Dnevni list: Prvi sraz donio pobjedu HDZ-u 1990

MOSTAR – Netom održani prijevremeni općinski izbori u općini Domaljevac-Šamac poslužili su kao prvi test odnosa snaga dvaju HDZ-ova na lokalnom terenu, ali su bili i njihov prvi sraz nakon općih izbora u listopadu.
I u tom srazu kao pobjednik izišao je HDZ 1990. sa svojim kandidatom Mario Jurkićem koji je protukandidata iz HDZ-a BiH pobijedio za 17 postotaka razlike. Time je “devedesetka” učvrstila vlast u ovoj općini koju je i ranije imala, na čelu s tadašnjim načelnikom Željkom Josićem koji je podnio ostavku uoči općih izbora budući da je bio nositelj liste HDZ-a 1990. za Skupštinu Posavske županije.

Odnosi snaga

Iako se radi o tek jednoj općini u kojoj HDZ 1990. već jedno vrijeme uživa veću potporu od ključnog rivala, za vrh “devedesetke” ovo je znak kako lokalni izbori koji se održavaju iduće godine mogu biti dobra šansa za jačanje stranke na terenu diljem BiH. Prvi test je uspješno položen, ističu u HDZ-u 1990. te podsjećaju kako je ovaj sraz protekao u pomalo neravnopravnim odnosima na terenu, budući da je HDZ BiH, za razliku od njih, imao cijelu jednu mašineriju iza svojih leđa te jaku logističku i svaku drugu potporu s drugih razina vlasti.
– HDZ BiH je na ovim izborima imao potporu županijske, državne, ali aktera koji namjeravaju formirati federalnu vlast, a tu je i posebni rat koji se vodio protiv nas i čiji je cilj bio destabilizacija stranke u Posavskoj županiji. Mi smo u ovu utakmicu ušli s programom koji je zastupao naš kandidat i kroz koji smo željeli pokazati da su potrebe stanovnika ove općine na prvom mjestu, a to se i pokazalo tijekom poplava, kazao je naš sugovornik iz HDZ-a 1990. te naveo kako su rezultati izbora pokazali da stanovnici općine ipak prepoznaju kako je ova stranka do sada radila odgovorno u općini Domaljavac-Šamac, a pogotovo tijekom lanjskih katastrofalnih poplava
S druge strane, ističe naš sugovornik, pobjeda u ovoj općini u neku je ruku dala vjetar u leđa daljnjem konsolidiranju stranačkih redova na lokalnim razinama i ubrzala pripreme za općinske izbore 2016.
Iako je do toga još uvijek dosta vremena, u vrhu stranke prevladava mišljenje kako je organizaciju i pripremu terena za prve aktivnosti potrebno napraviti mnogo ranije kako bi što spremnije ušli u utakmicu u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom. Upravo su one teren na kojem očekuju kako će im HDZ BiH biti ključni protivnik te kako već u idućim mjesecima trebaju započeti s aktivnostima u općinskim odborima, jačanju istih, boljoj uvezanosti sa susjednim odborima i ostvarivanju što tješnjeg kontakta s ljudima na terenu.

Projekcija ukupnog položaja

O općinama u kojima Hrvati nisu većina, ili je njihov broj približno jednak Bošnjacima, još će biti govora s tim da ne treba zaboraviti pozive, a koji su često dolazili od predstavnika HDZ-a 1990., iz središnje Bosne kako se unutar HNS-a mora napraviti dogovor oko zajedničkog nastupa na nacionalno ugroženim sredinama.
Vitez, Travnik, Novi Travnik, Busovača i Jajce samo su neki od primjera u kojima se odavno, ali neuspješno, zagovara politika savezništva i zajedničkih načelničkih kandidata. Istodobno, u HDZ-u 1990. smatraju kako pobjeda u Domaljevcu-Šamcu ide u prilog tvrdnji kako ta stranka jača u pogledu potpore na terenu te se uklapa u projekcije njezinog položaja na ukupnoj političkoj sceni u BiH. Opći izbori su pokazali, podsjećaju, povećanje broja birača koji su svoj glas dali toj stranci, počevši od županijskih, preko federalnih i državnih listi, pa do kandidata za člana Predsjedništva.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar