Donosimo govor dr. Diane Zelenika izaslanicima HNS-a

U nastavku pročitajte i govor kojim se izaslanicima HNS-a obratila dr. Diana Zelenika, zastupnica HDZ 1990 u Zastupničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH .

Poštovane kolegice i kolege, dame i gospodo, govor koji sam planirala ovdje izreći, možete slušati, možete ignorirati, zviždati /ukoliko vam to pristojnost dozvoljava/ili jednostavno kunjati i čekati da završim.

Ukoliko se prepoznate u njemu možete čak i replicirati. A vi mediji možete za vrijeme mog izlaganja pustiti ranije snimljen prilog sa nekim od dužnosnika HDZ-aBiH kao prigodom VI Sabora kada sam ovdje govorila o udruženom zločinačkom pokretu, a Glavnom vijeću, kako čusmo, su trebale dvije godine iza toga da se obrate VSTV-u.
            Usprkos svemu ja ću govor izreći, a čuti će ga i mediji i narod, jer upravo zbog naroda i jesmo, ili bi bar trebali biti ovdje!
Govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini 22 godine iza rata, je tužno, poglavito je tužno i jadno govoriti o uređenju države i nacionalnim pravima ili o nacionalnoj jednakopravnosti.
Tu šansu, šansu za bolje danas, prokockali ste upravo Vi! U stvari dobar dio vas koji ovaj čas sjedi u ovoj dvorani.
Jučer je nepovratno, danas evo polako prolazi, bolje sutra možemo tražiti ili očekivati od međunarodne zajednice , ali opet moram biti gruba, ne vi i ne sa vama,…opet ne mislim na dobar dio prisutnih,… srećom to je ipak većina!
Znači velika i globalna rješenja ostavljam velikim svjetskim interesima, tu smo nemoćni.           

Radije bih govorila o zakonodavnoj, izvršnoj i pravosudnoj vlasti u državi.

U stvati htjela bih postaviti neka pitanja vezana za odluke hrvatskih dužnosnika koji apliciraju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Htjela bih pitati, zašto smo na marginama svih događanja vezanim za pravosuđe, poglavito vezano za sudstvo i tužiteljstvo, a imamo ministre pravde na federalnoj i državnoj razini.

Ali prije nego postavim pitanja koja se odnose na gore navedene institucije, moram upitati gdje je tu HNS? Koliko su tijela HNS-a uključena u formuliranje odluka Hrvata koji sudjeluju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti?

          Onako kako ja doživljavam Hrvatski Narodni Sabor, ne mogu ne reći da je on za mene moralni i pravni sljebenik Hrvatske Zajednice Herceg Bosne. Ne mogu ne reći da mislim kako je ovaj politički trenutak u državi sličan ili jednako težak i zahtjevan kakav je bio pred HZ HB, sada već daleke 1991. godine.

Neki od vas ovdje nazočnih, bili ste i tada, pa vas pitam možete li se sjetiti koliko ste, koliko smo tada bili demokratičniji i odlučniji ?

Za mene odluke HNS-a moraju biti takve da predstavljaju smjernicu u djelovanju svih hrvatskih političara koji apliciraju u organima upravljanja ovom državom.

Zato i doživljavam HNS kao korektor ponašanja između onih koji su u oporbi i onih koji apliciraju u vlasti, a sve u interesu hrvatskog naroda u BiH.

Temeljem ovih svojih promišljanja i stavova, htjela bih upitati, da li su tijela ovog visokog nacionalnog doma, usaglasila slijedeće odluke i stavove, koje su javnosti prezentirali najviši dužnosnici iz reda našeg naroda,… a čulo se:

            Odustajemo od tužbe prema državi Srbiji, za zločine koje su počinili u agresiji na BiH !

Odmah moram upitati, jesmo li to suglasni da nije bilo genocida u Srebrernici. Jesmo li zaboravili sva stratišta našeg naroda, ne spominjem ih pojedinačno da ne bih, ne daj Bože koje izostavila, ili je možda postignut dogovor o prestanku kriminiliziranja domovinskog rata, i procesuiranja pripadnika HVO-a ?

Moram reći, ako je bar ovo zadnje dogovoreno onda sam i ja suglasna!

No s obzirom na situaciju i pokrenutih par stotina istraga i sudskih procesa,… ne vjerujem,…ne vjerujem u takav dogovor.

        Da li smo na razini HNS-a suglasni za strukturnu promjenu Ustavnog SUD-a, ili je to opet odluka jedne stranke, koja kao i obično nije spremna saslušati i drugo mišljenje?

         Moram upitati, što je sa pravosuđem, sudstvom, tužiteljstvom?… Znamo li kakva je nacionalna struktura tih organa?

Ima li tu Hrvata, znaju li oni, ako ih ima, da su Hrvati i tko ih je delegirao ili ćemo se držati izjave sada već bivše predsjednice SUD-a?

“Nacionalna struktura nije zadovoljena, vladali smo se kriterijem stručnosti”: reče gospođa Kreso ! Razumjemo li težinu ove izjave?

            Poglavito me zanima da li smo kao HNS zauzeli ikakav stav prema nužnosti promjene Ustava BiH, kakav nam je stav prema  potrebi mjenjana Dayton-skih odredbi, prema Republici Srpskoj kao nedodirljivom entitetu, koliko su realne izjave ili koji je stav prema pravljenju trećeg hrvatskog entiteta i koje su mu granice?

            Mogla bih postaviti još desetine pitanja za koja mislim da se odgovor mora dobiti ovdje, na najvišim tjelima HNS-a, ponovit ću, za mene svete institucije hrvatskog naroda u BiH !

            Da, mnogi će sada reći, što niste pobjedili na izborima i dobili privilegiju odlučivanja.

Pobjedili ste i na vlasti ste, mi kao oporba ćemo uvjek biti tu da damo konstruktivnu primjedbu ili da vas podržimo u onim odlukama koje budemo smatrali ispravnim, to nije sporno. Međutim pitanja od vitalnih nacionalnih interesa moramo usaglasiti ovdje, to je smisao HNS-a.

U protivnom HNS kao takav je suvišan i nepotreban, a u zamajavanju i dezorijentiranju svoga hrvatskog naroda, ne želimo sudjelovati.

            A narod je dezorijentiran, budite sigurni!

Narodu se obećava svašta, samo se preskaču egzistencijalna pitanja. Katastrofalna nezaposlenost, se kompenzira nacionalno političkim temama. Temama koje su po pravilu praćene neprincipijelnim koalicijama, koje uglavnom ništa ne donose osim pojačanih nacionalnih tenzija, a rezultat takve politike, naravno ne samo sa naše strane, je izostanak suživota.

          Usuđujem se reći da je to pitanje svih pitanja, suživot, suživot koji ne ugrožava nacionalni interes!

Gospodo, ako smo za cjelovitu BiH i to pitanje moramo podići na zasluženu razinu, jer kako da riješimo pitanje Travnika, Stoca ili Mostara ? Mostara grada kojeg za izborne potrebe često zovete “stolnim hrvatskim”, a evo godinama u njemu niti izbora nemamo.

            Eto gospodo Hrvati, ovdje okupljene kolege oko iste ideje zvane HRVATSKI NARODNI SABOR, što možemo poručiti, preostalom ili bolje rečeno prepolovljenom hrvatskom puku u BiH ?

            Ništa, jer kako vjerovati u 22 godine lažnih obećanja,… u tom sivilu se gubimo i mi koji drugačije razmišljamo.
Ili da vam ponovno prepustimo da uoči izbora poručite biračima da nemaju potrebe glasovati, jer svi su isti i isto će biti, a onda na izbore izlaze angažirano poslušni, a malo nezadovoljnih, koji bi htjeli promjene, a to je po pravilu opet samo 50% hrvatskog biračkog tjela u BiH ! Uz otrcana obećanja o imaginarnom, nikada preciziranom trećem entitetu evo 22 godine stalno isto…uistinu ništa !
Puno puta sam govorila o braniteljskim problemima, pa pošto im nisam mogla pomoći, ovaj put ću im samo reći, oprostite, …i meni je kao i vama !
Vi ovdje nazočni, vi koji ste izaslanici po raznim osnovama, našeg hrvatskog naroda, vrijeme je za promjene, za istinu i za one koji će iskreno raditi

na opstojnosti, ravnopravnosti i boljem životnom standardu Hrvata u BiH.

Vrijeme je da oni koji su za izmišljene certifikate ili kako su ih već zvali, kupili ili oteli mnoge firme,… vrijeme je da odu, odnosno da odgovaraju pred

narodom i zakonom. Njihov projekt, da Hrvati napuštaju svoja ognjišta, a da oni sa svojim obiteljima žive na posjedima od desetine kvadratnih kilometara,

ta priča više ne prolazi ni u Latinskoj Americi gdje i rođena. Vrijeme za odlazak je i onima koji misle da tamo gdje žive Arapi, mora biti i nafte.

U svom vjerskom sljepilu ne shvaćaju da je naša voda vrijednija od njihove nafte, a dolari i onako  nisu njihovi.

Vrijeme je za odlazak i onima koji misle da će velika Srbija Ruskim naftovodom doći do Beča.

            Gospodo, dragi prijatelji, samo kvalitetnom i poštenom hrvatskom politikom, možemo upaliti hrvatska ognjišta po Posavini, zadržati na njima

domaćine, imati čašu rakije za počastiti i susjeda i komšiju, obogatiti i očuvati našu Bosnu i Hercegovinu!

            Sve ostalo je svjesno uništenje ili velika zabluda.

Za kraj moram reći i ovo, HDZ1990 je nacionalna stranka, demokršćanskog svijetonazora, koja ima ista ili slična statutarna načela kao i HDZeBiH. Istim ili većim žarom želi i skrbi o hrvatskom narodu u BiH. Jedna smo od su osnivača ovog HNS-a, u kojem želimo djelovati i djelujemo,…naravno, koliko nam veliki brat dopušta. Stoga vas upozoravamo da i nas saslušate i da razmislite i o našoj viziji ustroja BiH.

Bilo bi fer i pošteno da se ne priključujete onima koji u narodu, kroz medije i javne istupe žele nametnuti drugu sliku o nama, ako ni zbog koga ono zbog našeg hrvatskog  naroda. 

Bila bih jako sretna, ako bi se ovaj, iako pesimističan govor, nekog od vas dotaknuo. Nekog tko bi me postupcima i djelima, ne demantirao,

jer prošlost je nepromjenljiva, nego uvjerio da može biti znatno bolje i nama Hrvatima i našoj Bosni i Hercegovini, …znači svima !

            Rado bih se uključila u taj projekt, a za loše procjene budućnosti ispričala.
Gospodo vi koji sada mislite da sam dugo govorila, a da nisam ništa rekla, hvala vam na strpljenju, mada me niste pažljivo slušali.

           

Hvala

 

 

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar