Hrvati preživješe Otomane i komuniste, a RS će teško

Ilija Cvitanović, v.d.predsjednika HDZ 1990 i Franjo Komarica, banjalučki biskup su tijekom susreta, upriličenom 15. veljače u Banjoj Luci, konstatirali kako se hrvatski katolički puk u Republici Srpskoj nalazi u nikad težoj poziciji, zaboravljen od hrvatske službene politike i izložen torturi politike RS-a.

Kazano je kako je paradoksalno da u vrememnu podnošenja aplikacije za članstvo u EU, u Bosni i Hercegovini nisu ispunjene elementarne i civilizacijske pretpostavke; samo na prostoru Grada Banja Luke je ubijeno ili nestalo 120 osoba hrvatske nacionalnosti za što nisu poduzete niti istražne radnje, a kamo li počinioci sankcionirani. To je samo ogledalo ukupnog stanja, događanja i odnosa spram hrvatskog puka u RS-u.

Stoljetne župe i hrvatska ognjišta na ovim prostorima preživjele su i nadživjele stoljetne povijesne egzistencijalne prijetnje, od otomanskog doba do komunizma, no u Republici Srpskoj izumiru, u kojoj su tijekom rata spaljene crkve i kuće, a puk protjeran, dok se u poraću, do danas, ništa nije ozbiljno učinilo na polju povratka, obnove i zaštite prava i imovine.

Postignuto je visoko suglasje o zajedništvu hrvatskih stranaka na prostoru RS-a, radi zaštite prava i imovine, te sprječavanja izbora nelegitimnih hrvatskih predstavnika u Vijeće naroda RS-a, što je konstantni problem.

Cvitanović je predstavio ideju HDZ-a 1990 o nužnosti ustavnog, administrativnog i teritorijalnog preustroja zemlje, koja bi zadovoljila sve kolektive u Bosni i Hercegovini i omogućila povoljniji položaj Hrvatima u BiH, što je naišlo na pozdrave biskupa Komarice.

Susret je završio u duhu obostranog zadovoljstva i vjere u bolje sutra hrvatskog katoličkog puka u RS-u.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar