje sapuna je unutar BiH, oni koji nose dužnosti i najviše pozicije bi to trebali početi raditi, i to već odavno”, zaključio je gost N1.

Zamjerka Plenkoviću

Prema njegovom mišljenju BiH je u težoj političkoj krizi nego što je bila 1996. godine ili prije 30 godina. Također, rekao je da je dobro što se desio izbor Željka Komšića, za člana Predsjedništva BiH, da bi svi pripadnici hrvatskog naroda se mogli postaviti na pravi način.

“Da smo imali nastavak izbora po lošem izbornom zakonu – ova tema ne bi bila ni otvorena. Smatram da u BiH bez jednog tvrdog kompromisa nećemo doći do dogovora oko Izbornog zakona i Ustava, a do rješenja se dolazi kada je kriza na vrhuncu”, kazao je gost N1.

Milanović je ranije podržavao Željka Komšića, ističe Cvitanović, sve dok nije shvatio šta su ciljevi njegove politike.

“On najjasnije, čistim hrvatskim jezikom, pokazuje odnose u BiH. Nema nerazumljivih izjava. Ravnopravnost hrvatskog naroda, ravnopravnost svih naroda, nema diranja u konstitutivnost”, rekao je Cvitanović.

Misli Cvitanović da je Milanović dovoljno uradio za Hrvate u BiH s obzirom na ovlasti koje ima.

“Zamislite da je umjesto Milanovića Mesić, kakva bi pozicija Hrvata bila. Plenković je otvorio ove teme u Briselu, cijeloj EU, svi žele biti potpora rješenju. Nitko od njih ne želi nanijeti štetu BIH, nikada iz Hrvatske nije ugrožen integritet BiH”, naveo je Ilija Cvitanović.

Cvitanović pak Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske, zamjera što se miješa u odnose hrvatskih stranaka u BiH, te često daje podršku samo jednoj političkoj opciji – HDZ BiH.

“To ne podržavam, to će se vratiti kao bumerang. Mi smo članica Evropske pučke stranke, zamjeram mu što se ne odnosi prema HDZ 1990 i drugim strankama na isti način”, rekao je.

Tvrdi kako mu nije problem upozoriti na to, jer je uloga Hrvatske da se skrbi o svim Hrvatima u BiH na jednak način, a ne o pripadnicima samo jedne političke opcije.

“Upućujem poziv da se ne pravi razlika između Hrvata u BiH”, dodao je.

O izborima u Mostaru

Za kraj – komentarisao je predstojeće lokalne izbore u Mostaru, koji će se održati prvi put nakon 12 godina. Kazao je kako je teško napraviti procjenu kakvi će biti rezultati izbora, ali je optimista da će HDZ 1990 napraviti dobar rezultat, jednak onome kojeg su imali 2008. godine.

“Kroz mladost koju smo ponudili, spoj mladosti i iskustva, iz društvenog i sportskog života. Očekujem da će rezultati biti na razini 2008. godine, ne želeći širiti pretjeran optimizam. Ako su građani Mostara zadovoljni – izabrat će isto. Mi smo se izložili i osigurali narodu da ima mogućnost izbora. Vjerujem da će HDZ 1990 biti prepoznat. Godinama smo tu, upozoravamo, nekada pogriješimo – ali oni koji su na lsitama – nisu pogriješili. Obrazovani su, školovani, i oni nose promjenu gradu Mostaru”, komentar je Ilije Cvitanovića.

Ilija Cvitanović je za kraj rekao da će uskoro na organima stranke razgovarati o tome da se sjedište stranke prenosi po drugim gradovima BiH na određeno vrijeme, poput Sarajeva ili Banjaluke.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar