Govor dr. Diane Zelenika na Završnom predizbornom skupu HDZ 1990 u Čitluku

U srijedu, 28. rujna u Čitluku je upriličen Završni predizborni skup HDZ 1990 i HKDU-Hrast na kojemu se nazočnima obratila i dr. Diana Zelenika, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Govor dr. Zelenika prenosimo u cijelosti:

POŠTOVANE DAME I GOSPODO!
Kada god dođem u Čitluk na Broćansku visoravan, uvjek pomislim ovo je Bosansko-hercegovačka Toscana.
Sprega tradicije, kulture i domišljatosti naroda. O prelijepoj prirodi neću niti govoriti. Red vinograda, pa red grabovih šuma, pa opet prekrasni proredi blatine i žilavke, krš i kraško polje u simbiozi koja život znači.
Ono što se zove kultura življenja ili građenja, ako je s početka 70-tih bila malo i zastranila, danas, zadnjih tridestak godina to su sela i zaseoci predivnih vila koje odišu i tradicijom i ljepotom.
Ovaj kraj odiše i multikulturalnošću, što inače nije specifikum u sredinama gdje jedan narod čini 98% posto puka, a u Brotnju su to Hrvati.
Oni stariji ne mogu se ne sjetiti milicionera Vlade Spreme, nastavnika Đure Jovanovića ili omiljenog Šaina. I oni, kao i danas znatno brojniji Italijani, Irci, Amerikanci, Novo Zelanđani ,..da ih ne nabrajam sve, utopiše se u sve ono što Brotnjo jeste.
A Brotnjo jeste vinova loza, duhan, danas smilje, Međugorska Gospa i neobično vrijedni i maštoviti ljudi.
Poslije ovog mog uvoda logično je da se zapitate, pa jesmo li ili nismo Toskana i ako nismo što to fali?
Prije 25 godina izišli smo iz jednog totalitarnog sustava vladanja državom, upravljanja lokalnim zajednicama, a onda uz strašno krvarenje kroz domovinski rat, upadosmo opet u još jedan, još totalitarniji, još okrutniji, uokviren u Latinsko Američki kapitalizam, ovdje, u uvijek hrvatskom Brotnju, upadosmo u ralje politike vladanja koja se zove HDZ BiH.
Rekla bih sve isto kao već daleke 80-te, ili, prezimena ista, samo druga imena, a ljubav ili ovisnost prema Branku Mikuliću, samo je zamjenjena sa Draganom Čovićem.
Složit ćete se i tu je sve isto ili gore.
Gospodo ponovit ću opet, uvjek hrvatsko Brotnjo, zbog te i takve politike, zbog te i takve ovisnosti, uvjek je plaćalo skupu cijenu jeftinih politika. Nekada su najbolji sinovi Brotnja zbog pjevanja o Banu Jelačiću punili tamnice mostarske Ćelovine, a danas zbog toga što ini Čovićevi HDZ-ovci propjevaše ratne neistine, opet najbolji iz ovih krajeva pune kaznionice bosanskohercegovačkih sudova i bježeći od tužiteljstva, bježe i iz svog Brotnja !
Opet prizivam 1972. i 73. i pozivam one starije među vama, da se sjete, da li je sve isto ili možda gore ?
Teško je objasniti sadašnjost, a ne prizivati prošlost, jer prošlost ona koju najčešće prizivamo, vezana je za dolazak u Čitluk par policajaca, doktora, učitelja ili inžinjera. Sjetite se, oni iz Brotnja ništa ne odnesoše, ništa ne prodaše… ,a ako vas je tko od njih i prijavio zbog pjevanja o Banu Jelačiću, kazna je bila samo tri mjeseca, a s obzirom na to da Bana danas ovdje nitko ne spominje, za vraga je bilo i onda !
A danas, niti pjevate, niti vam je do pjesme, a opet prijetnja kazamatima i Sarajevom.
Branitelji Brotnja su dali nemjerljiv i neprocjenjiv obol domovinskom ratu i spašavanju, zaštiti, kako svoje rodne grude, jednako tako cijele Hrvatske Republike Herceg Bosne. Moram biti ironična, nema više Vlade Spreme i Branka Mikuliću, a kao nikada do sada Brotnju prijete Sarajevski sudovi.
Pa da vas pitam tko izdaje, i tko laže na najbolje sinove rata, moram ponoviti uvijek hrvatskog Brotnja ? Tko je danas u Čitluku Vlado Spremo…, ja ne znam, ali da sada ne kažete, doktorica kritizira uopćeno. Meni je jako znano da druga Branka u Sarajevu naslijedi drug Dragan i njegove Bariše, Borjane, Brane…ili da vama prepustim odgovor na pitanje tko kruh izdaje, nerada i propuštenih prilika, odavde iz Brotnja, gore u Sarajevu godinama zarađuje ?
Znate i ne pravite mi se ludi, jednako znate i tko je kriv i odgovoran za Duhansku stanicu u Čitluku, Froteu, Vinariju i ine nenabrojene gospodarske subjekte koje vam netko nazva svojim.
Mogla bih vas pitati, ali znam da, u ovom našem lijepom Brotnju, ima mnogo imućnih i kvalitetnih vinogradara i vinara.
Mogla bih vas pitati: zašto nitko od njih ne kupi silne kapacitete HEPOK-a u Mostaru, a vama za informaciju kupili su ih neki Arapi…ili …ili je i to dio nacionalnog i gospodarskog plana Čovićeva HDZ-a.
Teško je razumjeti, a još teže objasniti i kriminalne privatizacije i kriminalne koalicije i još kriminalnije zakone koje samo njima idu na ruku.
Kupovali su firme za jednu marku i dobijali kredite koje nisu morali vraćati, udruživali su se sa crnim vragom samo da za te i takve rabote ne odgovaraju.
A logika njihovih udruživanja je nešto najnelogičnije što novija povjest zabilježi na cijeloj planeti. Jer, kako i tko može objasniti ljubav Dodika i Čovića, kako i tko može objasniti i prihvatiti zahtjeve Dodika i RS-a, naspram njihovih apetita prema teritoriju i pravnim okvirima tog “entiteta” kojeg bi oni rado pretvorili u državu.
Nitko i ne prihvaća, jer Dayton je privremeno riješenje i služilo je prvenstveno za zaustavljanje rata, a ja ću samo podsjetiti, tim riješenjem Republici Srpskoj je pripao teritorij hrvatske Posavine na kojem je živjelo oko 185 tisuća Hrvata…ili možda prihvaća HDZ BiH i Dragan Čović.
Moram vam reći, nisam sigurna; da li prihvaća ili mu je zapovjeđeno, jer nedavni posjet gospodina Čovića Beogradu, na isti dan kada su svi Srbi u Beogradu utvrđivali granice nove – ili bolje reći – stare velike Srbije, da se i on tada i baš tu potrefi, ma i za laika je prozirno!
Ovo svakako nije protivljenje mogućoj podjeli BiH na tri entiteta, ali jeste mogućnosti da se Republika Srpska odcjepi od Bosne i Hercegovine.
Naš stav je da nitko iz reda hrvatskog naroda nema pravo pokloniti Posavinu, sigurni smo da se ni kod Bošnjaka nitko neće odreći Srebrenice, kao što nitko Srbima ne može uskratiti pravo na Grahovo.

Trebam li vam reći da su izbori jedino vrijeme za ispravljanje napravljenih grešaka, pa reći ću, glasujete za njih i nastavite strahovati od bosnasko – hercegovačkih Sudova, nastavite kukati kako sve pokradoše, a da… i pakujte kofere i put Njemačke.
Naravno, mi nudimo i drugu opciju i drugi put.
Nudimo i priču i program u kojem se vidi da i lokalna zajednica može imati znatno više koristi od Federacije i cijele BiH.
Nudimo ljude koji su sremni znatno kvalitetnije iskoristiti potencijale Brotnja, prezentirati ih na višim instancama upravljanja zemljom i za njih dobiti dostatnija sredstva.
Naš program i naši kandidati, su jamstvo za nastavak urbanizacije i Čitluka i Međugorja i gospodarske zone i cijelog prostora Brotnja.
Lijepo je vidjeti strane investitore u Međugorju i domaće po cijelom Brotnju, danas je aktualno smilje, ali mora se uvesti znatno više reda u te projekte i radi sigurnosti investitora i radi boljitka lokalne zajednice.
Mi to možemo!
Dragi moji Čitlučani, drago moje Brotnjo! Na vama je, vjerujte mi nemate druge opcije, jer ovo što ste do sada imali, za ovo ni vi, ni vaši sinovi nisu ratovali, nisu ginuli.
Voljela bih ne uvrijediti mnoge čestite članove HDZ BiH, ali kako, kako da im pomognem da se riješe učmalosti i straha..,možda je najbolje da ih podsjetim da je glasovanje na izborima tajno pa da mućnu glavom i izaberu sebi bolje.., a od vas ovdje nazočnih svakako očekujem glas za naše kandidate.

Hvala Vam i živjeli!

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar