HDZ 1990: Zaustavimo manipulaciju i kriminalizaciju braniteljske populacije

HDZ 1990 je na jučerašnjoj, 25. sjednici Predsjedništva zauzeo stav kojim je ukazao na potrebu vraćanja prava, dostojanstva i digniteta braniteljima i stradalnicima domovinskoga rata.

HDZ 1990 je osudio manipuliranje braniteljskom populacijom u predizborne i političke svrhe, kao i hrvatske političke predstavnike koji su davali lažna obećanja, prvo o hrvatskim predstavnicima u ministarstvu branitelja, a potom o razdvajanju dotičnog ministarstva na sektore, među kojim bi bio posebno izdvojen sektor za pripadnike HVO-a. Niti jedno obećanje nije ispunjeno.

HDZ 1990 je, stoga, uputio niz zahtjeva na adrese nadležnih institucija kako bi zaštitili braniteljsku populaciju, što se, ponajprije odnosi na provedbu akta kojim se štite braniteljska prava, kojeg je usvojio Federalni Dom naroda u lipnju 2014., a koji još uvijek nije doživio implementaciju. Poseban apostrof, HDZ 1990 stavlja na točku kojom se jamči kako u postupku utvrđivanja stupnja invalideta za ranjene i zatočene tijekom domovinskog rata ne može utvrditi postotak invalidnosti manji od 20%, kao i pravo da svaki branitelj, koji je proveo najmanje godinu dana kao sudionik Domovinskog rata ostvaruje najmanje pravo na zdravstveno osiguranje i besplatno liječenje.

Ovim istupom osuđujemo pokušaje manipuliranja braniteljskom populacijom kao i pokušajem kriminaliziranja Domovinskoga rata. Kao odgovorna politička stranka jamčimo kako program HDZ-a 1990 niti u jednom segmentu nije rađen samo za potrebe izbora i kako smo spremni, bez obzira na izborni rezultat, dosljedno ga provodti, kako u segmentu gospodarstva i ekonomije, najvišim vrijednostima, što su branitelji i Domovinski rat.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar