HDZ 1990: Izetbegovićev pritisak na pravosuđe nas vraća unatrag

HDZ 1990 najoštrije osuđuje vršenje pritiska na rad pravosuđa  Bosne i Hercegovine od strane najviših državnih dužnosnika u procesuiranju ratnih zločina.

U cilju izgradnje trajnog mira i međusobnog pomirenja u Bosni i Hercegovini, imamo, kao društvo, za imperativ procesuirati i sankcionirati svaki ratni zločin koji se dogodio, bez obzira na nacionalnost  zločinca ili žrtve.

Stoga, smatramo kako je krajnje neprimjereno da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, izuzetno oštrim i subjektivnim tonom komentira rad Tužiteljstva BiH, povodom hapšenja generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

Stranka demokratske akcije, na čelu koje je Izetbegović, u svom priopćenju povodom ovoga  hapšenja, navodi kako je Mahmuljin  žrtva „stvaranja vještačkog balansa“ u zločinima zaraćenih strana u BiH.

Smatramo kako je takva ocjena vrlo subjektivnog karaktera, koju demantiraju brojna hapšenja pripadnika HVO-a, koja u potpunosti premašuju „Esdeaovski balans“. Podsjećamo, samo u 2015. godini uhapšeno je preko 20 pripadnika HVO-a, oružane formacije najmalobrojnijeg naroda, koja je prema svim relevantnim pokazateljima, počinila najmanji broj zločina tijekom rata u BiH. Dok, zločini počinjeni nad Hrvatima Uzdola, Grabovice, Trusine i drugih, nikada nisu procesuirani niti je tko odgovarao za njih.

HDZ 1990 očekuje objektivan i transparentan rad Tužiteljstva i procesuiranje svih ratnih zločina, pritom pozivajući Izetbegovića i druge državne dužnosnike na nemješanje u rad pravosuđa i donošenje pristranih zaključaka, koji nas, kao društvo i državu, vraćaju unatrag u procesu izgradnje mira.

Mahmuljin, ukoliko je nedužan, kako to tvrdi Stranka demokratske akcije, imat će priliku to i dokazati pred pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine u procesu koji slijedi.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar