Hrvati Bosne i Hercegovine u osobi Ilije Cvitanović dobivaju svoga istinskog političkog vođu!

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostovao je u emisiji “Zrcalo tjedna” Naše TV, a ključna tema njegovog gostovanja bile su izmjene izbornoga zakona, bolje rečeno obespravljenost Hrvata, odnosno dopuštanje izbora nelegitimnih hrvatskih predstavnika, a tijekom emisije dotaknute su i druge aktualne bh političke teme. Nakon odgledane emisije može se izvući samo jedan zaključak – Hrvati u Bosni i Hercegovini napokon mogu biti ponosni što imaju svoga istinskoga političkoga lidera u osobi Ilije Cvitanovića.

“Naši zastupnici i ja smo skupa donijeli odluku da ne sudjelujemo na toj famoznoj sjednici, jer taj prijedlog od strane bošnjačkih političkih stranaka odstupa od odluke Ustavnoga suda. Mogu reći da je to bio jedan krajnje nekorektan pokušaj političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, jer svima treba biti jasno kako Bosna i Hercegovina ne može opstati kao građanska država. Ovdje su stoljećima prije živjela tri naroda, a siguran sam da će usprkos svemu živjeti i u budućnosti. Moramo graditi kao narod bolje odnose s Međunarodnom zajednicom, a za ove pokušaje iz Sarajeva mogu samo kazati da im sigurno neće proći” – kazao je Ilija Cvitanović u uvodnome dijelu spomenute emisije.

On smatra kako su ovakve pojave u zadnje vrijeme jedan obični populizam, jer se želi skrenuti sa stvarnih, onih gorućih problema, pa se upitao zašto se o ovome nije razgovaralo na početku tekućega mandata, odnosno zašto su gospoda koja žele zadržati svoje fotelje ta pitanja otvorili sada kada je do izbora preostalo svega tri mjeseca! Dodao je kako najvećeg krivca za stanje u kojem se nalazi njegov hrvatski narod vidi u propustima “naših hrvatskih politika”.

“Hrvati će ovdje i dalje živjeti i opstajati i Hrvati će ovdje birati svoje političke predstavnike, ali Hrvati koji su protjerani sa svojih ognjišta nikako ne smiju biti zaboravgljeni, odnosno ne smijemo ih se odreći” – konstatirao je Cvitanović, pa se osvrnuo na trenutni, te predratni broj Hrvata u određenim bh područjima kao što su Ze-Do kanton, Posavina ili Sarajevo.

Cvitanović je u svome izlaganju glede aktualne hrvatske političke vlasti u BiH posebno apostrofirao predsjednika FBiH Marinka Čavare za kojeg je kazao kako u zadnje vrijeme daje katastrofalne izjave, prvenstveno sarajevskim medijima, a posebno mu je zamjerio to što je prilikom gostovanja na N1 na upit vezan za hrvatskoga generala Zlatana Miju Jelića, cinično odgovorio – pa gdje je sada taj čovjek, zašto nije tu?

I uistinu hrvatski narode dobro se svi trebamo zamisliti kada slušamo Marinka Čavaru koji daje takve izjave za najčasnije hrvatske sinove u Bosni i Hercegovini.

“Zbog takvih istupa ne mogu i ne želim podržavati takvu politiku i njezine aktere poput Marinka Čavare ili ministra Jozića koji je proteklih dana na Sudu svjedočio protiv generala Đure Matuzovića” – jasan je bio Ilija Cvitanović.

Voditelj je u emisiji branio Čavaru ističući kako on neće ništa potpisati što je štetno za Hrvate, jer je barem tako kazao u izjavi za jedan sarajevski portal, pa je čak taj detalj ispao pomalo tragikomičan budući da se voditelj u emisiji postavio kao glasnogovornik “dečka iz Busovače”.

“Dvadeset godina ista priča, ista politika, a evo četiri godine ovog zadnjega mandata protekle su im u šutnji oko ključnih pitanja i neradu, jer nijedno od sedam ključnih obećanja nisu ispunili, a kao što su, podsjetit ću, izmjene Izbornoga zakona, kanal na hrvatskome jeziku, Ministarstvo branitelja, socijalna pravda… To je razlog zašto smo mi kandidirali dr. Dianu Zeleniku za hrvatskoga člana u Predsjedništvu BiH, tu časnu ženu bez ijedne mrlje i na profesionalnoj i na političkoj karijeri. Kao predstavnik stranke u radu Hrvatskoga narodnoga sabora konstantno sam pokušavao da se usuglasimo oko zajedničkoga kandidata, pa je prvi sastanak bio dogovoren još za 27. siječnja, zatim drugi za 05. veljače, a koji je jednostrano otkazan, a trebali smo, ponavljam, razgovarati o zajedničkom kandidatu. Na tri uzastopne sjednice HNS-a ista se stvar ponavljala, pa sam nakon svega toga odlučio da idemo samostalno, ali sam i opet rekao da smo spremni razgovarati o pozicijama gdje je potreban nacionalni legitimitet, a to se prvenstveno odnosi na Predsjedništvo i poziciju dopredsjednika Republike Srpske. Mislite li da sam ikada dobio odgovor? Nikada ga nisam dobio, a nisam jer im je cilj na ovakvoj političkoj platformi zadržati pozicije moći” – poprilično žestoko je Cvitanović u emisiji prozvao HDZ BiH, odnosno i one manje političke stranke oko njih grupirane u zajedničkom bloku.

“Tražio sam i odgovore o iseljavanju Hrvata, jer moramo postaviti pitanje i tko vlada u ZHŽ-u ili HBŽ-u, a ljudi se od tamo u tolikome broju iseljavaju. Mi smo devastirani kao narod i zbog svega toga nam je nužno bila potrebna kandidatura dr. Diane Zelenike za koju sam uvjeren da će pobijediti na izborima, pa i ovom prilikom pozivam sve čestite Hrvatice i Hrvate da svoj glas daju za gospođu Zeleniku” – dodao je Cvitanović, prenosi dnevno.ba.

Voditelj je dosta često pokušavao ublažiti ovakve napade, odnosno svu tu krivicu prebaciti na neku drugu stranu ili nekoga drugoga, međutim Cvitanović nije to nijednog trenutka dopustio, već je jasno prozivao najodgovornije, a kao što su primjerice i hrvatski kadrovi u pravosuđu.

“Pa tko naše ljude, naše generale procesuira, tko je glavna tužiteljica u Tužiteljstvu BiH, čiji su kadrovi već dvadeset godina na čelnim pozicijama u pravosuđu” – zapitao se Cvitanović.

U završnom dijelu emisije poručio je kako ga ne zanimaju procjene o tome kako će koja od bošnjačkih stranaka proći na ovim izborima, te da će on prije izbora zatražiti od svih stranaka potpisivanje dokumenta koji bi istinski značio da su te stranke za izmjene ovakvoga izbornoga zakona, koje su za europski put Bosne i Hercegovine i sve one druge najvažnije teme koje su od općeg interesa za narode i građane ove zemlje, te da nakon predstojećih izbora HDZ 1990, odnosno jedan širi blok stranaka s hrvatskim predznakom, a koje su trenutno okupljene oko HDZ-a1990, mogu koalirati samo s takvim partnerima na ovdašnjoj političkoj sceni.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar