Gdje je naša akademska zajednica?

U okolnostima svjetske  sveopće krize,  europska i dobar dio balkanske intelektualne elite znanjem i iskustvom žele podići opći nivo svijesti, doprinijeti  objektivnoj  spoznaji veličine ugroze  i zaštititi sve  oblike  ljudskoga zdravlja, jer  čovjek je, pored ostaloga,   duhovno i društveno biće. U globalnoj borbi dobra i zla, najsavjesniji,  najmoralniji i najodgovorniji dio svjetske, europske i regionalne znanstvene zajednice, podiže glas razuma i osobni dignitet transparentno, hrabro i odlučno stavljaju  na stranu pravde, etike, duhovnih i istinskih društvenih vrijednosti. Žele svoje  narode  prosvijetliti, osvijestiti i svojim hrabrim primjerom pokazati da ne treba živjeti u strahu, nego opravdano  tražiti i dobiti  bolji i kvalitetniji život.  

Pitamo se gdje je u svemu tome i zašto se ne oglašava akademska zajednica države Bosne i Hercegovine. Da li je instiktivni  strah za zdravlje i opstanak  nadvladao ponosne  gene i zatomio  iskonske  težnje  naših predaka za slobodom i dostojanstvom.  Ili su u pitanju neki drugi razlozi koje ćemo eto pokušati pretpostaviti ili rasvijetliti.

○  Materijalno i poslovno  situirani nastoje sačuvati zdravlje, a kad kriza prođe, život nastaviti u sigurnosti društvenoga statusa i sinekura. Sve prolazi  pa i Corona.

○  Zašto bi trošili energiju,  vrijeme i nerve  kad će narod i onako odabrati  status quo.

○  Ako netko nema potrebu da nas pozove i konzultira zašto bi se nametali.

○  Vlast je toliko kontaminirala politički intelektualni i društveni prostor da iz svega žele izići  ne okaljani.

○  Kad progovore,  intelektualne domete  otkriju  izjavom tipa „ umisto sprida uša nam je  ozada“.

○ Ili im egocentrični osjećaj superiornosti ne ostavlja duhovni prostor za društvenu odgovornost  i međuljudsku solidarnost.

Međutim  mnogi  zaboravljaju da im je upravo međuljudska solidarnost i društvena odgovornost omogućili obrazovni,  društveni i socijalni  status i da kao napredniji dio društva ,  imaju odgovornost intelektualni i duhovni potencijal  staviti na raspolaganje  zajednici koja ih je iznjedrila. Te da nisu obrazovani radi osiguranja  lagodnoga života, povlaštenoga društvenoga statusa i osobnoga komoditeta.  Smatramo da bi konformizam trebali zamijeniti altruističkom brigom za opće dobro i shvatiti da svako i  najjadnije Božje stvorenje, kao čovjek,  zavređuje poštovanje  i da je  jednako vrijedno pažnje i  truda.

Dok se u našem užem okruženju, dobar dio internacionalno potvrđene znanstvene inteligencije koja posjeduje visoki  stupnjem domoljubne svijesti i povijesne  odgovornosti, duboko svjesna ugroze vlastitoga naroda i činjenice da je ovaj i ovakav svijet na rubu ponora,  vraća u domovinu da bi spasili svoj narod od globalista i njihovih domaćih satelita, naša akademska zajednica  se zatvara u samodostatni kripto svijet izoliran od problema i sudbine vlastitog naroda.

Zaboravljaju da je i ne činjenje grijeh i da će generacije koje dolaze znati ispravno ocijeniti , a povijest svako djelo i nedjelo  vrednovati i  staviti na svoje mjesto.

Do tada, ali i u ovome povijesnom  trenutku neka sami prosude koliki stupanj odgovornosti imaju za opće  stanje u kome se nalazi ovaj narod i država.

Ne obraćamo se samozvanoj  intelektualnoj i akademskoj eliti koja je svoje kapacitete inkorporirala u oligarhijski poredak države Bosne i Hercegovine, jer će vrijeme koje neumitno dolazi ionako vrednovati njihove zasluge, nego se obraćamo svim ostalim obrazovanim, svjesnim, savjesnim i slobodoumnim pripadnicima ove u svakome segmentu ugrožene ljudske zajednice, da konačno dignu glas, prosvijetle narod, koji zove u pomoć, da sebi i našoj djeci osiguramo bolju i pravičniju  budućnost.  Jer to dugujemo našim precima i unucima.  Ovim putem se ispričavamo i zahvaljujemo svima, o koje smo se ovim apelom ogriješili.

Ako ne znaju način i put  djelovanja,  HDZ-u 1990 će,  kao politička snaga,   biti naš i njihov glas razuma i učiniti sve u zajedničkom cilju formiranja društva  kakvo trebamo i s pravom zaslužujemo.

 

 

 

GO HDZ 1990 Mostar

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar