HDZ 1990 jučer, danas, sutra

 

 

U novu godinu sa novim predsjednikom

Kraj 2015. godine obilježen je odstupanjem Martina Raguža sa pozicije predsjednika HDZ-a 1990, koji je, uslijed kontinuiranih zdravstvenih problema,  bio pripmoran otići na liječenje, na kojem se i danas nalazi, a „kormilo“ stranke prepustiti drugim stranačkim kadrovima.

Već u prvim danima nove 2016. godine, sazvan je Središnji odbor HDZ-a 1990, koji je na svojoj izvanrednoj sjednici, održanoj  9. siječnja u Mostaru, usvojio niz preventivnih mjera kako bi omogućio institucionalno i stabilno funkcioniranje stranke.

Za vršitelja dužnosti predsjednika HDZ-a 1990, na prijedlog Martina Raguža, izabran je Ilija Cvitanović, dok je na poziciju glavnog tajnika izabran Ivica Gašpar.

Na sjednici predsjedništva HDZ-a 1990, koja je prethodila izvanrednoj sjednici SO, kao i na onoj koja će se održati nešto kasnije u Travniku, je decidno elaborirana trenutna situacija u HDZ-u 1990 sa financijskim, političkim, organizacijskim i svim drugim bitnim elementima.

Utvrđen je i plan stabilizacije i napretka stranke sa jasnim i konkretnim potezima, obavezama i odgovornostima.

Odlukom Središnjeg odbora HDZ-a 1990, okvirno je određen datum održavanja izbornog sabora stranke, koji bi se trebao održati u prvoj polovini ove godine. Kao optimalno rješenje, neslužbeno, pominje se 7. svibanj, no o tome će raspravljati najviša tijela HDZ-a 1990 u skorijem razdoblju.

Dakle, lokalnim izborima koji nas očekuju na jesen, članstvu HDZ-a 1990 prethodit će još jedni izbori, i to unutarstranački.

Putem medijskih nastupa, kao i istupa na stranačkim tijelima, zasada su poznata imena dvoje, još uvijek neslužbenih, kandidta za predsjednika HDZ-a 1990; dr. Diane Zelenike i Ilije Cvitanovića.

Najmanje dva kandidata koja će pretendirati za čelnu stranačku poziciju su jamac demokratičnosti i unutarstranačkog pluralizma u HDZ-u 1990.

Članstvo HDZ-a 1990 će na osnovu programa, znanja, sposobnosti, dosadašnjeg rada i referenci izabrati novog predsjednika stranke.

Prema najavama, zasad poznatih, kandidata slijedi fair-play politička utrka i neupitno snažan angažman i doprinos u budućnosti stranačkog rada, bez obzira na ishod izbora.

 

Izvorne vrijednosti „Devedesetke“ kao prioritet budućega rada

Po preuzimanju odgovornosti vršitelja dužnosti predsjednika HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović je, zajedno sa glavnim tajništvom, predvođenim Ivicom Gašparom,  obišao veći dio terena, razgovarao sa dužnosnicima HDZ-a 1990 na županijskim i općinskim razinama, mnogobrojnim članstvom, kao i uglednicima, crkvenim poglavarima i intelektualcima u hrvatskom narodu, a sve s ciljem pronalaska najboljih političkih i društvenih rješenja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Tragom takvih razgovra, u svim stranačkim i političkim djelovanjima, javnim i medijskim istupima, akcentirano je opredjeljenje izvornim vrijednostima HDZ-a 1990 kao hrvatske, demokršćanske, socijalno odgovorne političke stranke, čija je beskompromisna misija institucionalna borba za jednakopravan položaj Hrvata na svim prostorima BiH.

Takvo djelovanje prepoznato je, ponajprije, među članstvom koje vrlo kohezivno i sinergično djeluje, ali i među nekadašnjim članovima, nestranačkim ljudima ili ljudima koji pripadaju nekim drugim političkim opcijama, što ima za rezultat povećanje članstva HDZ-a 1990 i interesa za stranački rad.

 

Svakodnevnica HDZ-a 1990

Trenutne stranačke aktivnosti usredotočene su na poboljšanje rada HDZ-a 1990 uvođenjem novih ljudi u određenim prostorima, ili imenovanjem povjerenika s ciljem reorganizacije pojedinih općinskih odbora, ali i uspostavljanjem novih odbora i širenja ideje HDZ-a 1990 na prostore u kojima nismo do sada djelovali.

Kao oporbena stranka, HDZ 1990 je zauzeo proaktivnu ulogu u zakonadivnim tijelima svih razina, neumorno ukazujući na propuste i loše poteze vladajućih stranaka, o čemu redovito izvještavamo javnost putem sredstava javnog informiranja. Vrlo dobra koordinacija  klubova zastupnika sa glavnim tajništvom i temeljita analiza i priprema stavova za sjednice je jamac za nastavak dosadašnjeg kvalitetnog rada.

 

Pripreme za lokalne izbore

Jasni politički i ideološki temelji i organizcijski napredak HDZ-a 1990 je prvi korak ka dobrom stranačkom rezultatu na predstojećim lokalnim izborima. Zaključak predsjedništva HDZ-a 1990 je kako se daje mandat svim lokalnim organizacijama HDZ-a 1990 da, prema vlastitiom uvjerenju, odgovornosti prema zajednici i narodu, razgovaraju sa drugim strankama o eventualnim zajedničkim nastupima na izborima. Poseban naglasak stavljen je na prostore gdje su Hrvati u demografskom smislu ugroženi, kao prostore gdje je nužno svehrvatsko jedinstvo.

Takav zaključak dosegao je vrlo visoku razinu implementacije;

ŽO Županije Središnja Bosna HDZ 1990, na čelu sa Antom Bilićem je u više navrata pozivao sve političke i društvene subjekte sa hrvatskim predznakom, a koji djeluju u ovoj županiji, na dogovor oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima. Značajan dio političkih stranaka se odazvao na poziv, a uvjereni smo kako će i druge stranke prepoznati očekivanja hrvatskog naroda, a to je nadstranačka politička doktrina i borba za vraćanje i očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa.

GO Bihać HDZ 1990 je inicirao i sklopio sporazum sa HDZ-om BiH kojim je definiran zajednički nastup na lokalnim izborima. Bihać je iskorak u bilateralnim odnosima dva HDZ-a i uvjereni smo kako ćemo bišćsnskim tragom, iz odgovornosti prema vlastitom narodu, učiniti iste poteze i u Vitezu, Odžaku i svim drugim prostorima gdje je ugrožena nacionalna pozicija hrvatskog naroda.

Pored Središnje Bosne i Bihaća, gdje je HDZ 1990 pokazao nadstranačku dimenziju i nacionalnu odgovornost, prezentirana je, u prostorima gdje nacionalna pozicija nije ugrožena, i socijalna i društvena odgovornost. Tako je u Ljubuškom potpisan sporazum oporbenih političkih stranaka kojim je definiran zajednički nastup i potpora nestranačkom kandidatu prof. Anti Paponji s ciljem pozitivnog pluralističkog nadmetanja sa vladajućim HDZ-om.

Šarolika lepeza koalicija i međustranačkih suradnji na lokalnim razinama, ogledalo je visoke razine demokratičnosti HDZ-a 1990, uvažavanja specifičnosti svih lokalnih zajednica, kao i njegovanja temeljnih vrijednosti HDZ-a 1990 kroz odgovornu nacionalnu politiku na prostorima gdje su Hrvati u manjini, ali i demokratsku svijest i kreiranje pluralizma na prostorima gdje Hrvati čine većinsko stanovništvo.

 

Pero Nikić, glasnogovornik HDZ-a 1990

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar