Dr. Diana Zelenika: Branitelji su očevi naše domovine

ŠIROKI BRIJEG – Hrvatska Demokratska Zajednica (HDZ)1990 ovog je utorka održala predizbornu tribinu u Širokom Brijegu, pa iako su na istoj govorili i stranački predsjednik i kandidat za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH Martin Raguž, kao i drugi istaknuti stranački dužnosnici dan nakon tribine u širokobriješkim kafićima glavna tema gotovo svih razgovora bio je govor dr. Diane Zelenike, nositeljice liste za državni parlament HDZ-a1990 iz HNŽ-a i ZHŽ-a.

I naš portal je imao dosta zamolbi da objavimo ovaj govor, pa nakon što smo do istoga uspijeli doći prenosimo ga u cijelosti. Vjerujemo kako će bh Hrvati napokon dobiti političare koji će slijediti upute dr. Diane Zelenike:

Dame i gospodo, prijatelji, stranačke kolege, sve vas srdačno pozdravljam iskazujući neizmjerno zadovoljstvo što ova naša – moja izborna kampanja počinje upravo ovdje u općini mojih korijena! Najprije želim reći da sam razmišljajući o ovom mom govoru za vodilju imala način na koji je u nedjelju na Svetoj misi u spomen poginulim u Uzdolu svoju propovijed pročitao biskup Tomo Vukšić. Rekoh pročitao izvrsno pripremljen tekst sročen u propovijed bez viška riječi!

Pa evo što vam ja želim reći!

Cijeli moj život će zasigurno obilježiti činjenica da sam Hrvatica, katolkinja, tome svakako želim dodati i Hercegovka, jer stihovi našeg Ranka Bobana “dođi da vidiš, dođi da se diviš i poželjet ćeš ovdje da živiš !”, su maksima koja me vodi kroz cijeli moj život! Ako bih rekla da je to ljubav prema mom Mostaru, mojoj Hercegovini, malo bih rekla! Studirajući i stječući visoka akademska zvanja u Sarajevu, Zagrebu i inozemstvu, shvatila sam ustvari da je to ovisnost o Hercegovini!

Kada je 1991. godine sve odisalo na rat, iako mlada, niti jednog trenutka nisam dvojila – ja Hrvatica, ja – liječnica gdje trebam i gdje moram biti!  Zato sa najvećim ponosom kažem da sam bila dragovoljac i veteran Domovinskog rata i liječnik na prvoj crti u gradu Mostaru !!!
Rat i moje sudjelovanje u njemu vezano je samo za jednu želju, a ona je “ostati ovdje, ostati svoj na svome, izboriti bolje sutra sebi i svojoj djeci “!

I ostali smo, u kojoj mjeri smo rat dobili mogli bismo raspravljati, ali sam sigurna da ga nismo niti izgubili, ali.., ali kao intelektualac, kao liječnik u ovo poratno vrijeme shvatila sam da svi oni virusi i klice koji su proizveli rat, nismo uništili, mutirali su i evoluirali. Od komunista su postali HDZ-ovci, SDA-ovci , SDS-ovci, a od Jugoslavena su postali veliki Hrvati, Srbi, Bošnjaci, po potrebi Ustaše, Četnici i Džihadisti ili vam po onoj narodnoj “vuk dlaku mijenja , a ćud nikako”, ostali su, ustvari, tatini sinovi !

Očevi su ih naučili da sve treba biti veliko kao ideologija komunizma i strašno kao UDBA, zato oni i danas u 21. stoljeću, 19 godina iza rata, sve odluke donose u svojim komitetima, putujući u zamračenim automobilima s policijskom pratnjom, a sve pod okriljem i potrebama demokracije !

Ako se pitate tko je kriv da se “oni” prije rata ili njihovi sinovi sada, poslije rata pitaju i vladaju ?!Reći ću vam MI i samo mi smo krivi, a zašto?

Kada je domovinski rat stao, oni su se glasno deklarirali kao nacionalisti bez ratnog dosjea i kao takvi bili prihvatljivi i nama, isprepadanim mogućim ratnim tužbama, a bili su prigodni i međunarodnim faktorima, jer ti i takvi su znali, da je ta kukavička gospoda bez ratnog pedigrea jako dobar materijal za ostvarenje njihovih projekata, osiromašenja i pljačke ratom već opustošene zemlje!

Međunarodna zajednica u namjeri da bez rata zavlada ovim našim krajevima, ovom državom, kroz instituciju Dejtonskog Ustava, kroz instituciju visokog predstavnika i kroz kvislinški odnos domaćih, već imenovanih lidera, do današnjeg dana sustavno upravlja i preuzima ovu zemlju!

Da vas podsjetim – iza rata na gotovo svim strateškim lokacijama u zemlji, u krugovima tvornica i rudnika bile su stacionirane baze vojnih snaga koje su nas čuvale od nas samih!

Na to se nitko od domaćih vladajućih nije bunio!

Da ne bi bilo pritiska radnika da se vrate u svoja poduzeća, u kojima su bile stacionirane te strane trupe, domaći čelnici skoro do 2000. godine zadržavaju u uniformi skoro pa milijun ljudi, građana, radno sposobne populacije!

A onda, valjda opet na zapovijed stranih faktora, domaći lideri donose odluku o razvojačenju, razvojačenju u korist umirovljenja, a ne u svrhu pripremljenog gospodarstva.

I tada.., i tada se bez imalo struke, prava i korištenja tuđih iskustava donose diletantski zakoni o braniteljima, zakoni koji su napisani tako da se svatko može uvesti u pravo, da se svatko može izvesti iz prava i da ništa što je vezano za rat nije sveto !

Znamo koju i kakvu golgotu branitelji prolaze u zadnje tri godine!

I nije tu kraj gluposti domaće politike i političara!!!

Pušteno im je od strane međunarodnih čimbenika, od kojih su i dobili naputke kako to izvesti, da ulaze u projekte pretvorbi i privatizacija, pa se valjda jedino u ovoj državi, jedna željezara (u Zenici) mogla kupiti za samo jednu marku ili jedan SOKO za neke certifikate ?!- papire kojima su nam trebali zamazati oči kako smo mi vlasnici neke vrijednosti kojom se može nešto materijalizirati!!!

Ako vam se ova posljednja rečenica učinila besmislena, upravo njome sam htjela pokazati besmislenost ili da budem jasnija smislenost njihove ideje da se nekim papirom kupi Soko ili ti hotel na Ilidži i tko zna što sve!

Da, da .., to im je sigurno odobrila međunarodna zajednica, a ako se pitate zbog čega!?

Pa sjetite se, kako su skoro pa preko noći nestale domaće banke ili su opet kupljene ni za kakve novce od stranih banaka. Kako su nam te strane banke na naše sveopće divljenje davale ogromne kredite, kako su se na ovim prostorima pojavile raznorazne svjetske firme koje su čekale da mi napravimo infrastrukturu, a kao onda oni ulaze u posao i .., i opet oni stranci preko naših takozvanih političara ” uključe političku krizu” , a potencijalni strani partneri i investitori zbog nesigurnosti zemlje, svoj projekt zaustavljaju, a mi-vi koji smo uzimali kredite i gradili kapacitete ostajemo bez partnerstva, a to znači da nismo u stanju servisirati svoje kreditne obveze i tako strane banke malo po malo postaju značajni vlasnici ogromnih kapitalnih projekata u ovoj zemlji!

A oni političari svoju nesposobnost da zaustave te i takve gospodarske trendove u državi, toj istoj međunarodnoj zajednici obraćaju se samo sa molbom za dobivanje novih kredita iz kojih se samo financira državna administracija!

Tako se ne vodi država, to je evidentno i svima jasno.

Tko to može promijeniti? Oni koji su se ponašali po onoj narodnoj “med vrcat a prste ne lizat je nemoguće”, oni sigurno ne mogu ništa napraviti, a njihova borba za vlast ima samo jednu devizu “sebi ne moramo odgovarati niti za neuspjeh, a niti za kriminal!!!

Gospodo ova moja analiza je mogla biti i temeljitija i preciznija i sa imenima ali bi onda vjerojatno trajala do početka izborne šutnje!

Rekla sam da o imenima neću, a neću ni vas kritizirati zbog činjenice da ste im upravo vi davali povjerenje u četiri izborna ciklusa, jer bih onda morala i vama i sebi objašnjavati kako su se, opet oni, bili uvukli i u našu stranku i kako su nama zamazali oči prije desetak godina!

Izbori su tu, pred nama i vama.

Spremni smo preuzeti i voditi državu u kojoj bi najprije napravili Ustavni okvir po mjeri sva tri konstitutivna naroda koji bi bili ravnopravni na svakom pedlju ove nam naše Bosne i Hercegovine.

Zaustavili bi, sve gospodarsko-političke procese koji nisu na tragu pozitivnog zapadno europskog kapitalizma najviše socijalne svijesti.

Europi bi dokazali da smo najljepši dio nje, nikako poligon za gospodarenje otpadom, i da su ovdje jedino dobro došli kao kvalitetni partneri i ulagači!

Spremni smo im objasniti da im je neusporedivo isplativije ovdje otvarati gospodarske potencijale za ovu našu školovanu i nadarenu omladini, nego ju useljavati u svoje zemlje i onda kroz godine stvarati nacionalno useljeničke probleme, i sebi i njima!

Boriti ćemo se da poljoprivreda i stočarstvo budu gospodarski izvozne grane (a ovaj čas su nedostatne za domaće potrebe).
Boriti ćemo se da industrija dostigne takvu razinu da prirodni resursi ne idu u izvoz kao poluproizvod ili sirovina! Boriti ćemo se za školstvo u kojem će djeca osim plana i programa imati i europski standarde i uvjete za učenje!

Dolazim iz liječničke struke, pa smijem reći da imamo kvalitetan medicinski kadar, skoro pa zadovoljavajuću infrastrukturu, svakako ćemo se izboriti za bolju organizaciju zdravstva i zdravstvene zaštite stanovništva.

Ispraviti ćemo povijesnu grešku prema braniteljima, izvršiti reviziju i napraviti zakone o skrbi za populaciju koja je najzaslužnija za sve ovo što uživamo! Nezamislivo je da postoji i jedan sudionik Domovinskog rada koji nema zajamčenu zdravstvenu zaštitu i adekvatnu naknadu za svaki provedeni dan u ratu!

Branitelji vi ste roditelji ove države i vas nećemo konzumirati i varati od izbora do izbora, a sve one koji bespravno troše vaše novce, njih ćemo sankcionirati i prisiliti da vam ih vrate! Nema lažnih Branitelja, nema lažnih časnika, to je krađa identiteta!!! Poglavito nema lažnih invalida i za sve takve nema oprosta, a ako takvima imamo što priznati, onda im priznajemo moralnu invalidnost!

Zbog njih, tih i takvih ustežemo se spominjati naše svetinje, Predsjednika Tuđmana, ministra Šuška, Herceg Bosnu !!!

Sve su diskreditirali i osramotili!

Pa zar im to ovaj Brijeg – ma koliko bio Širok, može i dalje tolerirati? Zar i za to ima oprost?

Bogohulno je uzimati od onih koji su za nas dali svoju mladost, dijelove tijela, živote !

Tome ćemo stati u kraj!

Zato prijatelji, susjedi, rodbino, prestanimo prije mise pričati što nemamo.. , a poslije mise što nam treba. Prestanimo kavansku razbibrigu pretvarati u političko kukanje, prestanite u kuloarima i na obiteljskim druženjima govoriti da su svi isti i da nećete izaći na glasovanje!

Podvucite crtu i vjerujte u slične sebi, vjerujte da ima i drugačijih od onih za koje uporno glasujete četiri mandata i ništa se ne mijenja, jer oni se promijeniti ne mogu!

Upravo je to jedino što im priznajemo, oni su nepopravljivi, a to znači da gore biti ne može!!!

Eto i to je razlog da glasujete za nas, jer mi sigurno nudimo bolje!!!

Stoga ostajmo ovdje!

Hvala vam i živjeli !

Dnevno.ba

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar