Gradski odbor HDZ 1990 Mostar:”Tko je kriv za ovakvo stanje u Gradu na Neretvi”

Kao gradski odbor jedne političke stranke imamo za obvezu analizirati stanje u sredini svoga življenja.
Analiza svakako mora obuhvatiti nekoliko aspekta promatranja onoga što nas okružuje u gradu gdje jesmo:
            -Najprije se moramo osvrnuti na političku situaciju u gradu, kako trenutnu , jednako tako i na malo dulje razdoblje, u prošlosti,, jer upravo prošla vremena su uzročnik ovoga danas,

            -Naravno da je drugi bitan ili najbitniji aspekt promatranja,analiza gospodarsko-ekonomskih prilika u gradu. Možda da odmah kažemo da se tu nema što analizirati !
            -Nikako ne možemo preskočiti urbanizaciju grada, naravno ako je ima kao takve pod navedenim pojmom?
            -Za kraj ove analize bi svakako ostavili pitanje kako i s kim dalje, ako uopće ovaj grad ima perspektivu i ako se u njemu može govoriti o budućnosti?

            Ako vam se ovaj uvod startno čini, ironičnim i satiričnim, politički ne ušliferenim u već poznate fraze i floskule, odmah priznajemo, to nam i jeste bio cilj.
Cilj nam je ukazati na sve ono, što pričate u obiteljskim domovima i kafićima, a nikako vam ne pada na pamet podići glas i uputiti javnu riječ, njome iskazati nezadovoljstvo ili ipak reći većini, što se bunite dobili ste demokraciju !!!

            -Imali smo rat, pa porušeni grad, pa grad šest općina, pa podijeljeni grad, a danas imamo jedinstven. Na žalost ne cjelovit,  i grad koji nema niti izbora !
Tko je kriv za takvo stanje? Odgovor je više nego kratak; SDA, HDZ BiH i međunarodna zajednica .

Prvi se bave teorijom nemogućeg suživota i zajednički organiziranoga kriminala, a razne nevladine organizacije u grad su nam instalirale značajan broj ipak vladinih  (iz mnogih država)agenata, koji nas analiziraju kao pokusne kuniće. Drugi su doveli značajan broj europske balavurdije, koja je predobro plaćena za tumaranje po gradu i organiziranje tribina i tečajeva, koji nemaju nikakve veze s našom tradicijom i kulturom.

Opći zaključak, bogati zapadni svijet je shvatio da im je znatno bliže poslati svoju  derlad u BiH i osigurati ih opet svojim  agentima, nego ih pustiti u daleku Indiju, gdje se lakše mogu  dokopati  droge i zagubiti u gužvi od milijardu stanovnika.
Ovoj satiričnoj i tužnoj analizi dodajemo ozbiljni komentar. Njima, naprijed nabrojanim ovakvo stanje odgovara, a Mostar i mostarci trpe kaos, nepravedni i nezakoniti višegodišnji izostanak izbora.

Mi kao stranka HDZ-e1990 smo imali više prijedloga za izlazak iz političkog mraka, ali očito smo mali da dobavimo taj šalter,ili smo po nekome mali Hrvati,  a i tko smo mi da palimo svijetlo demokracije !

 

            -Ekonomsku situaciju u gradu također nije problem izanalizirati. Opet su glavni akteri HDZ BiH i SDA, odnosno čelnici tih stranaka. Najprije su kupili-privatizirali-pokrali sve gospodarske subjekte u gradu. Lako je nabrojati čega i koga sve nema, a nema; SOKO-la, HEPOK-a, Đure Salaja, HEKOM-a, ŠIPAD-a,GRAĐEP-a,GP HERCEGOVINE, nema

niti HERCEGOVINA AUTA, nema niti jednog od dva AUTOPREVOZA i da dalje ne nabrajamo, jer nema preko 30 tisuća radnih mjesta. Treba li podsjetiti da ih je bilo preko 44 tisuće!?

Da ostao je Aluminijski, Elektroprivreda Herceg Bosne i HT Eronet. Sve javna poduzeća od vitalnog državnog interesa, valjda nisu još našli modus kako ih privatizirati? Kada već ne ide privatizacija sada su u akciji kako ih prodati “u nacionalnom interesu” ! U međuvremenu su u njih zaposlili cijelu svoju rodbinu i od njih napravili neviđene gubitaše !!!
            Koji gospodarski uspjeh !
U poratno vrijeme u gradu i u državi nastala su mnoga privatna poduzeća. Sve je ličilo na gospodarski oporavak i grada i države , oporavak kroz takozvano malo gospodarstvo.
Međutim, ni od toga ništa. Vladajući SDA , HDZ BiH i međunarodna zajednica u državu uvode međunarodne banke. Nitko ne zna kojim novcima su nagrađeni čelnici spomenutih stranaka, ali znano je da su oni i opet članovi njihovih obitelji dobili najpovoljnije

kredite. Suprotno njima, gospodarstvenici su dobili takve kreditne aranžmane da bi ih se mogli postidjeti i najokrutniji svjetski kamatari !
Rezultat je poznat, mnoge firme su propale i ugašene u nemogućim dugovima, a u gradu su ugašena mnoga radna mjesta.
Treba li nabrojati koliko u gradu i državi imamo doktora ekonomskih znanosti, koje nitko ništa ne pita ili za nešto angažira? Istodobno zapanjujući je broj koliko šarlatanskih organizacija iz svijeta nas educira, kako bi trebali i kako je po nas najbolje.
            Moramo naglasiti,mi ni na razini države, a da o gradu ne govorimo, nemamo projekciju potencijalnoga ekonomskog rasta.
Naši političari su vidoviti astrolozi, koji vide neku bolju civilizaciju iza crne rupe. Sve da jeste i tako sa njima bi mi i tamo bili sirotinja.

            -Urbanizacija nekada po-najljepšeg grada u jugoistočnoj Europi je najtužnija i najnevjerojatnija tema za analizu življenja u Mostaru.

 

Bio je to grad, značajne građevinske povijesne tradicije. Grad u kojem nije Osmanlijski stari dio, dominirao nad građevinama koje je pravila Austro-Ugarska, praveći od Mostara mali Beč. Kao što smo rekli i dvije Jugoslavije su sa najvećim oprezom gradile zdanja koja nisu smjela ugroziti povijesnu baštinu.

Međutim, poratna dogovorena i planirana anarhija, cijeli tadašnji Mostar podiže za kat ili dva više!
Zaboravljeno je načelo da niti jedna zgrada ne smije uskratiti sunce bilo kojem prozoru. Zaboravljena je i činjenica, da je zapadni dio grada u veliko potkopan nekadašnjim rudarskim jamama, zaboravljeno je i vrijeme kada smo obronke Podveležja pošumljavali da se ne bi ogromno klizište spustilo do Neretve! Stranački lideri su zaboravili svoje poderane stojadine pa kroz zatamnjena stakla moćnih limuzina sada  ne vide svoj vlastiti narod, kao što sada ne vide da su nekadašnji trotoari puni baraka koje liče na sve, samo ne na trgovine što im je kao osnovna namjena bila.
Nekadašnje zelene površine su pretvorene u ogromne stambene blokove, ne razmišljajući ni o bivšim vlasnicima (zgrada na Rondou je na zemlji pravoslavne crkve) , a niti o činjenicu da sve može potonuti u bivša rudarska okna.
U gradu su sve zgrade imale svoga vlasnika(poduzeće) , pa čak i imena i nadimke naselja (Dum,Bejrut itd.), zelene površine su bile briga i stanara i komunalaca. Stanari nisu nestali, komunalnih poduzeća ima četiri – pet, a grad nikada nije bio prljaviji. Selektivno rušenje trotoarskih baraka pokazuje da i gradonačelnik i načelnica urbanizma znaju što rade !?

Naravno da se kao i građani pitamo što će niknuti u prelijepom parkiću preko puta zgrade HDZ-a BiH, kada se skinu sadašnji prostori, a o tome se priča.
Zašto se strogoća rušenja sprovodi smo u Zapadnom dijelu grada,a nije nam poznato što se to ruši u istočnom dijelu Mostara. Središnja zona grada, od odlaska ćire bila je tema i predmet mnogih ideja o uređenju. Treba li reći da sve što je predlagano nije ugledalo svjetlo dana, jer nitko nije smio preuzeti rizik zvani kritika Mostaraca. 

Oni su došli u grad, oni su tu  izgradili i uredili središnju zonu. Tko su oni, lako je saznati, a na što napravljeno liči ?    Kratko, vidi se !
Trebamo li se zapitati što se trebalo ili moglo napraviti na prostoru Stare bolnice? Da se ne pitamo koliko je trgovina u gradu MEPAS zatvorio.

Možemo upitati zašto zjapi prazna  “staklena banka” , a gradska i županijska uprava su uzurpirali đački dom. Zašto gradonačelnik ukrade djeci najljepšu osnovnu školu u gradu, gdje je ta škola sada?

Nije to jedina ukradena školska zgrada, ima i srušenih, pa se pitamo zašto u bivšem đačkom domu nije napravljen đački ili studentski smještaj ili zašto u njemu nije smještena neka od osnovnih ili srednjih škola ?
Pitamo se zašto urbanisti dopustiše devastaciju Biskupove glavice? Sa zapadne strane umjesto pluća grada i uređene trim staze, zone za šetače, napraviše se vile moćnika koji i Radobolju privatiziraše. Sa sjevera su groblje, pa makar se zvalo i partizansko, morali urediti i vratiti u funkciju parka. Ma kome parkovi trebaju, kako Liska park sada da zovemo?
Komu da zahvalimo što centralni park u gradu postoji i što Stupčeve bašče nisu zgradama devastirane ?
            Nije valjda da se i danas boje Bruce Lea,… ako jesu hvala mu !
Još samo koja riječ o gradskim prometnicama i trotarima punom betonski ćuturaka. Ulični slivnici su puni zemlje, pa grad plavi i na najmanju kišu.

Ovi što rade rekonstruiranje prometnica još uvijek žive u svijetu fića, pa su kružni tokovi malo veći od tanjura za picu.

Treba li podsjetiti u gradu su najvažnija vozila hitne pomoći, vatrogasaca, policije i gradskog prijevoza.
Da li je itko njih pitao kuda moraju……..mogu proći? Priča se da planeri grada, vatrogasce preseljavaju u sjeverni logor. Da i gore treba vatrogasna jedinica, ali ovu seliti iz centra grada, tako da zapadni dio grada i njegovi građani neće imati adekvatnu zaštitu od požara.

            U najmanju ruku suludo i glupo.
Pa kada hodaju po svijetu (Kina, Italija i Zagreb ), pitamo se u što gledaju, ako nemaju moć zapažanja , nije sramota pitati .
Sadašnje stanje je i gdje se može, ne može se !  Pitanje je, čija li je ideja , a čija zarada ?
Ili da se zapitamo , hoće li išta od ovog doprijeti do vječnog gradonačelnika gospodina  Ljube Bešlića?

Što je sa policijom ? Imaju li dovoljan broj ljudi i jesu li oni zadovoljni sa svojim poslodavcem, da bi mogli spriječiti masovne krađe vozila(svaku noć nekoliko), nesiguno hodanje ulicom zbog prosjaka i džeparoša, ali i dokle se dolazi sa istragama paljevina kafića u gradu, ili se trebaju za to optužiti djeca moćnika jer samo izgleda su oni zaštićeni u gradu.

   -Svi vi koji se poslije ovog pitate, imali izlaza i kako dalje?
Odgovor je izlaza ima, a dalje NE sa ovakvim HDZ-om BiH i ovakvim SDA-om, ili bar ne sa ovakvim njihovim čelnicima !
Bez obzira na veliku migraciju koja nije zaobišla niti Mostar, uvjereni smo da u gradu još uvijek ima mostaraca koji ga vole. Koji ga žele vidjeti i doživjeti bogatijeg i urednijeg, onakva o kakvom su im roditelji pričali.

Poštovani sugrađani, sa ovima koji ga sada vode, niti izbore doživjeti nećete ! Riješenje je samo u vama, civilizirani bunt je građanska kategorija, koja može iznjedriti ili promjene ili izbore.

Izbori su svakako samo vaša odgovornost, vaš odabir za ovakvo ili bolje stanje. Iskreno se nadamo da znate što želite ?

Gradski odbor HDZ-a1990, zna odgovoriti vašim željama !

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar