Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 uputio pismo dužnosnicima EU

U nastavku pročitajte pismo kojim se dužnosnicima EU obratio Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Jasna opredijeljenost Europske unije u zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda i promoviranje,  istih je jedinstven primjer uvažavanja različitosti u identitetskom i kulturnom smislu u cijelom svijetu.  Ta zaštita je ugrađena i u temelje suvremene Europe što je vidljivo i u rezoluciji Europskog parlamenta donesenoj povodom 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata. Radna skupina Europske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog je također prepoznala važnost različitosti u Bosni i Hercegovini i gajenje kulture dijaloga među konstitutivnim narodima.

Kao što je poznato, Bosna i Hercegovina je kroz svoju povijest punu bremenitosti bila i sada je sjecište različitih religija, kultura, jezika, odnosno svojevrstan spoj Zapada i Istoka. Ono što bi trebalo predstavljati bogatstvo različitosti, nažalost u posljednje vrijeme kroz razne sve češće medijske istupe se pretvorilo u otvorenu diskriminaciju, kako kulturnu tako i religijsku netoleranciju. Ta netrepeljivost i netolerancija je kuliminirala u posljednje vrijeme i  učestalim medijskim  napadima na sami vrhovni autoritet Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, kardinala Vinka Puljića.

Kultura sjećanja koja je trebala biti za svakoga civilizacijski doseg, odnosno obilježavanje Blajburške tragedije i strašnog zločina u kojem su stradali deseci tisuća ljudi, civila različitih vjera i nacionalnosti, pretvorila se ovom medijskom kampanjom u pokušaj segregracije i neskrivenoga prijezira prema Katolicima u Bosni i Hercegovini.

Bez obzira, što se Europska unija jasno očitovala o neprihvatljivosti i osudila zločine svih totalitarnih režima, prizori koji su se mogli vidjeti za vrijeme trajanja Svete mise u Sarajevu, mnoge poštene građane ove zemlje je obuzeo opravdani strah i bojazan da takva opravdavanja totalitarnih sustava neće prestati.

Ukupna demokratska europska javnost, a također i najvažnije institucije Europske unije trebaju imati uvid u stvarno i činjenično stanje u Bosni i Hercegovini. Po našem mišljenju tendencija događanja u Bosni i Hercegovini ne ide u pravcu demokratizacije, tolerancije i uvažavanja različitosti u BiH, neskrivene prijetnje i zastrašivanja, pokušaj vrlo otvorenog uskraćivanja vjerskih prava i sloboda, najčešće katolicima u BiH, nisu stečevine Europske unije i velika su opasnost za Bosnu i Hercegovinu. Vjerujemo da zajedno moramo se suočiti, a i suprostaviti opasnim događanjima kojih smo nedavno bili svjedoci u Sarajevu, svi mi koji iskreno vidimo Bosnu i Hercegovinu punopravnom članicom Europske unije, uvijek ćemo se zalagati za toleranciju, uvažavanje, poštivanje i kompromis  na europskom putu Bosne i Hercegovine.

 

 

                                                                                                              Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990

                                                     

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar