Ilija Cvitanović: “Ozdravljenje društva mora krenuti od politike”

MOSTAR- Glavni tajnik HDZ-a 1990. i nositelj liste za Skupštinu HNŽ-a Ilija Cvitanović u intervjuu za Dnevni list govori o dosadašnjim aktivnostima u provedbi izborne kampanje, zacrtanim ciljevima kao i postizbornom radu. Kaže kako su ovi izbori
referendum i na njima će građani odlučiti žele li nastaviti ovu agoniju u kojoj živimo posljednjih dvadesetak godina ili žele stvari mijenjati.

Svega sedam mjeseci nakon podnošenja zahtjeva HDZ 1990. je primljen u Europsku pučku stranku. Kakav je značaj ove odluke za ukupno djelovanje stranke te što sa sobom nosi članstvo u ovoj najvećoj političkoj grupaciji u Europi?
U Vašem ste pitanju naveli nekoliko činjenica koje najbolje oslikavaju gdje je HDZ 1990 danas, kako i koliko radimo i kako se u modernom europskom svijetu gleda na naš rad. Podsjećam, u rekordnom smo vremenu, kao niti jedna stranka s ovih prostora, prošli put od zahtjeva, preko ispunjenja svih pred nas postavljenih uvjeta do prijema. Zato prijem naše stranke u obitelj europskih pučkih stranaka gledam prije svega kao potvrdu našeg rada, prepoznatljivost našeg programa i naše vizije, ali i kao potvrdu ispravnosti puta kojim idemo. Mi na tom našem putu nećemo stati. Ovom se prigodom svakako koristim da kao glavni tajnik zahvalim svim prijateljima iz obitelji europskih pučkih stranaka koje su nas nesebično podržavale na našem putu do punopravnog članstva. Hvala također i onima koji su taj put pokušali osporiti i zaustaviti. Oni su, zna se, ali na njihovo razočarenje naš rad je prepoznat. Želim također istaknuti kako se ovaj prijem dogodio u predvečerje izbora što manifestira potporu EPP-a strankama koje zagovaraju europski put, europske integracije i baštine europske vrijednosti. Ovaj prijem potvrđuje kako je potpora predsjedniku Ragužu i HDZ-u 1990 od Europske pučke stranke neupitna. Za nas u HDZ-u 1990 europski put nema alternative.

Mnogi ove listopadske izbore nazivaju povijesnima. Kakva su Vaša očekivanja od njih te postoji li mogućnost da nakon izbora građani BiH dobiju vlast koja će sinkronizirano raditi na ispunjavanju prioriteta?
Da, svjedoci smo kako se za sve izbore u ovoj državi stavlja epitet da su povijesni. Možemo se, a i ne moramo složiti s time, ali da su oni iznimno značajni za sve građane Bosne i Hercegovine, to nitko ne može dovesti u pitanje. Slobodan sam čak reći kako su ovi izbori referendum. Na ovim izborima građani će odlučiti žele li nastaviti ovu agoniju u kojoj živimo posljednjih dvadesetak godina ili žele stvari mijenjati. Ponovit ću, za nas u HDZ-u 1990. nema dvojbe. Moderna, zaposlena i europska Bosna i Hercegovina, država u kojoj će svi njeni narodi i građani biti jednaki u pravima i obvezama i koji će zajedno graditi bolju i pravedniju budućnost naše zemlje. To je put HDZ-a 1990.

Koji je konkretni cilj HDZ-a 1990. na predstojećim izborima, počevši od županija, preko Federacije pa do državne razine vlasti?
Prije konkretnog odgovora na Vaše pitanje, podsjetit ću Vas kroz što smo sve prošli i što su nam kao političkoj stranci predviđali naši politički protivnici. Od toga kako nas neće biti i kako ćemo nestati s političke scene, do toga da je proces našeg nestanka u tijeku. Na njihovo razočarenje, danas smo jači nego ikad. Mogao bih u prilog ovoj mojoj tvrdnji navesti jako puno konkretnih pokazatelja, ali zadržat ću se na samo nekoliko njih. Svakodnevno radimo na organizacijskom jačanju naše stranke što je lako vidljivo na terenu. Naime, samo u posljednjih tri mjeseca utemeljili smo preko stotinu područnih odbora stranke, jedanaest općinskih odbora. Također, značajna snaga HDZ-a 1990. je naša mladež kao i Zajednica žena HDZ-a 1990. Sve to dalo je prve konkretne rezultate na nedavno održanoj konvenciji kada smo uručili 2273 članske iskaznice za nove članove HDZ-a 1990. Vrhunac demonstracije snage HDZ-a 1990. dogodit će se 12. listopada kada će narod, kao jedina relevantna anketa, potvrditi snagu HDZ-a 1990.

S kojim političkim strankama, kako iz hrvatskog, tako i bošnjačkog i srpskog naroda, biste željeli sudjelovati u vlasti?
Poštivat ćemo volju naroda i biti partneri  s  onim strankama koje budu artikulirale volju naroda i koje budu posjedovale legitimitet. Sigurno nećemo ulaziti u partnerske odnose koji su zasnovani na interesno-foteljaškim načelima. HDZ 1990. bit će partner onim strankama koje žele europsku i zaposlenu BiH

Nakon što je postalo jasno da do dogovora unutar HNS-a neće doći, neki su pokušali HDZ 1990. okarakterizirati kao stranku koja će eventualno nakon izbora biti dio neke nove “platforme”. Kakav je Vaš komentar na takve prozivke?
Ako je netko dokazao nadstranački interes u svrhu zaštite hrvatskih interesa u BiH, onda je to HDZ 1990. Podsjećam vas, HDZ 1990. i naš predsjednik Martin Raguž bili su ključni u rušenju tzv. travanjskog paketa koji je za cilj imao cementirati postojeće stanje u Bosni i Hercegovini i zauvijek onemogućiti bolju i pravedniju Bosnu i Hercegovinu. Kada je u pitanju travanjski paket, imali smo identično stajalište kao i naša Biskupska konferencija koja nas je sve pozvala da ne prihvatimo rješenja koja su u njemu bila ponuđena. Neki su, nažalost, iz samo njima znanih interesa, ignorirali i glas naroda i preporuke Biskupske konferencije. Svoju smo dosljednost pokazali tada kao i 2010. godine svojim odbijanjem ulaska u vlast. Koja je to još stranka kao mi odbila mogućnost ulaska u vlast? Zar naš predsjednik Martin Raguž nije odbio mjesto državnog premijera 2010. godine kada je stavio opće i nacionalno iznad uskostranačkog interesa? To su činjenice koje nikome ne bi smjele dati za pravo HDZ 1990. stavljati u kojekakve nelegitimne projekcije i nove platforme

Tko u konačnici snosi najveću odgovornost zbog čega se kroz HNS nije moglo ostvariti zajedništvo na nekim nacionalno ugroženim područjima?
Jasan je stav HDZ-a 1990. od samog početka pregovora oko nastupa na listopadskim izborima. Od prvog dana inzistiramo na zajedničkom nastupu na područjima gdje je ugrožen vitalni nacionalni interes, a na onim područjima gdje su Hrvati većina nismo im željeli uskratiti mogućnost izbora, pozitivne konkurencije i pluralizma, smatrajući da su Hrvati na tim područjima ugroženi samo od loše hrvatske politike. Kao dosljedna stranka imali smo odgovornost tim ljudima ponuditi alternativu u odnosu na dosadašnju politiku i stvoriti mogućnost izbora. Svima je znana naša ponuda za Republiku Srpsku, Zeničko-dobojsku županiju i ostale županije gdje su Hrvati velika manjina, ali nažalost nismo dobili pozitivan odgovor s druge strane.

Izborna kampanja je započela, a samim tim su se pojačali i napori stranaka da na različite načine dođu do što većeg broja glasača. Kako će nastupati HDZ 1990. te kakve su prve reakcije na koje ste naišli do sada na terenu?
HDZ 1990. vodi pozitivnu kampanju što nas izdvaja iz sivila bosanskohercegovačke političke scene, koja je obilježena prljavim međustranačkim nadmetanjem, raznoraznim spinovima kao i manipulacijama. Takav pristup je prepoznat te stoga HDZ 1990. svakim danom dobiva sve veću potporu, kako hrvatskog, tako i drugih naroda, građana i svih ljudi koji žele pozitivne promjene i koji teže izgradnji boljeg društva. HDZ 1990. će ostati dosljedan na putu pozitivne kampanje, bez obzira na niske udarce i pokušaje manipuliranja upućene prema nama. Reakcije s terena govore kako su naša politika, kao i kandidati koji posjeduju kredibilitet, kompetencije, ideje i neopterećenost prošlošću, jedini u ovoj, šarolikoj lepezi bosanskohercegovačkog pluralizma koji mogu ponuditi rješenje izlaska iz agonije i stanja slobodnog pada u kojem se društvo i država nalaze. BiH se nalazi u dubokoj institucionalnoj, gospodarskoj, socijalnoj kao i svakoj drugoj krizi. Samo ozbiljan pristup s ozbiljnim programom kao i kandidatima koji mogu provesti isti u djelo su nužno potrebni našoj zemlji. HDZ 1990. zasigurno ima potencijal suočiti se s izazovom u pronalasku odgovora na dana pitanja i naše društvo učiniti boljim kao i našu zemlju kvalitetnijom za život.

Poruka biračima?
Ključna poruka HDZ-a 1990 je da moramo podvući crtu pod manipulacije, negativnosti, sukobljavanja, izbjegavanja odgovornosti i nepolaganja računa. Ako i dalje bude parola “svi su isti” , onda je to alibi i izravan vjetar u leđa postojećim elitama koje već dvadeset godina egzistiraju na političkoj sceni i koje lagodno žive na račun običnog čovjeka, čiji su životni standard srozali na minimum i doveli ga na rub egzistencije. Ozdravljenje našeg društva mora krenuti od politike koja za imperativ ima stvaranje pozitivnog ozračja i plodnog tla, kako za strane, tako i za domaće investicije, koje moraju biti pokretač prirodnih potencijala i resursa koje naša zemlja posjeduje. Time bismo stvarali nova radna mjesta i podvukli crtu daljnjim odlascima i migracijama. Ovo je naša zemlja, ovdje vrijedi ostati i boriti se za nju. 12. listopada ćemo podvući crtu i započeti stvaranje nove budućnosti.

Dnevni list

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar