HDZ 1990: Branitelji su svetinja, a nacionalni interes nema alternativu

Izaslanstvo HDZ-a 1990, na čelu sa predsjednikom Ilijom Cvitanovićem, je jučer, 25. srpnja, boravilo u Travniku, gdje je razgovarano o najaktualnijim političkim temama.

Između ostalog, HDZ 1990 je oštro osudio stav HDZ-ovih zastupnika u Domu naroda PS BiH, koji su podržali „Izvješće o radu Tužiteljstva BiH za 2016. godinu“, čime su i institucionalno dali pečat potvrde onomu što provode, a to je „pilatovsko“ promatranje progona hrvatskih branitelja i časnika HVO-a, kroz montirane procese i sramne optužbe, koje za cilj ima krivotvorenje povijesnih činjenica o Domovinskom ratu i ulozi hrvatskog naroda u njemu.

Iako je uspostavom aktualne vlasti, HDZ-u BiH pripao resor pravosuđa, progoni hrvatskih branitelja su nastavljeni, čak štoviše, jačim intenzitetom. Svakodnevno se podižu optužnice protiv najhrabrijih sinova hrvatskoga naroda, dok se, HDZ BiH, iako konzumira sve poluge vlasti, ponaša neutralno, na što je HDZ 1990 nebrojeno puta upozoravao.

Nepostojanje volje HDZ-a BiH za ovo pitanje se ogleda u samoj strukturi uposlenika u Tužiteljstvu BiH, gdje je evidentan diskriminirajući položaj Hrvata, dok oni, koji u ime hrvatskog  naroda sudjeluju u vlasti države, nisu niti pokušali otkloniti ove negativnosti.

 

Kulminacija takvog ponašanja, koje je sada dobilo i institucionalne konture, je sramno prihvaćanje Izvješća o radu Tužiteljstva BiH u 2016. godini.

Kroz davanje pozitivnog mišljenja na spomenuto izvješće, vidi se sa koliko empatije zastupnici HDZ-a BiH gledaju na domovinski rat, HVO, odnosno na hrvatske branitelje.

 

Također, tijekom jučerašnjeg posjeta Travniku, izaslanstvo HDZ-a 1990 je razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona, koji je prošao proceduru u Domu naroda PS BiH i potporom HDZ-a 1990, što je vid našeg nadstranačkog djelovanja i nacionalne odgovornosti.

 

HDZ 1990 je apsolutno jasnog stava o nužnosti novog Izbornog zakona BiH, kojim bi se spriječila politička diskriminacija hrvatskog naroda. U cilju što konkretnijeg rješenja hrvatskog pitanja kroz prizmu legitimnog biranja političkih predstavnika, HDZ 1990 će ponuditi amandmane na ponuđeni prijedlog zakona.

Ključna teze na kojim će se temeljiti amandmani, kako je istakanuto, su:

  • Spriječiti nacionalnu diskriminaciju hrvatskog naroda po mjestu življenja
  • Uvažiti teške povijesne progone hrvatskog naroda, a naračito tijekom Domovinskog rata (Posavina, Sarajevo…) po načelu pozitivne diskriminacije
  • Inzistirati na principu legitimnog predstavljanja na prostoru cijele BiH, sa posebnim akcentom na Republiku Srpsku i kontinuiranu političku diskriminaciju hrvatskog naroda
  • Izborni zakon izmjeniti u skladu sa presudom Europskog suda za ljudska prava i Rezolucijom Europskog parlamenta.

Ponovljeno je u više navrata kako je takav prijedlog izbornog zakona samo prijelazno razdoblje do izmjene Dejtonskog i donošenja novog Ustava BiH.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar