“Hrvatsko zajedništvo” čini 15 političkih stranaka koje su se “izdigle iznad osobnih interesa”

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 je za N1 komentirao odnos između Dragana Čovića i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske rekavši da ga ocjenjuje na osnovu “djela”. Mišljenja je da savezništvo između ove dvojice političara nije donijelo ništa dobro Hrvatima u BiH.

“Djelo saveza sa Dodikom je sukob s Bošnjacima, djelo su tenzije, djelo je da su Hrvati maksimalna manjina u Republici Srpskoj. Ne znam što je razlog njihove suradnje. Mislim da je riječ o partikularnim interesima”, rekao je gost N1 televizije i dodao:

Pozivam Čovića da zaustavi ono što Dodik radi biskupu Franji Komarici u Banjaluci i da se pobrine da Hrvati budu zastupljeni u institucijama prema popisu stanovništva iz 1991. godine . Ne vidim svrhu tog odnosa i što je dobro u tom odnosu”, ukazao je Cvitanović.

On je, također, u Danu uživo N1 televizije pozvao Bošnjake da ne glasaju za Željka Komšića, kandidata Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH. Objasnio je i to da se s HDZ-om BiH usugalašava oko pojedinih pitanja, ali da se ne usuglašava s kriminalom, nepotizmom i o iseljavanju Hrvata iz BiH.

“HDZ 1990 neće napustiti Hrvatski narodni sabor BiH sve dok je BiH ustrojena tako kako jeste ustrojena i dok je ovakav status Hrvata u FBiH kakav jeste. Mi se borimo za nacionalne interese Hrvata. Želimo da bude izabran legitiman predstavnik Hrvata. Pozivam Bošnjake da ne glasuju za Komšića. Dianu Zeleniku smo ponudili kao kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH ne da iziđemo iz zajedništva, nego iz jednoumlja”, naglasio je Cvitanović.

Objasnio je da “nema problem” što se slaže s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, već da ima problem sa sljedećim:

“Imam problem s kriminalom, korupcijom, nepotizmom, iseljavanjem hrvatskog naroda iz BiH. Ne želim se natjecati tko je veći Hrvat”, kazao je i istaknuo i to da Zakon o izbornim jedinicama u FBiH “ne odgovara istini”.

“Dom naroda nije dom kantona, već dom naroda. Sve što je predloženo Zakonom o izbornim jedinicama je srušila presuda Ustavnog usda FBiH. Zakon je udarac na temelje BiH i tjera Hrvate da se drže zajedno”, kazao je.

Cvitanović drži da Krešimira Zubaka treba pitati što je njegov interes što ne vidi ništa sporno u Zakonu o izbornim jedinicama.

Potom se osvrnuo na razloge zbog kojih je Diana Zelenika kao zastupnica HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta BiH podržala usvajanje Zakona o akcizama.

“Stranačka odluka je bila ta da se glasa za akcize. To je bila moja inicijativa. Na našu inicijativu je izmijenjen Zakon o akcizama. Na našu inicijativu su sredstva od akciza učinjena namjenskim. Zato i nisu potrošena u predizbornu kupovinu glasača. Iz svih administracija je bilo, neću reći pritisaka, ali uvjeravanja da su akcize dobre za BiH. Međutim, potaknuli smo to da vlasti ne mogu iskoristiti benifite akciza”, rekao je i podcrtao da će HDZ 1990 podržati prijedlog o smanjenju akciza jer vlasti BiH nisu znale iskoristiti “prigodu i dobru volju”.

Za Cvitanovića je odluka o podržavanju Zakona o akcizama bila “najteža odluka u životu”.

Kako je kazao, koalicija “Hrvatsko zajedništvo” je formirana od 15 političkih stranaka koje su se “izdigle iznad osobnih interesa”.

“Odlučili smo ponuditi Hrvatima da biraju predstavnike koji će 100 posto bolje raditi od prethodnika “, objasnio je.

On je uvjeren u uspjeh Diane Zelenike kao kandidatkinje HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH i da će HDZ 1990 biti dio vlasti nakon ovogodišnjih Općih izbora.

Naglasio je i to da se HDZ 1990 bori za opstanak Hrvata, a ne za opstanak Čovića, te da HDZ 1990 neće imati suprotan stav interesima hrvatskog naroda.

Obznanio je da zadnjih pola godine nema komunikaciju s Draganom Čovićem i poručio je onima kojima se ne sviđa politika HDZ-a 1990, da mogu napustiti ovu političku stranku.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar