HDZ 1990: Vlast izdala vatrogasce

Posljednjih dana smo svjedočili požarima nezapamćenih razmjera, koji su zahvatili Dalmaciju, Hercegovinu. Cjelokupna javnost se, nanovo, uvjerila značaju vatrogasaca, njihovoj predanosti i herojstvu. Društvene mreže su obasute njihovim fotografijama, riječima zahvale i potpore.

Osim herojstva ovih ljudi, mogli smo svjedočiti i lošem stanju i dotrajalosti njihove opreme, koja je nazadna, prevaziđena i dotrajala, za što bi vlast morala imati više sluha i empatije.

Da aktualna vlast nema sluha i empatije, odavno smo se uvjerili. No, sada se otišlo i korak dalje.

Na jučer održanoj sjednici Parlementa F BiH, natpolovičnom većinom je usvojen nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji umanjuje, ionako nedovoljna, prava vatrogasaca.

Osim umanjenih primanja vatrogascima, nacrt ovoga zakona ukida i pravo općinama i gradovima na financijsku pomoć viših razina za sufinanciranje vatrogastva.

Dodamo li tomu činjenicu kako je nacrt ovoga zakona kreiran bez znanja vatrogasaca i bez njihovih predstavnika, onda je to dodatni je udarac ovoj populaciji, koja se ovih dana nesebično bore sa požarima koji su zahvatili veći dio Hercegovine.

Pitamo se kako je ovakav nacrt zakona mogao podržati HDZ BiH i njihovi zastupnici iz Mostara, koji su posljednjih dana promatrali ove ljude kako se bore sa vatrenom stihijom štiteći upravo njihove domove i obitelji.

Razlog više zašto HDZ BiH nije trebao podržati nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, leži i u činjenici što je nacrt kreirala Federalna uprava civilne zaštite, gdje, osim predstavnika vatrogasaca, nije sudjelovao nitko iz reda hrvatskoga naroda.

Dok se vatrogasci, riskirajući vlastite živote, bore sa vatrom i štite naše domove, naselja, obitelji i imovinu, gospoda iz vlasti im umanjuju, ionako nerealno mala, prava i primanja.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar