HDZ 1990 pokazao crveni karton nacizmu

HDZ 1990 je 27. siječnja,  povodom Dana sjećanja na holokaust, upriličio manifestaciju „Crveni karton nacizmu“, koja za cilj ima prisjećanje na sve nevine žrtve , kako nacizma, tako i svih drugih totalitarnih oblika i ideologija.

U sklopu manifestacije „Crveni karton nacizmu“, Mladež HDZ-a 1990 je, zajedno sa predsjednikom HDZ-a 1990 Martinom Ragužem,  razgovarala sa prolaznicima Mostara, ukazujući im važnost ove tužne obljetnice i dijeleći transparente u obliku crvenog kartona.

„Danas sam, zajedno sa mladim ljudima, odlučio pokazati crveni karton nacizmu, kao i svim drugim oblicima totalitarizma. Vrijeme je da podvučemo crtu pod ratove i gradimo bolju i sretniju budućnost za našu djecu“, kazao je predsjednik Raguž, pritom naglasivši kako HDZ 1990 ima duboko utkane vrijednosti europske baštine, koje se temelje na antitotalitarizmu, slobodi i miru.

Središnji dio manifestacije upriličen je u večernjem terminu u zgradi HDZ-a 1990, gdje su se okupili brojni dužnosnici i članovi HDZ-a 1990, predstavnici nevladinog sektora, OSCE-a i medija.

Nakon minuta šutnje za sve žrtve totalitarnih režima, u ime domaćina, skupu se obratio glasnogovornik HDZ-a 1990, Pero Nikić, koji je kazao kako generacija dvadesetprvog stoljeća ima zadaću, u kojoj svaki pojedninac ima individualnu odgovornost, pronalaska miroljubive platforme suživota, u kojem ćemo se uvažavati i poštivati i u kojem ćemo sva otvorena pitanja rješavati dogovorom i dijalogom, a nikako militarizmom. „Vodimo ljubav, a ne rat“, citatom Johna Lennona, Nikić je zaključio svoje obraćanje.

Nakon prigodnih riječi, uslijedilo je emitiranje filma Romana Polanskog „Pijanist“, koji svjedoči o torturi židovskog, kao i drugih naroda tijekom Drugog svjetskog rata.

Putem filmskog platna, nazočni su imali priliku na trenutke doživjeti četrdesete godine prošloga stoljeća, što je dodatno učvrstilo stav da pokažemo crveni karton nacizmu.

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar