DVADESET ČETVRTA OBLJETNICA HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG BOSNE

Kao stranka čiji je ogroman broj članstva sudjelovao u Domovinskom ratu, stvaranju HRHB i HVO-a, koja je i suosnivač HRVATSKOG NARODNOG SABORA, osjećamo se i poniženo i sramno.
Tajništvo HNS-a je po tko zna koji put napravilo proceduralni gaf i poslalo osobnu pozivnicu predsjedniku HDZ1990, a pritom izostavilo uputiti zvaničan poziv stranci. Poziv iz kojeg bi se moglo vidjeti u kojem broju bi mogli nazočiti svečanosti u dvorani koja je ipak limitirana manjim kapacitetom. 
Takav odnos je i prema ostalim čkanicam HNS-a, pa je i ovaj put, popunjena dvorana u Kosači odzvanjala stranačkim nepotizmom HDZ-a BiH.
To je bilo evidentno ponižavanje stranaka članica HNS-a, a poglavito HDZ-a1990 koji je potporu jedne trećine biračkog tjela Hrvata (koji su izašli na izbore) ipak izborio preko sto mandata na raznim razinama upravljanja državom.
Sramimo se zato što će nas, oni koji su događanje pratili kao neovisni promatrači ili gosti, smatrati suodgovornim za onako  skroman i loše pripremljen program, tako značajne obljetnice iz novije povjesti hrvatskog naroda u BiH. 
            Gospodo jesmo u HNS-u, ali nas nitko nije pitao za protokol i program!
Da smo se kao članica HNS-a, a trebali smo, pitali za protokol onda bi dvorana u Kosači bila neuporedivo ispunjenija onima koji su bili u HVO-u i živjeli ideju HRHB.
Sramotno, prvi redovi Kosače su bili popunjeni, uglavnom onima koji nemaju nikakve veze sa HRHB, a boljom analizom njihovih ratnih biografija i političkog puta, prije bi ih svrstali u mrzitelje.
            O onako skromnom programu, svaki komentar je suvišan. Što reći o uvodnom govoru ratnog ministra obrane gospodina Vlade Šoljića.
Jadno i potiho gospodin Vlado u jednoj riječi spomenuo pokojnog, prvog predsjednika HRHB, magistra Matu Bobana. Spomenu on i neke koji su nazočili tom svečanom trenutku osnutka ’93, opet potiho i u broju, da oni iz prvih redova dobiše dojam, da nisu ništa propustili, a da je to sve bilo u društvu njih-nekih desetak. 
Poštovani gospodine Šoljiću, nama koji smo taj dan bili u Grudama još uvijek odzvanjaju riječi govora gospidina Ivana Čuljka, vrijedilo ih je i na ovoj obljetnici ponoviti. Vrijedilo bi vidjeti bi li se naježili, oni iz prvih redova, kao mi 1993. godine. Što reći, opet ništa, promašaj!
            Gospodin Ivan Čuljak se izgubio u masi skromne obljetnice, a malo tko ga je i prepoznao.
Zbog poštovanja prema našim Haškim uznicima: Prliću, Stojiću, Praljku, Petkoviću, Ćoriću, Pušiću i svima onima koji trpe zatvorsku nepravdu svete borbe za Hrvatski narod u BiH, nećemo komentirati, kako gospodin Šoljić reče, radni dio svečanosti.
            Uvjereni smo da trud, znanje i zasluge predsjednika vlade HRHB dr.Jadranka Prlića, kao i njegova, ovom prigodom, predstavljena knjiga, će ostaviti povjesni trag u afirmaciji istine o Domovinskom ratu, uloge Hrvatskog naroda i negove HRHB, u obrani i očuvanju Bosne i Hercegovine.
Onima koji su živjeli Herceg Bosnu, onima koji je žive i danas, 28. kolovoza je i onako mnogo više od skromnog programa u režiji HDZ-a BiH.

Svima njima hvala za Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu i državu Bosnu i Hercegovinu!

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar