Govor Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990 na 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora

U Mostaru je, u dvorani Bijeli Brijeg, održano deveto zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.  Na ovaj izvještajni Sabor pozvano je  oko 600 izaslanika.

U cijelosti prenosimo govor Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990:

“Poštovani predsjedniče,

Poštovani zastupnici HNS-a, cijenjeni gosti, dame i gospodo!

 

Hrvatski Narodni Sabor i danas pokazuje svoju  snagu jer smo se unatoč složenim pandemijskim uvjetima okupili na ovako dostojanstven način na našem devetom zasjedanju.

 

Vjerujem da svi ovdje nazočni osjećamo odgovornost za sudbinu svoga naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Naša je odgovornost da danas pošaljemo jasne poruke i Hrvatskom narodu i Bošnjačkom i Srpskom i Međunarodnoj zajednici i svima ostalima.

 

Poštovane dame i gospodo,

U prosincu prošle godine je prošlo 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, sasvim dovoljno i previše vremena da vidimo gdje smo, što smo uradili i u kojoj poziciji se nalazi naš narod nakon tih 25 godina i kako dalje.

Naš narod od nas očekuje da prestanemo donositi deklaracije, rezolucije i zaključke koje nećemo provoditi i koje ostaju mrtvo slovo na papiru.

 

 U najvažnijim ustavnopravnim i političkim pitanjima koja se odnose na Hrvatski narod, procesi se nisu kretali željenim smjerom. Od nametnutih amandmana na Ustav, izbornih pravila, dekonstruktuiranja Hrvata na cijelom prostoru BiH, a osobito u  Republici Srpskoj, i sa jasnim težnjama da se u Federaciji BiH dogode iste stvari a sve u okrilju raznih alijansi i platformi, Komšića i drugih.. U svemu tomu ni mi ne možemo biti u potpunosti amnestirani za trenutak u kojemu se nalazimo. Svjesni smo ciljeva druga dva naroda i njihovih političkih predstavnika. Pitam se je li naš odgovor uvijek bio adekvatan, od solidarnosti jednih prema drugima na području cijele BiH, od čestih bespotrebnih, međusobnih nadmudrivanja na pojedinim dijelovima BiH, a zbog čega je naš narod često plaćao veliku političku cijenu.

 

Moramo danas ovdje pogledati istini u oči i kazati kako se i mi, iako smo pripadnici istog naroda često uopće ne razumijemo. Zbog toga se i oni koji nikada ne dovode u pitanje potrebu postojanja HNS-a često upitaju koji su zapravo njegovi konkretni učinci. Od takvih pitanja nismo pobjegli ni pred ovo zasjedanje. Razumijem takve upite te držim da je na nama da svojim konkretnim djelovanjem odgovorimo kako na iskazana nezadovoljstva tako i na naša poneka unutarnja nerazumijevanja.

 

Mi znamo što drugi misle, ali moramo napokon učiniti sve što je do nas. Moramo biti povezani sa svojim narodom, ne smijemo biti odnarođeni. Naša opstojnost je neupitna kroz neotuđivo pravo na Bosnu i Hercegovinu, našu domovinu, a to podrazumijeva jasnu viziju njene opstojnosti i budućnosti Hrvatskog naroda u njoj.

 

Koristim prigodu i s ovoga mjesta pozvati sve one koji imaju politički i nacionalni legitimitet u sva tri konstitutivna naroda a naročito mislim na Federaciju BiH te političke predstavnike Hrvatskog i Bošnjačkog naroda, da je krajnje vrijeme izići iz ovoga začaranog kruga. Preduvjet ozdravljenja svih međunacionalnih odnosta u BiH i ključ rješenja isključivo je u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Ako iskreno želimo riješiti otvorena pitanja onda jednom i zauvijek trebamo prestati s politikama nametnutih rješenja i izbora nelegitimnih predstavnika. Neće se otvorena pitanja riješiti ukoliko politički predstavnici Bošnjaka ne shvate da je naše pravo birati svoje predstavnike u ona tijela gdje Dayton i duh Daytona predviđa da se biraju predstavnici konstitutivnih naroda. Na tim mjestima moraju biti ljudi koji nose izvorni nacionalni legitimitet. Bosna i Hercegovina je jedino moguća kao zemlja ravnopravnih naroda, zemlja međusobnog uvažavanja i poštivanja, zemlja kompromisa. Svi koji drugačije misle ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Bilo kakav pokušaj ponovnog nametanja predstavnika Hrvatskom narodu, ovu zemlju odvest će u vrlo neizvjesnu budućnost. Oni koji to budu pokušavali moraju biti svjesni odgovornosti i opasnosti u koju bi poveli ovu zemlju.

                  

Ne želim propustiti da i danas s ovog mjesta upozorim na položaj Hrvatskog naroda u Republici Srpskoj. Ne smijemo nestati kao politički narod u manjem B-H entitetu. Već su jasne težnje pojedinih stanaka koje dolaze iz Srpskog naroda za biranjem, nelegetimnih predstavnika za dopredsjednika RS-a iz reda Hrvatskog naroda te Hrvatskih izaslanik u Vijeću naroda RS-a. Tomu se moramo suprostavit.

 

Poštovane dame i gospodo,

Što se tiče HDZ-a 1990 i naše uloge u okviru HNS-a, uvijek smo davali neupitan doprinos Hrvatskom zajedništvu, HNS-u. Iako smo o nekim pitanjima u okviru naše stranke vrlo često imali različita mišljenja i poglede. To se događa i danas. Unatoč tomu kod svakog našeg člana neupitno je opredjeljenje za nužnost postojanja HNS-a. HNS vidimo kao posljednju crtu obrane prava Hrvatskog naroda na BiH. Često smo kao stranka, ali potpuno svjesno, plaćali političku cijenu stavljajući opći i nacionalni interes ispred stranačkog, bez obzira što je to mnogo puta različito interpretirano. Ne žalim zbog toga. Ostajemo dosljedni neupitnoj potrebi postajanja HNS-a, dok god je Bosna i Hercegovina ovako uređenja i dok se god ne riješe ključna pitanja njezinih naroda i građana. Isto tako ćemo jasno ukazivati na sve propuste  i slabosti nas samih, ovdje prije svega mislim na nas koji sukladno volji našeg naroda nosimo najveću političku odgovornost. Uvijek ćemo se boriti za bolju i odgovorniju politiku i zajedništvo Hrvatskog naroda na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja.

 

Dame i gospodo,

Moramo biti svjesni različitih interesa i geopolitičkih preslagivanja koji se prelamaju preko ovih prostora. To nije od jučer, tako je bilo u povijesti, tako je danas a budimo svjesni da će tako biti i sutra. Stoga kao narod ne smijemo kalkulirati gdje nam je budućnost. Naša budućnost je ondje gdje je mir i stabilnost, a to su NATO I EU.

Hrvatski narod ne želi biti ni u čijim, ni domaćim ni međunarodnim lancima, nego narod na svojoj zemlji, svoj na svome, s ljudskim dostojanstvom, samopoštovanjem i poštovanjem drugih. On želi poštovati sve Božje zapovijedi i sve pravedne ljudske zakone.

 

Dragi prijatelji,

nas je danas ovdje 450. Prema podacima Katoličke crkve od našeg posljednjeg Sabora do danas iz BiH je trajno otišlo desetine tisuća Hrvata. Da ne bismo na sljedećem Saboru ostali samo mi, na nama je odgovornost da taj trend odlaska zaustavimo. To možemo učini ukoliko rezolucija koju ćemo danas usvojiti ne bude samo mrtvo slovo na papiru.

 

Hvala Vam lijepa!”

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar