Diana Zelenika: Teško je biti lošiji od prethodnika

– Obveza politike i političara ove države je pod hitno angažirati čovjeka-radnika, dovesti investitore, oživiti gospodarske potencijale, a ako to ne budemo znali, onda je nužan građanski bunt, izjavila je u intervjuu za Oslobođenje Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 u u Zastupničkom domu PSBiH.

• Očekujete li da će novi saziv Predstavničkog doma PSBiH, koji je konstituisan u prvoj polovini decembra, postići bolje rezultate rada od prethodnog saziva? – Da, očekujem. U svaki novi posao treba ući sa optimizmom i pozitivnim stavom. Teško je biti lošiji od prethodnika, a držim da je i unutarnja klima, kao i klima u Europi i svijetu, sazrela i da se u ovoj našoj napaćenoj državi napokon mora krenuti u pravcu boljitka. Svi moramo pokazati veliku političku zrelost koja mora uroditi gospodarskim napretkom.

• Hoće li nova parlamentarna većina imati dovoljno snage, ali i volje, za promjene koje su tokom predizborne kampanje uveliko spominjane?
– Ne sumnjam u volju, pa niti u snagu, ali putevi rješenja su očigledno različiti. Kroz stranačke programe godinama se iščitavaju prijedlozi koji vode ka unitarnoj BiH, naravno, to se uglavnom vidjelo u programima lijevih stranaka, tako bih mogla reći. Moja stranka je za ove izbore išla sa programom koji je naglašavao federalizaciju BiH. Bosnu i Hercegovinu bez entiteta, BiH u kojoj narodi nikako ne bi gubili nacionalni identitet, naprotiv jednakopravnost konstitutivnih naroda je maksima od koje smo i pošli. Međutim, mora se priznati, građani su opet ili bolje rečeno ovaj put ponajviše glasovali kao narodi, i tu nema dvojbe, izborni rezultati to potvrđuju. Kada je tako, onda svi, zaista svi koji smo izabrani na svim razinama upravljanja u državi imamo obvezu praviti državu po mjeri i željama naroda.

Oslobođenje.ba

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar