Govor Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990 na sjednici Hrvatskog narodnog sabora

U Hrvatskom domu “Herceg Stjepan – Kosača” danas je održano VIII.  zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.                   Na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora  se okupilo oko 600 izaslanika, predstavnika 14 hrvatskih političkih stranaka koje djeluju u Bosni i Hercegovini.  

Govor Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990 kojim se obratio izaslanicima HNS-a.

Poštovani gospodine predsjedniče,

poštovani zastupnici Hrvatskog narodnog sabora,

cijenjeni gosti, dame i gospodo!

„Poštovani zastupnici Hrvatskog narodnog sabora  narod vam je dao političko povjerenje jer ste mu dali konkretno obećanje.  Ako vi svoja obećanja zaboravite narod vam to nikada zaboraviti neće!  Ako vi to obećanje ispunite učeći na prošlosti pa i na negativnoj prošlosti narod će vas znati počastiti i na tome zahvaliti! “  – ove riječi, a mnogi od vas ste svjedoci,  izgovorio je 03. ožujka 2001. godine u ovoj istoj dvorani poštovani biskup Ratko Perić.

U ovim riječima svatko od nas ponaosob može pronaći odgovor o svojoj ulozi u ovom vremenu od te 2001. do danas, ali kao što je već bezbroj puta kazano da je prošlost najbolja učiteljica onda sam siguran da ako nešto i nije dobro urađeno od tog vremena do danas da više nemamo pravo na pogrešku. Znam da mnogi od vas su umorni od toga da je ovo presudni trenutak za hrvatski narod, do toga da je ovo povijesni dan i tome slično, ali ja sam duboko uvjeren da nikada više nećemo biti u poziciji da drugi put se okupimo u ovakvom zajedništvu ukoliko ne pokažemo maksimalnu odgovornost prema poslu koji nas čeka.

Pozdravljajući još jednom sve vas u osobno i u ime stranke kojoj sam na čelu Hrvatske demokratske zajednice 1990 želim izreći nekoliko mojih promišljanja,  svjedoci ste što se događa u našoj domovini, vjerujem da smo svjesni  kako je pred našim narodom presudni boj, ali onaj politički za ostvarenje njegove pune jednakopravnosti i njegovog punog prava na moju i našu Bosnu i Hercegovinu. Zato smo danas ovdje da  pošaljemo poruke,  prije svega predstavnicima drugih naroda s kojima želimo i hoćemo graditi i izgraditi jedinu moguću i održivu Bosnu i Hercegovinu, takva Bosna i Hercegovina moguća je ukoliko smo kao konstitutivni narod jednakopravni, ali na cijelom njenom prostoru. Sa ovog mjesta moramo danas odaslati jasnu poruku da je za nas u Hrvatskom narodnom saboru jednako bitan svaki čovjek bez obzira je li njegova rodna gruda u Derventi, Središnjoj Bosni, Drvaru,  mojoj Rami, Ravnom ili ovdje u srcu Hercegovine.  Danas je prigoda da konačno svima onima koji su skloni iz samo njima znanih razloga tvrditi kako se HNS brine isključivo za Hrvate južno od Ivan Sedla poslati poruku i ja si uzimam za pravo kazati to u osobno ime, ali vjerujem da nemate ništa protiv ako to kažem i u ime svih vas ovdje nazočnih, za Hrvatski narodni sabor  jednako je bitan svaki Hrvat ma gdje on živio na prostoru  Bosne i Hercegovine. Sa ovog mjesta također želim na isti način uputiti poruku i drugim pripadnicima konstitutivnih naroda, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine, ova zemlja je dovoljno velika i u njoj ima mjesta za svakog od nas, a njena budućnost je zajamčena  samo ako ćemo uvažavati svakog od nas i ako će naša prava u svemu biti izjednačena.

Danas na poseban način  želim vrlo iskreno kazati kako naša pozicija pa  ako hoćete i naši problemi nisu isključivo i jedino posljedica odnosa predstavnika drugih naroda prema nama Hrvatima.

 Moramo danas ovdje  pogledati istinu u oči i kazati kako se i mi iako smo pripadnici istog naroda  mnogo puta uopće ne razumijemo.

 Nije mi i nikada mi neće biti prihvatljivo da pripadnik moga naroda ne može ostvariti neko pravo, o kojem isključivo odlučuje predstavnik hrvatskog naroda,  ukoliko nije pripadnik određene političke opcije.  

Također, nije mi prihvatljivo da neke naše institucije koje brinu o pravima  Hrvata, a osobito one koje brinu o stradalnicima Domovinskog rata  bivaju zaobiđene i u njihovim  temeljnim pravima  samo zato što ne podržavaju određenu političku opciju.  

Stoga da bi  Hrvatski narodni sabor imao svoj puni smisao i odgovorio postavljenoj zadaći moramo već danas kazati kako ćemo mijenjati takve odnose i kako se takvo nešto u buduće ne smije događati.

 Hrvatski  narodni sabor svima nama mora dati okvir kako se ponašati u okviru obnašanja javnih funkcija, ali nam također mora podvući crtu ispod koje nitko i nikada ne smije ići kada je u pitanju pravo našeg naroda.

 Ovakve odluke i ovaj okvir Hrvatskog narodnog sabora  nisu prepreka pluralizaciji i demografskom razvitku unutar hrvatskog naroda. Siguran sam kako ovakve smjernice mogu bit podstrijek da se natječemo kvalitetom, izvrsnošću i odgovornošću . Svjestan sam da je u skorije vrijeme to vrlo teško očekivati jer nam nažalost okolnosti u kojima živimo i politički radimo ne dopuštaju da se unutar svog naroda natječemo. Stalne težnje brojnijeg naroda da umjesto nas biraju naše predstavnike dovele su nas u poziciju da ne možemo izbore živjeti kao praznik demokracije nego isključivo i jedino kao borbu za goli opstanak hrvatskog naroda. S toga mi dopustite da u ime Hrvatske demokratske zajednice  1990 i danas sa ovog mjesta pošaljem poruku predstavnicima bošnjačkog, ali i srpskog naroda:  Nemojte rušiti Bosnu i Hercegovinu,  ponašajte se kako je jedino moguće u ovako složenim državama , konzumirajte vaša prava i vaše obveze, ali ne na štetu drugoga.

 Da me se ne bi krivo razumijelo, od vas ne tražimo niti vas molimo da nam date naša prava, nama i našem narodu ta prava pripadaju.  

Na tom putu HDZ 1990 je jasan i nedvojben od svog utemeljenja do danas, čvrsto na obrani nacionalnih interesa, odlučno u poštivanju drugih i drugačijih. To je politički put stranke kojoj sam na čelu i na takvom putu ćemo biti i za takve principe ćemo se zalagati i u okviru Hrvatskog narodnog sabora  i u razgovorima s predstavnicima drugih naroda.

Želim se danas također obratiti i našim prijateljima iz Međunarodne zajednice. 

Poštovana gospodo, vaša uloga u kreiranju ove i ovakve Bosne i Hercegovine je značajna, stoga je i vaša odgovornost za BiH neizmjerno velika, zato nemate pravo kao nijemi promatrači gledati kako se jednom narodu oduzima njegovo temeljno pravo, pravo izbora.

 Nemate pravo nijemo gledati kako i u jednom i u drugom entitetu brojčano nadmoćniji narod čini sve na štetu onih malobrojnijih. Stoga vas još jednom pozivam nemojte poput Poncija Pilata samo oprati ruke kada je u pitanju BiH nego imajte hrabrosti povući odlučne poteze kako  se više nikada ne bi dogodile stvari kakve su se dogodile  kada je u pitanju izbor Željka Komšića. Na takav način pomoći ćete  BiH  da izađe iz ove luđačke košulje i uhvati korak sa zemljama okruženja koje već odavno kucaju na vrata EU i NATO integracija. 

Iako je danas vrlo poštovana i uvažena članica Međunarodne zajednice Republiku Hrvatsku i to mi pravo nitko ne može osporiti gledam na jedan potpuno drugačiji način.  Zato se na vrlo osoban način želim obratiti vama poštovani gospodine  i zahvaliti Vam na svemu što činite kako bi se  BiH izgradila kao država tri konstitutivna naroda i svih njenih građana.

Zahvaljujem vam na svim naporima koje činite kako bi u Briselu, Strasbourgu, Washingtonu, New Yorku, Berlinu i drugim svjetskim centrima moći otvorili pitanje Bosne i Hercegovine i potrebe njenog uređenja po mjeri svakog njenog čovjeka.

Također  vam želim  zahvaliti u ime svakog branitelja kojima vraćate dostojanstvo i pomažete da zbog svog doprinosa u obrani naše slobode  danas ne bude negdje na marginama nego poštovani i cijenjeni članovi naše zajednice. Zakon čija primjena je stupila na snagu od 01. siječnja ove godine potvrđuje ove moje riječi jer jednom dijelu  pripadnika  HVO-a i članovima njihovih obitelji omogućuje ostavrenje prava identična pravima  kakva imaju pripadnici Hrvatske vojske.  Nadam se kako ćete na ovom tragu vrlo skoro iznaći model po kojem će svaki pripadnik HVO-a  biti jednako tretiran i imati status kakva imaju njihovi prijatelji i suborci iz Hrvatske vojske.

Ne dozvolimo da se krivotvori istina o domovinskoj povijesti, hrvatski narod se sam organizirao, a nikako ratno predsjedništvo BiH.

Poštovane dame i gospodo, od ovog Sabora svekolika javnost, a  osobito naš hrvatski narod puno očekuje. Naš narod očekuje i od nas traži da konačno prestanemo donositi zaključke koji ostanu  mrtvo slovo na papiru.

 Naime siguran sam da ćemo nakon današnje rasprave  na koncu ovog Sabora usvojiti Deklaraciju u kojoj ćemo temeljito obrazložiti naše pravce budućeg djelovanja i mehanizme za ostvarenje našeg cilja. Stoga pozivam sve nas da damo svoj doprinos da Deklaracija koju ćemo danas usvojiti ne bude još samo jedna u nizu Deklaracija koje su usvojene u ovom ili u nekim drugim domovima,  nego da bude temeljni okvir i obveza za sve nas koji ćemo na bilo kojoj razini obnašati neku od  zadaća u ime svog naroda.

 Na tom tragu, a na koncu mog obraćanja,  neka mi bude dopušteno pročitati još nekoliko rečenica čovjeka čijim sam riječim započeo svoje obraćanje, a koje je izrekao prije 17 godina.

 „Stoga ovaj Sabor kao društvena i politička institucija treba ostati stabilna i trajna, makar se sve stranke promijenile i silom ukinule i svi današnji sudionici ovoga Zasjedanja sišli s povijesne tribine; kažem: “institucionalno” ostati, jer je to zahtjev političke volje hrvatskoga naroda, koji će se konstituirati u najprikladniji samoodrživi državni oblik u zemlji“.

„Hrvatski narod ne želi biti ni u čijim, ni domaćim ni u međunarodnim lancima, nego narod na svojoj zemlji, svoj na svome, s ljudskim dostojanstvom, samopoštovanjem i poštovanjem drugih. On želi poštovati sve Božje zapovijedi i sve pravedne ljudske zakone.“

Hoćemo li dopustiti da prođe još 17 godina ?

 

Hvala vam lijepo!

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar