Delegacija HDZ 1990 Vrhbosna posjetila „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba

Delegacija HDZ 1990 Vrhbosna, Općinska organizacija Sarajevo-Centar  u subotu, 20.12. 2014.g. u 14 sati, posjetila KJU „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

Delegaciju je srdačno primila direktorica „Doma „ gđa. Nafa Dizdarević, sa suradnicima socijalnim radnicima i medicinskim osobljem koje se stara o štićenicima doma.

Direktorica Dizdarević se zahvalila na posjeti, na prigodnim  poklonima za štićenike Doma; posebno istakla kako je obradovana posjetom Delegacije HDZ 1990 , a koja dolazi iz Općine Centar. Općina Centar godinama mnogo pomaže u radu i opstojnosti Doma i štićenika. Osvrnula se na projektne aktivnosti osobito na unapređenje kvalitete usluga, educiranosti kadra, te poboljšanje infrastrukture. Akcenat je stavila na palijativnu njegu uz istovremenu podršku njihovim porodicama, a sa ciljem razvijanja infrastrukture, ljudskih resursa, organizacione klime i kulture kako bi na najkvalitetnijem nivou pružili usluge svojim klijentima. Istaknula je da rade na novom projektu pod nazivom „korak naprijed“, kako bi skrenuli pozornost javnosti na postojanje i problemetiku samog Doma. Nažalost, odgovorni ljudi, osobito političari¸nisu upoznati sa postojanjem i radom ovoga doma, a posebno za uvjete pod kojim žive štićenici doma. U domu su odjeljenja, za najteže bolesne osobe-palijativna njega-hospis, psihijatrijsko odjeljenje, odjeljenje za demenciju i odjeljenje za paraplegiju. Najteža situacija je u odjelu za demenciju, nemaju se adekvatni uslovi za smještaj takvih osoba, nemaju se ni elementarni uvjeti za takve štićenike Doma.

„Bili smo svugdje, u Hrvatskoj, u Rijeci, Puli, Motovulju, potpisali smo protokol o suradnji, posjetili odjele palijativne njege, to su ljudi koji su na izmaku svoga života, njima ne pomažu lijekovi, njima je potrebna topla ljudska riječ, emocija, ljubav, osmijeh, srce, obitelj…posebno smo zatečeni uslugom palijativne njege u Rijeci, zaista zaslužuju svaku pohvalu, rekla je Dizdarević.

Dopredsjednica HDZ 1990,  prof. dr. Mira Pešić Andrijić je iznijela neka svoja osobna iskustva sa starim i iznemoglim licima, napravila paralelu sa razvijenim zemljama gdje je slika potpuno drugačija nego što je to u BIH, nažalost.

Savjetnik za gospodarstvo HDZ 1990, prof. dr. Stjepo Andrijić je rekao da je zatečen finim odnosom osoblja i štićenika Doma, obećao da će se stranka HDZ 1990 i ubuduće baviti aktivnostima oko iznalaženja pomoći,  nakon čega se obratio i g. Namik Omerović, dopredsjednik OO HDZ 1990 Centar, i rekao da će se i osobno uključiti u aktivnosti pronalaženja donatorskih sredstava.

Iz opravadanih razloga nije bio prisutan predsjednik ŽO HDZ 1990, g. Davor Selak, ali je prenesena njegova poruka da će osobno obezbjediti donaciju u sanitetskom materijalu , lijekovima,  i materijalu za ličnu higijenu štićenika doma.

Vrijeme je teklo u finom, toplom ljudskom razgovoru, osoblje Doma sa puno emocija govori o svojim štićenicima i problemima kao da govore o svojim najmilijim, a delegacija HDZ 1990 OO Centar zatečena jednom dirljivom pričom, ljudima u potrebi, ljudima na kraju života, ljudima kojima je potrebna ljubav, emocija ali i ono nešto više, životno, od hrane, lijekova i sredstava za higijenu, jer život ne čeka da se netko sjeti, već neminovno prolazi…

Domaćini su delegaciju proveli kroz Dom , kroz sve odjele, susreli se i porazgovarali sa štićenicima, a koji nisu krili emociju obradovani „vanjskom posjetom“, delegacija HDZ 1990 učinila  im je jedan dobar dan više…

Pri rastanku delegacija HDZ 1990 prenijela je pozdrave predsjednika stranke HDZ 1990 g. Martina Raguža, koji će uskoro posjetiti ovaj Dom i pružiti maksimalnu potporu, kako bi pokazao da je srcem i dušom u ovom gradu, u Sarajevu, i kako ima veliko srce za sve građane kao i za ove štičenike koji možda nisu ni svjesni tko je on osobno, ali toplu ljudsku riječ, finu emociju sigurno prepozanju.

PRESS SLUŽBA HDZ 1990 , OO Centar-Sarajevo

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar