Govor Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990 na sjednici Hrvatskog narodnog sabora

U Hrvatskom domu “Herceg Stjepan-Kosača” danas je održano 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH. Sabor je izvještajnoga karaktera i u njegovu radu sudjelovalo je oko 500 izabranih dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u BiH.

Donosimo govor Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990 kojim se obratio izaslanicima HNS-a.

Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskog narodnog sabora,

Poštovano radno predsjedništvo,

Cijenjeni gosti, dame i gospodo,

 

Kada je potkraj 2000. godine u Novom Travniku održano prvo zasjedanje HNS-a, u to vrijeme kao relativno mlad čovjek bio sam vrlo ponosan. U mojoj obitelji, kod mojih susjeda i kod svih prijatelja osjećao se ponos i svi kao da smo u glas htjeli reći DA, to je to. Napokon smo kroz naše zajedništvo izgradili institucionalni oblik zaštite hrvatskog naroda i zaštite naših nacionalnih interesa.

Moram priznati u to vrijeme nisam bio politički aktivan i nisam imao informacije o ukupnim zbivanjima tako da su moje prosudbe najviše bile plod emocije i unutarnjeg osjećaja.

Nažalost, ta euforija, ponos i vjera u bolje sutra u kratkom se roku pretvorila u ogromno razočarenje i nevjericu. Ne trebam vas podsjećati kako je cijela ta priča završila. Samouprava, međunarodna zajednica a zatim tisuće naših sunarodnjaka bez posla a naša pozicija kao naroda ostala ista ili po mnogima još gora. Ali, ako je nešto u tome bilo dobro onda je to što se naš krik kao naroda za jednakim pravima i obvezama snažnije čuo. Nažalost, bio je kratkog daha.

Možda bi na jednom ovakvom susretu ili na nekom drugom relevantnom mjestu trebalo preispitati sve odluke i poteze koje su u to vrijeme donošene ali o tome možda nekom drugom prilikom.

O ulozi svakog od nas u tom vremenu sudit će povijest. Poznato je dame i gospodo da nakon tih aktivnosti hrvatski narodni sabor skoro ne postoji i onda se u prvoj polovici 2011. godine dogodilo nešto što civilizirani i demokratski svijet ne poznaje. U toj se godini a mimo volje hrvatskog naroda i njenih legitimnih predstavnika formira vlast u Federaciji BiH.

Hrvatska demokratska zajednica 1990 zajedno sa hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i drugim hrvatskim strankama u travnju te iste godine obnavlja rad hrvatskog narodnog sabora . Namjerno sam govoreći o obnavljanju rada hrvatskog narodnog sabora na prvo mjesto stavio HDZ 1990. Nisam ovom činjenicom htio umanjiti niti osporiti neupitnu ulogu HDZ BiH u njegovom oživljavanju ali je moja namjera da ukažem da neće proći pokušaji onih koji bi željeli umanjiti ulogu HDZ-a1990 u ponovnom oživljavanju i radu hrvatskog narodnog sabora.

 Poštovane dame i gospodo,

čuli smo Izvješće o radu hrvatskog narodnog sabora . S obzirom na uvjete i okolnosti nije uopće upitno da će isto biti usvojeno ali ja zbog odgovornosti prema stranci na čijem sam čelu i prema svakom hrvatskom čovjeku u BiH imam obvezu postaviti nekoliko pitanja.

Gdje je danas Hrvatski narodni sabor?

Koja je njegova uloga danas uopće i koji su efekti njegova rada kada je u pitanju hrvatski narod  s posebnim osvrtom na izvještajno razdoblje od protekle dvije godine?

Hrvatski narodni sabor utemeljen je sa jasnom vizijom i ciljem. Biti mjesto na kojem će najodgovorniji predstavnici hrvatskog naroda zajedno sa svim mislećim hrvatskim ljudima tražiti najbolja rješenja za poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Je li HNS u protekle 2 godine odgovorio tom postavljenom cilju. Spremnost HDZ-a1990 i mene osobno kada su u pitanju nacionalni interesi hrvatskog naroda na suradnju nikada nije bila upitna, niti će biti upitna. Nažalost, neki drugi, hrvatski narodni sabor stavili su u funkciju samo jedne stranke i ne dopuštaju da HNS bude mjesto na kojem ćemo na temelju dobivenoga legitimiteta  od našeg naroda biti zastupljeni i raspravljati o svim bitnim pitanjima za naš narod.

Koristim i ovu prigodu da jasno poručim, hrvatski narodni sabor nije i neće biti  ničije privatno a ni stranačko vlasništvo. Jer kada bi to bio onda svakako ne bi bio ono što hrvatski narod od njega očekuje. On mora biti ono zbog čega je utemeljen. Biti nadstranačko tijelo hrvatskog naroda u kojem ćemo poštujući se i uvažavajući se kroz rasprave i kritike dolaziti do najboljih rješenja. Na tom putu HDZ1990 pruža ruku svima ali neće dopustiti da se njegova uloga u stvaranju i radu marginalizira jer unatoč svim nastojanjima nekih pojedinaca i skupina nikada se neće uspjeti osporiti činjenica da je HDZ 1990 zaglavni kamen današnjeg hrvatskog narodnog sabora. Također, nemam nikakav problem vrlo jasno kazati da u HNS-u ne tražimo više od onoga što nam pripada. Onoliko legitimiteta koliko smo dobili od hrvatskog naroda želimo jasno konzumirati i kroz pozicije u hrvatskom narodnom saboru neosporavajući činjenicu da je HDZ BiH neosporni nositelj najvećeg legitimiteta hrvatskog naroda i samim tim ima najveću odgovornost za rad HNS-a i poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Poštovane zastupnice i zastupnici hrvatskog narodnog sabora,

budući  da je ovo Izvještajni sabor držim da je ovo i  trenutak u kojem treba kazati i nekoliko činjenica o tomu gdje je i kakva je uopće  pozicija našega naroda u ove dvije godine izvještajnog razdoblja.

 Je li HNS opravdao očekivanja?

Jesu li nositelji najvećeg legitimiteta kada je u pitanju hrvatski narod opravdali povjerenje i ispunili obećanja dana svom narodu?

Na tom tragu sebi ali i svima nama postavljam pitanje:

Što se to promijenilo u našoj ustavnoj poziciji u posljednje dvije godine?

Jesmo li i na koji način zaštitili i popravili poziciju naših branitelja?

Gdje se danas nalaze najistaknutiji časnici Hrvatskog vijeća obrane?

Što smo učinili da se danas ne osjećaju kao progonjene zvijeri, svjesni činjenice da smo i danas u ovom Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače zahvaljujući njima?!

Gdje smo danas kada je u pitanju gospodarstvo, jesmo li tu napravili ikakav pomak?

Što je s našim obrazovanjem? Brine li o njemu i dalje neustavno Federalno Ministarstvo?

Jesmo li promijenili Izborni zakon  da on bude i po mjeri hrvatskog čovjeka?

Jesmo li se upitali što je sa Derventom, Plehanom, Šamcem, Brodom, Kotor Varoši pa i Središnjom Bosnom i Posavinom?

Jesmo li, jesmo li i nažalost mogao bih tako bezbroj puta.

Volio bih kada bi me stvarnost demantirala ali nažalost tu stvarnost živimo i ona je najbolji odgovor gdje smo mi danas uopće.

Dame i gospodo,

Da, postoje i neke pozitivne stvari, recimo u Elektroprivredi radi 500 novih ljudi, nešto manje ih je u Eronetu. Slična je situacija i u drugim javnim poduzećima u kojima mi Hrvati nosimo odgovornost. Istodobno, gužve na autobusnim kolodvorima su sve manje jer su uglavnom svi već otišli…

DA poštovane kolegice i kolege, to je naša surova realnost i stoga je na svima nama odgovornost da stanje popravljamo a to stanje moramo popravljati kroz razgovor sa našim partnerima u BiH. Težak je to i mukotrpan proces i znam da onima koji svakodnevno moraju tražiti rješenje, bilo sa Sarajevom koje ima svoj cilj, ili sa Banja Lukom koja opet ima svoj cilj nije nimalo jednostavno. Zato i pozivam i danas da u traženju odgovora za našu ustavnopravnu poziciju otvorimo iskren dijalog unutar HNS-a a onda ona rješenja koja dogovorimo zastupamo u razgovorima s predstavnicima drugih naroda i u razgovorima s međunarodnim predstavnicima. Po meni to je jedini put istinske borbe za našu ustavnopravnu poziciju. Griješe svi oni koji misle da će partnera za razgovor o hrvatskom pitanju prije naći u Sarajevu ili Banja Luci nego među strankama koje dolaze iz istog naroda.

 

Na kraju još jednom želim jasno poručiti, za mene nema dvojbe. Hrvatski narod se jasno opredijelio, europski put i članstvo u velikoj europskoj obitelji naroda naš su trajni cilj i rješenje. Snažno ćemo podići svoj glas protiv svih nastojanja bilo unitarističkih koja dolaze iz Sarajeva,  bilo separatističkih koja dolaze iz Banja Luke. Nositelji odgovornosti za hrvatski narod u BiH bilo u izvršnoj bilo u zakonodavnoj vlasti našu će potporu imati uvijek kada je u pitanju zaštita hrvatskih nacionalnih interesa. A što su hrvatski nacionalni interesi, kako ćemo ih i na koji način štititi moramo, usprkos svim različitostima, dogovarati kroz Hrvatski narodni sabor, koji  uvijek mora biti izraz izborne volje hrvatskog naroda. Na taj način hrvatskom narodnom saboru vratit ćemo  onu ulogu koja mu je predodređena kada je 2011. obnovljen njegov rad.

Nadam se da smo izvukli pouku iz dosadašnjeg iskustva.

 

Hvala vam i živjeli!

 

 

 

 

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar