Ilija Cvitanović: Hrvatski nacionalni interesi su prioritet HDZ-a 1990

Vršitelj dužnosti predsjednika HDZ 1990 Ilija Cvitanović kazao je, u razgovoru za Fenu, kako će nastaviti voditi tu stranku u smjeru zaštite interesa hrvatskoga naroda u BiH i da će se, kao i do sada, zalagati za izmjene Daytonskog sporazuma i Izbornog zakona u BiH te europski put BiH.

Citanović je ponovio kako HDZ 1990 ostaje hrvatska demokršćanska narodna stranka koja će se nastaviti boriti za ravnopravnost svoga naroda na cijelom teritoriju BiH. Prihvatljiv mu je prijedlog Biskupske konferencije o regionalnom uređenju BiH, s tim da bi izmjene uključivale i Republiku Srpsku. Čelni čovjek HDZ-a 1990 nije zadovoljan politikom HDZ-a BiH kojega smatra glavnim konkurentom, a na lokalne izbore ta stranka neće izići samostalno već će imati partnere koji također nisu zadovoljni trenutnom situacijom u zemlji.

Nastavljate li stranačku politiku Martina Raguža i u kojem ćete smjeru voditi HDZ 1990?

– Mi smo nastali 2006. godine na krilima rušenja travanjskoga paketa ustavnih promjena u kojemu su bila ponuđena neka rješenja za koja smo mislili kako su parcijalna i da ne zadovoljavaju potrebe hrvatskoga naroda u BiH. Nakon toga je nastao HDZ 1990 i formirana su stranačka tijela, doneseni akti i deklaracija koja je jasno definirala politički smjer stranke. Ja ne vjerujem da je u razdoblju od kada stranka postoji bilo odstupanja od tih stavova. HDZ 1990 je hrvatska demokršćanska narodna stranka koja će se nastaviti zalagati u potpunosti za ravnopravnost svoga naroda na cijelom teritoriju BiH te za prosperitet svih njezinih građana. Možda ćemo o nekim stvarima jasnije govoriti, no u suštini inzistirat ćemo na promjeni onoga što nije dobro u državi.

Svi smo svjedoci kako su država, hrvatski narod i svi ostali građani taoci Daytonskog sporazuma. U onome kapacitetu u kojemu ova stranka ima mogućnost djelovanja, radit ćemo na suštinskoj izmjeni Daytona i izmjeni postojećega ustava na način da se teritorijalno-administrativni ustroj BiH u potpunosti promijeni. Hoće li to biti na način, kako to predlaže Biskupska konferencija BiH, četiri regije plus distrikt, ili će to biti tri, četiri, ili pet entiteta u kojem će i hrvatski narod biti većina u jednom od tih entiteta, vidjet ćemo.  No, u svakom slučaju ovakav odnos kakav sada imamo nije dobar i on je kočnica svakoga razvoja ove države. Dakle, još uvijek i nakon 20 godina od ‘Daytona’ mi pričamo o ovakvim temama, umjesto da pričamo o temama iz gospodarstva, kako zadržati ljude da ovdje žive… Očito je kako do ovakvih tema ne možemo doći sve dok se ne riješe ove suštinske stvari. Naime, trenutno nema nikoga spremnoga da u ovakvoj neuređenoj i nefunkcionalnoj državi, u kojoj je kandidat za ministra uhićen; u državi u kojoj su sve vrijednosti srozane do minimuma, moralne i sve i druge, promjeni takve stvari. Zato HDZ 1990 nastavlja djelovati i obnašati ulogu u smjeru onoga zbog čega je i nastao – kazao je Cvitanović.

Je li za HDZ 1990 prihvatljiva ideja Biskupske konferencije BiH o regijama?

-Prilično je prihvatljiva. U ovom trenutku njihova ideja nikako nije isključena iz potencijalnih mogućnosti uređenja države. Dakle, te regije bi se temeljile i na nacionalnom i zemljopisnom i povijesnom i geostrateškom položaju, tako da sam uvjeren kako bi to mogao biti okvir šire međunarodne konferencije o BiH. Iz nje bi proisteklo novo uređenje ove zemlje, s time da želim naglasiti kako i pozicija Republike Srpske, kakva jeste, ne bi bila zagarantirana – naglasio je.

Kakva će biti Vaša suradnja s HDZ-om BiH?

– Uz dužno poštovanje prema svakome, naš odnos će se definira prema tome kakav je odnos njih prema nama. Dakle, očekujem uzajamno razumijevanje, uvažavanje i poštivanje. Naši programi, kada ih iščitavate, ne razliku se u mnogo čemu. To su praktički slični programi, s istim ciljevima i temeljima. Mi smo politički konkurenti apsolutno, i jedina alternativa postojećoj politici kod Hrvata. Nastali smo zato što smo smatrali kako ta politika nije dobra, kako nije valjala i da je učinila puno štete svome narodu. U tom svjetlu HDZ 1990 će i dalje djelovati kao oporba u tom političkom smislu, ali iz odgovornosti prema svom narodu spremni smo razgovarati o svakoj temi i do nas nikada neće biti.  Uvjeren sam kako se uvijek može naći kompromis oko ključnih nacionalnih tema. Pred nama su lokalni izbori, Hrvati su izgubili osam općina u proteklih 15 godina u kojima su nekada imali načelnike. Mi u stranci nećemo sebi dopustiti luksuz poigravati se s narodom na način kako se to radilo u proteklom razdoblju i nadam se kako se to neće ponoviti te da ćemo svi biti odgovorniji.

Što mislite o ideji spajanja lokalnih i općih izbora?

– Apsolutno sam za to da se lokalni izbori trebaju održati u ovoj godini. Čak smo spomenuli opciju da se i lokalni i opći izbori održe zajedno u 2016. godini jer je neozbiljno da šest godina, a takvu situaciju imamo u Mostaru,  čelni ljudi, kao  i vijećnici, konzumiraju mandat na koji su birani na četiri godine. Dakle, apsolutno smo za lokalne izbore u 2016. godini.

Kakav je Vaš stav o HNS-u?

– Što se tiče HNS-a, on bez HDZ-a 1990 gubi smisao. On je napravljen od jedine dvije ozbiljne stranke među Hrvatima, a to su HDZ 1990 i HDZ BiH. Ovdje moram naglasiti kako smo mi osvojili 30 posto hrvatskih glasova; kako je više od 100 naših izaslanika sudjelovalo u radu Izbornog sabora HNS-a prije godinu dana i da je trećina legitimiteta u HNS-u naša. Doduše, mi smo imali amandmane na tom  izbornom saboru jer smo  smatrali da HNS mora biti jedan širi okvir u kojem će Hrvati, ne samo iz politike, već i iz Crkve, kulture, sa Sveučilišta i sl. nadstranačkim djelovanjem donositi odluke od kojih mi političari nećemo imati pravo odstupati, niti moralno, niti na bilo koji drugi način. To naravno nije ispoštovano i na HNS-u se dogodilo preglasavanje kakvo se nama događa u Federaciji BiH na svim razinama vlasti. Zbog toga nismo zadovoljni. Zato ćemo za stolom otvoriti ova pitanja i ja stvarno očekujem kako će i s druge strane biti sugovornika koji će prihvatiti to o čemu mi govorimo. Dakle, dio smo HNS-a; ostajemo u HNS-u, borit ćemo se u njemu za ono što smatramo dobrim i podržati na svakoj razini sve što bude sukladno deklaraciji HNS-a i odlukama koje je Sabor donio, s time da moram naglasiti kako je Deklaracija prekršena pri formiranju vlast na svih razinama jer u njoj jasno piše kako su članice HNS-a dužne izkonzumirati u potpunosti izborni kapacitet svih stranaka članica, a mi smo tu u potpunosti zaobiđeni pa smo oporba na svim razinama vlasti – kazao je Cvitanović i ponovio kako su dali legitimitet HNS i ne odriču ga se. Sada participiramo u radu toga sabora kroz člana njegova Predsjedništva, ali smatramo kako u budućnosti trebamo zauzeti i druge pozicije u odborima, u Glavnom vijeću  i u drugim tijelima HNS-a.

Kako ste zadovoljni trenutnom političkom situacijom u zemlji i što biste mijenjali?

– Naravno, kao oporba ne možemo biti zadovoljni situacijom u zemlji, ali ne vjerujem kako su zadovoljni i oni koji su odgovorniji, a sudjeluju u vlasti. Svi su se kleli u reforme koje će nas voditi prema Europi i u tu famoznu Agendu koju smo svi potpisali i za koju svi snosimo odgovornost. HDZ 1990 nastavlja, kao oporba, upozoravati na ono što ne valja, a da će podržavati ono što je dobro. Mi smo izišli s veoma kvalitetnim gospodarskim programom koji bi vjerojatno, da smo imali prigodu sudjelovati u vlasti, bio realiziran i dugoročno donio neke beneficije i državi i nama kao stranci. Pratimo predizborna obećanja aktera  koji trenutno sudjeluju u federalnoj  i državnoj vlasti i ništa od toga nije realizirano. S jedne strane imate priču o 100 000 radnih mjesta, što je obećao SDA, a mislim kako je tih 100 000 ranih mjesta realizirano u Njemačkoj ili Austriji, dok s druge strane imate nacionalne teme koje su bile nametnute od HDZ-a BiH. Mislim kako nijedna ta tema u potpunosti nije otvorena na tijelima koja su za to zadužena, na parlamentima BiH i Federacije. Također imate situaciju da ni jedno tzv. razvojno ministarstvo nije pripalo hrvatskoj komponenti već je to pokriveno po vertikali od financija do pravosuđa. To nije politika koju bi HDZ 1990 želio voditi. U otvorenom i iskrenom razgovoru s partnerima do sada su morale biti otvorene sve te teme. Nakon izmjena Ustava i Izbornog zakona u jednoj relaksiranoj  situaciji i s podvučenom crtom imali bismo perspektivu krenuti naprijed, a ovako se bojim kako će to ostati mrtvo slovo na papiru.

Šton je glavni cilj HDZ-a 1990?

Glavni cilj stranke je ustavna ravnopravnost tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH te europskih put zemlje. Rješavanjem ta dva uvjeta otvorio bi se put za brži gospodarski razvoj te privlaćenje stranih i domaćih investitora. Trenutno nije realno očekivati da će netko, u ovako nesigurnoj državi, investirati svoja sredstva. Ta nesigurnost ogleda se u svakom aspektu.

Kada ćemo se ovakvim tempom približiti EU i jeste li optimistični u tom pogledu?

– Nisam optimističan, pogotovo ovakvim tempom provođenja reformi, a očekujem kako će u ovoj godini zastoj biti još veći. Ovo što aktualna vlast sve podvlači pod reformsku agendu nema nikakve veze s europskim putem BiH. Sjetite se samo zakona o državnim službenicima i namještenicima kada je onakav kakav jeste donesen i otvara prostor za zapošljavanje tisuću i nešto novih stranačkih ljudi, a s druge strane u reformskoj agendi jasno piše o reformi javne uprave i da nema novih zapošljavanja. Međutim svjedoci smo kako se u javnim poduzećima ljudi dovode za rukav na pasao bez ikakvih natječaja i uhljebljuju do kraja života. To nije europski put BiH – podcrtao je Cvitanović.

Kada bi se danas održavali izbori, bi li HDZ 1990 izašao samostalno ili u koaliciji s drugim strankama?

– Mnogo je stranaka koje nisu zadovoljne trenutnom hrvatskom politikom u BiH. Ja se nadam kako ćemo oko ključnih i suštinskih stvari svi imati jedinstven stav, a to je da imamo po jednoga kandidata za načelnika u Vitezu, Odžaku, Novom Travniku i slično, a oko političkih tema koje se ne tiču nacionalnih tema vjerojatno će biti zastupljen pluralizam. Mi nećemo sami izaći na izbore već ćemo imati partnere koji također nisu zadovoljni ovakvim stanjem i politikom.

Slogan HDZ-a 1990 na proteklim općim izborima bio je: ‘Podvucimo crtu’. Mnogi misle kako crta još nije podvučena. Vaš komentar.

– Mnogima ne odgovara podvlačenje crte. Slobodni ljudi mogu donijeti najbolje odluke, a mi smo kao stranka u ovom trenutku potpuno slobodni. Nitko ne upravlja nama i nemamo obvezu ni prema kome osim prema onome zbog čega smo nastali i onih zbog kojih smo nastali, a to su naš narod i BiH kao država. Očito da podvući crtu znači i izgubiti prostor za manipulaciju onim čime se manipulira 20 godina, a podvlačenjem crte više nema prostora za to. Podvući crtu u našem kontekstu je značilo riješiti ta suštinska pitanja i baviti se životom ljudi. Mi smo sigurno spremni podvući crtu i učinit ćemo sve da ne budemo sukreatori ovakve politike, odnosno politike vođene do sada na ovim područjima.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar