Franjić: Skupštinska većina nema kapacitet da radi sukladno Statutu

Član Središnjeg Odbora Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990)  Dragan Franjić, u ime HDZ 1990 Brčko distrikta BiH i Hrvatske seljačke stranke – braća Radić (HSS), u srijedu je, u prostorijama brčanskog HDZ-a 1990, na tiskovnoj konferenciji za medije poručio da skupštinska većina u Brčko distriktu BiH nema kapacitet da radi sukladno Statutu ove lokalne zajednice.

Na početku svog izlaganja je naveo da su tri oporbena zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH – Tomislav Stjepanović (HDZ 1990), Ivan Krndelj i Pejo Mendeš  (HSS-Braća Radić) bila spriječena da nazoče konferenciji.

Franjić je spomenuo nedavnu izjavu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, koji je rekao da se “hrvatsko pitanje” treba riješiti uz dogovor HDZ-a BiH i ostalih hrvatskih zastupnika. HDZ 1990 Brčko distrikta BiH smatra ovu izjavu neprimjerenom jer u fukcioniranju vlasti Brčko distrikta BiH nije problem ,,hrvatsko pitanje“ nego poštivanje Statuta i drugih zakonskih i podzakonskih akata tijekom usvajanja odluka sukladno Statutu Brčko distrikta BiH članak 33a.

Također je spomenuo intervju supervizora za Brčko distrikt BiH, koji je upozorio na značaj,pored ostalog,usvajanja proračuna Brčko distrikta BiH te moguće posledice ukoliko se ne usvoji do 31.03.2018g tako da smatramo da je odgovornost ukoliko ne dođe do usvajanja u tom roku,na skupštinskoj većini koja obnaša i čini vlast a nikako na zastupnicima oporbe-rekao je Franjić.

Rekao je također,da očekuje od Skupštine Brčko distrikta BiH,da se neće kršiti Statut i da se neće proračun za 2018g usvojiti bez potrebitog broja zastupnika iz reda hrvatskog naroda”, naveo je on.

Mogućnost dogovora

Franjić je rekao da HDZ 1990 i HSS vjeruju da postoji mogućnost dogovora i da su oni optimisti te spremni na to.

“Da završimo priču u skupštinskoj većini i da se proračun donese sukladno Statutu. To je naša želja. Očigledno da određeni predstavnici u skupštinskoj većini nemaju takvu namjeru.”

Izrazio je nadu da ovogodišnji proračun neće doživjeti sudbinu onog iz 2015. godine, koji je sudskom presudom “oboren” jer nije usvojen u skladu sa Statutom.

Nedovoljno Hrvata

Pola sata prije početka ove tiskovne konferencije Skupština je po drugi put odgodila izvanrednu sjednicu o Prijedlogu proračuna za 2018. godinu, zbog nedovoljnog broja nazočnih hrvatskih zastupnika (tri).

Stjepanović, Krndelj i Mendeš su opravdali odsustvo, baš kao i u ponedjeljak, kada je sjednica također bila odgođena, a priložili su i ljekarska uvjerenja.

Drugi nastavak skupštinske sjednice o usvajanu proračuna zakazan je za 26. ožujak u 10 sati.

‘Viša sila’

Na pitanje novinara o izostanku sa sjednica Skupštine baš ove trojice navedenih zastupnika, Franjić je odgovorio da je to “viša sila”, dodavši da su prilikom ranijeg glasanja o zamjeniku šefa Policije pokazali da ne vrše opstrukcije.

Naime, oni su se u Skupštini izjasnili o ovoj točki dnevnog reda, za koju također treba prisustvo najmanje tri Hrvata.

Prisustvo trojice hrvatskih zastupnika na sjednicama Skupštine potrebito je za glasanje samo o određenim odlukama, među kojima je i ona o proračunu.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar