DIANA ZELENIKA: Čitav sam se život potpisivala latinicom, ali imam osjećaja i za manjinu!

Jučer je održana 57.sjednica Zastupničkog doma PS BiH. Zastupnik Denis Bećirović je tom prilikom pokrenuo inicijativu kojom ovaj dom poziva nadležna tijela 4 kantona/županije da najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative izmjene i dopune svoje ustave s ciljem osiguravanja ustavne ravnopravnosti Srba uz ravnopravnost jezika i pisama.

“U svjetlu predizbornog vremena i borbe za legitimno zastupanje svih naroda kroz izmjene izbornog zakona, te činjenice da navedena inicijativa nije u nadležnosti ovog doma, istu možemo smatrati populističkom. Ali da ne bih griješila, u slučaju iskrene želje za ravnopravnosti, jučer su mnogi pali na ispitu. Već dugo vremena zalažem se za ravnopravnost svih, ali na svim prostorima Bosne i Hercegovine, uključujući i Republiku Srpsku. Stoga sam nadležnima i predložila pokretanje apelacije glede odredbi točaka izbornog Zakona koje se odnose na izbore u RS-u” – kaže zastupnica HDZ-a1990 dr. Diana Zelenika.

“Poznato nam je da ista nije podnesena, a živimo u vremenu podizanja nacionalnih naboja kada prikazivanjem ugroženosti svoga naroda isti žele mobilizirati za nešto od čega su pobjegli devedesetih. Ukoliko uistinu želimo ravnopravnost svoga naroda onda se moramo zalagati za ravnopravnost ostalih naroda i svih građana. Kada ponovno dignem glas za Posavinu i Anex VII to ću učiniti s punim pravom, jer to nudim i tamo gdje ja živim. Ukoliko stvarno želimo ravnoravnost hrvatskog naroda i u RS-u i na prostorima cijele BiH, ‘de facto’ ali i ‘de jure’ istu moramo drugima osigurati tamo gdje smo mi većina. To je formula suživota u zajedničkoj nam Bosni i Hercegovini” – dodaje ovom prilikom dr. Zelenika.

Stoga je, kako dalje dodaje, jučer podržala ovu inicijativu i kroz nju europske vrijednosti, iako su pojedini mediji izvjestili da su hrvatski zastupnici glasali protiv, oduzimajući joj na taj način nacionalnu pripadnost.

“Ja sam se kao Hrvatica izjašnjavala tijekom dugogodišnjeg školovanja a i u domu u kojem sam izabrana i čitav život sam se potpisivala latinicom” – poručila je na kraju dr. Diana Zelenika, prenosi dnevno.ba.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar