Gašpar: Ovo je godina izazova. Očekujemo jačanje stranke.

Ivica Gašpar, novoizabrani glavni tajnik HDZ-a 1990. govori o trenutnom stanju stranci, ključnim zadacima u pogledu organizacije i jačanja stranke na terenu te navodi kako je 2016. godina izazova za HDZ 1990. počevši od održavanja izbornog Sabora, preko priprema za lokalne izbore i predizborne kampanje, pa do preuzimanja odgovornosti za devastirane lokalne zajednice.

Naglašava kako je HDZ 1990. opstao unatoč pokušajima razbijanja te je na proteklim izborima osvojio trećinu hrvatskih glasova. U kontekstu predstojećeg sabora, naglasio je, od novog se rukovodstva očekuje da ponudi jasne političke poruke i stavove koje će članstvo HDZ 1990 dodatno motivirati za rad. Kada su pak u pitanju lokalni izbori, navodi kako je stranka otvorena za razgovore oko svehrvatske koalicije na područjima gdje je nacionalna pozicija ugrožena poput središnje Bosne i RS-a, dok je oko većinski hrvatskih općina stava kako bi bilo neodgovorno prema narodu ne ponuditi mu mogućnost izbora.

Nakon posljednje sjednice Središnjeg odbora izabrani ste za glavnog tajnika stranke. Kakvo je trenutno stanje sa stranačkom infrastrukturom na terenu?
– Obnašati poziciju glavnog tajnika je pored časti koja mi je ukazana, i velika odgovornost. Budući kako sam od osnutka stranke obnašao brojne funkcije, baveći se prvenstveno organizacijsko-operativnim poslovima, u potpunosti sam upoznat sa stanjem na terenu. Stanje na terenu je dobro, no smatram kako može mnogo bolje i to će biti prioritet djelovanja glavnog tajništva.

Koji vas ključni izazovi čekaju u idućem razdoblju te na koji način vidite ustroj HDZ-a 1990. počevši od općinskih pa do najviših organa?
– 2016. je godina izazova za HDZ 1990. Od organizacije i održavanja izbornog Sabora, kojeg ćemo upriličiti na proljeće, preko priprema za lokalne izbore i predizborne kampanje, do preuzimanja odgovornosti za devastirane lokalne zajednice. Kada je u pitanju stranački ustroj, stvari su mnogo jednostavnije, no što se čine. Statut i drugi stranački akti to decidno definiraju, a naša zadaća je da ih primjenjujemo.

Postoje li neki zastoji i problemi u radu pojedinih stranačkih organa?
– HDZ 1990 ove godine obilježava 10 godina postojanja. To je za nas koji su stvarali stranku veliki uspjeh jer znamo, kao i cjelokupna javnost, koliko su  bili intenzivni pokušaja njezinog razbijanja, asimilacije itd. Mi smo opstali i na zadnjim izborima osvojili trećinu glasova hrvatskog biračkog tijela. To su činjenice. HDZ 1990 je jedina stranka koja je na Saboru 2013. godine po najvišim demokratskim standardima birala predsjednika, i nema sumnje da će i predstojeći Sabor proteći u istom ozračju.

Kako idu pripreme za održavanje izbornog sabora HDZ-a 1990?
– Imamo dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Formirat ćemo sva potrebna radna tijela za Izborni sabor i o tome detaljnije raspravljati na sjednicama Predsjedništva HDZ 1990 i kroz konzultacije sa predsjednicima županijskih i regionalnih organizacija HDZ 1990.

Osim izbora novog rukovodstva kakve se još novosti očekuju na njemu?
– Osim izbora vodstva HDZ 1990 i usvajanja izmjena i dopuna  Statuta i Programske deklaracije kao temeljnih dokumenata stranke, očekujemo da novoizabrani  predsjednik  u svom programu ponudi jasne političke poruke i stavove koje će članstvo HDZ 1990 dodatno motivirati za rad unutar njihovih stranačkih organizacija i dati im političku podlogu za djelovanje.

Možete li se osvrnuti na trenutnu ulogu i položaj HDZ-a 1990. u političkim procesima u zemlji te kakav odnos imate prema vladajućim većinama?
– HDZ 1990 je oporba na svim razinama. Kao takvi, imamo odgovornost i obavezu ukazivati na loše političke odluke i propuste vladajuće većine, ali i podržavati ih u potezima koji donose dobrobit zajednici. Na onima koji su formirali vlast je velika odgovornost. U zadnjem mandatu tzv.platformaške vlade nije bilo prostora za dogovor i djelovanje, ali sada ga oni koji u principu 20 godina vode ovu zemlju imaju.
Nažalost, zasad je mnogo više loših odluka i propusta, nego li dobrih i pozitivnih stvari.

S obzirom da se bliže lokalni izbori kakve sve  zadaće stoje pred stranačkim organima na općinskim razinama?
– Pripremamo se za predstojeće lokalne izbore i  zadatak lokalnih organizacija je utvrditi kandidate za pozicije načelnika/gradonačelnika i vijećnika. Ostavljamo prostor lokalnim organizacijama da sami izaberu kvalitetne kandidate za navedene pozicije u sredinama u kojima djeluju, a svakako će  imati potporu Središnjice i Glavnog tajništva.

Mislite li kako je moguća koalicija, odnosno dogovor oko zajedničkih kandidata s ostalim strankama HNS-a, a napose HDZ-om BiH i na kojim bi se područjima takvo što moglo dogoditi?
– Nema se što misliti kada je riječ o prostorima gdje je ugrožen hrvatski nacionalni interes. Kao stranka koja istinski skrbi o nacionalnom interesu smo otvoreni za dogovor.  To su prostori Središnje Bosne, Posavine i Republike Srpske.

Što pak očekujete u općinama s hrvatskom većinom?
– Hrvatski narod je godinama pružao otpor i borio se protiv jednoumlja i jednopartijskog sustava. Stoga bi, danas, bilo neodgovorno prema svom narodu ne ponuditi mu mogućnost izbora na prostorima gdje Hrvati nisu ugroženi.

Kako gledate na dosadašnje procese koji se tiču promjene Izbornog zakona?
– Kako se referirati na taj proces  kada se u istupima Interresorne grupe ne može iščitati niti konkretan opseg izmjena Izbornog zakona koji je, imajući u vidu broj izmjena, odavno sazrio za donošenje novog. Osim toga, vrlo bitne odredbe izbornog zakona paušalno se naziva tehničkim pitanjima dok one itekako utječu na cjelokupni stranački sustav. Posebnu pozornost bi trebalo posvetiti eliminiranju izbornih prijevara i korupcije jer mi smo, na žalost, još daleko od transparentnih i poštenih izbora. Postoje mehanizmi ali je pitanje ima li volje za realizaciju.

Iz HDZ-a 1990. nedavno je stigla vijest kako se uskoro očekuje prijedlog ustavnih promjena. Možete li otkriti nešto više?
– Postojeće stanje nije dobro ni za koga u BiH. Stoga, imamo odgovornost mijenjati ga. Tragom takvog djelovanja, HDZ 1990 će ponuditi prijedlog, koji je u fazi izrade, ustavnih reformi, teritorijalnog i administrativnog preustroja zemlje, s ciljem postizanja ravnopravnog položaja svih u BiH, relaksiranja odnosa, razionalizacije troškova, što sve zajedno čini pretpostavku za gospodarski rast zemlje i stabilan socijalni sustav.

/Dnevni list/

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar