Ilija Cvitanović: Spremni smo na formiranje vlasti na temelju deklaracije narodnjačkih stranaka

MOSTAR – Glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović u intervjuu za naš list tvrdi kako je izuzetno zadovoljan rezultatima općih izbora u našoj zemlji nakon kojih je potvrđeno kako je HDZ 1990. parlamentarna stranka na svim razinama vlasti. Ipak, upozorava kako je izborni proces pokazao niz manjkavosti, pri čemu, ističe, nije nedostajalo medijskih napada i prljave kampanje na tu stranku. U kontekstu daljnjeg rada naglasio je važnost održavanja unutarstranačkih izbora za lokalne organizacije kako bi se u demokratskom ozračju reflektirala volja svih stranačkih članova te stranka ojačala u onim prostorima gdje za to postoji mogućnost. Govoreći, pak, o procesima formiranja vlasti, Cvitanović je potvrdio kako su spremni dati svoj doprinos u uspostavi parlamentarnih većina i participaciji vlasti na načelima koja su sadržana u deklaraciji pučkih stranaka, potpisanoj u travnju ove godine.

Dnevni list

Opći izbori u BiH su iza nas, rezultati potvrđeni, a ovih dana počinje i konstituiranje prvih tijela vlasti. Prema ocjenama analitičara, radilo se o prilično zanimljivom izbornom procesu u kojem nije nedostajalo nadmetanja. Kakva je Vaša ocjena vremena iza nas; jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima?
– HDZ 1990. je ostvario najbolji rezultat u povijesti postojanja stranke, što će nas činiti samostalnom, parlamentarnom strankom na svim razinama. Za mene, kao dužnosnika HDZ-a 1990., to predstavlja satisfakciju, ali i odgovornost za doprinos i pronalazak rješenja i odgovora na vitalne probleme s kojima se ljudi u našoj zemlji suočavaju.
Sigurni u ispravnost vlastitih stavova, vođeni zdravim idejama i pozitivnom kampanjom postigli smo rezultat na koji smo ponosni i koji je, uz sve manjkavosti izbornog procesa, prljave kampanje i medijskog udara vođenog protiv HDZ-a 1990, vrlo dobar i koji nas ohrabruje da predanim i poštenim radom, neopterećeni hipotekom prošlosti, nastavimo započetim putem i ostvarenje vizije europske, pravedne i zaposlene Bosne i Hercegovine, u kojoj će Hrvati s druga dva naroda, ali i svim ljudima koji žive u BiH biti ravnopravni. Naravno, uvijek može bolje. Stoga ćemo u razdoblju koje je pred nama činiti daljnje korake kako bismo valorizirali potpuni potencijal HDZ-a 1990., osnažili stranku i preuzeli ulogu neizostavnog političkog subjekta na svim razinama. Koristim ovu priliku kako bih se zahvalio svima koji su izišli na glasovanje i svoje povjerenje ukazali HDZ-u 1990.

Jedan od zaključaka jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990. je raspisivanje unutarstranačkih izbora na lokalnim i regionalnim razinama. Čemu takav korak?
– Za razliku od većine stranaka bosanskohercegovačkog pluralizma, kojima demokracija započinje, ali i završava u nazivu stranke, u HDZ-u 1990. demokracija uistinu živi. Unutarstranački izbori poslije parlamentarnih izbora su proces uobičajen za demokratske stranke, koji će reflektirati volju svih stranačkih članova, koji će preko izbora, u ozračju demokracije, birati vodstvo koje će posjedovati legitimitet, kredibilitet i potencijal na osnovi pozitivnih ideja, kreativnog pluralizma pružiti pozitivan društveni angažman, kako unutar HDZ-a 1990., tako i ukupnog društva. Svi će imati podjednaku priliku birati i biti birani.

Jesu li sve stranačke strukture i tijela izvršili svoju zadaću? Kako Vi ocjenjujete trenutačno stanje u HDZ-u 1990.?
– Kao što rekoh, HDZ 1990. je ostvario svoj najveći dosadašnji rezultat, što nas čini zadovoljnim. Ali isto tako, ovi izbori su ukazali na ogroman potencijal koji posjeduje HDZ 1990. i širok prostor za napredak i jačanje stranke. Stoga ćemo u razdoblju koje je pred nama ulagati napore u jačanje stranačke infrastrukture, preuzimanje još aktivnije uloge u punom potencijalu HDZ-a 1990., kao i otklanjanje potencijalnih slabosti.
Decidna analiza izbornih rezultata, koja je u tijeku, ukazat će nam na prostore na kojima smo imali realnu priliku ostvariti bolji izborni rezultat. Uvjeren sam kako ćemo, preko unutarstranačkih izbora, pronaći adekvatna rješenja u vidu novih kadrova koji će imati snagu i kredibilitet za bolje izborne rezultate ubuduće.

Prije nekoliko dana upriličeno je dvodnevno zasjedanje Političke skupštine EPP-a, s koje je predsjednik najjače grupacije stranaka u Europskom parlamentu Joseph Daul uputio poruku strankama potpisnicama deklaracije iz travnja, te ih pozvao na zajedničko djelovanje. Je li HDZ 1990. spreman podržati takav pristup?
– HDZ 1990. je, uz još četiri stranke u travnju ove godine, u nazočnosti predsjednika Europske pučke stranke, gospodina Josepha Daula, potpisao deklaraciju o zajedničkom djelovanju s drugim strankama europske pučke orijentacije iz BiH. Budući da smo kredibilan partner, odgovoran prema vlastitom potpisu, mi smo spremni dati svoj doprinos u uspostavi parlamentarnih većina i participaciji vlasti na načelima koja su sadržana u spomenutoj deklaraciji, a to su europski put i euroatlantske integracije, uvažavanje identiteta, tržišno-socijalna ekonomija, vladavina prava. To su načela na kojima smo spremni djelovati i koja nemaju alternativu kada je u pitanju HDZ 1990.

Pretendira li HDZ 1990. na sudjelovanje u Vijeću ministara BiH? Je li bilo kontakta s predstavnicima drugih stranaka?
– HDZ 1990. je izborio mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te kao takva je relevantan čimbenik za pretendiranje i participaciju u izvršnoj vlasti najviše razine. No, HDZ 1990. neće ići u vlast pod svaku cijenu. Spremni smo sudjelovati u koalicijama koje bi u svom djelovanju imale duboko utkanu programsku dimenziju, a partnersko-matematičke ili, žargonom rečeno, foteljaške koalicije nisu za HDZ 1990. opcija. Bilo je razgovora, koji su i dalje u tijeku.
Bez obzira na poziciju iz koje budemo nastupali, uvijek ćemo se zalagati i podržavati sve pozitivne procese za našu zemlju.

Mislite li da je sazrelo vrijeme da se kroz procese koji se tiču sazivanja sjednice Hrvatskog narodnog sabora otvore i vrata reformama koje tražite već jedno vrijeme?
– U ovako uređenoj Bosni i Hercegovini, hrvatskom narodu je potrebno krovno, strateško i nadstranačko tijelo. Stoga, nužan je preobražaj Hrvatskog narodnog sabora iz stranačke u svenarodnu instituciju, koja će biti nadstranačko tijelo u kojem će se raspravljati o strateškom djelovanju hrvatskog političkog bića i koji će biti otvoren, ne samo za političke stranke, nego i za intelektualne, crkvene, kulturne i druge strukture društva. Preobražaj u ono što, nažalost, HNS danas nije. HDZ 1990. je spreman dati vlastiti doprinos, kako bi arenu za sakupljanje dnevnopolitičkih bodova transformirali u krovnu instituciju hrvatskoga naroda – ono što bi Hrvatski narodni sabor trebao biti.

Vi ste izabrani u Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije. Na čemu će se temeljiti Vaš rad?
– Uloga političara u predstavničkoj demokraciji je predstavljanje onih koji su ga birali. Stoga, moje političko djelovanje će biti utemeljeno na neprestanoj interakciji s ljudima. Izravni razgovori, potpomognuti društvenim mrežama i drugim sredstvima komunikacije će pomoći zajedničkom formiranju stavova, koje ću neumorno iznositi u zastupničkim klupama, što će biti osnovna karakteristika moga političkog i društvenog angažmana. Odgovorno ću se odnositi prema povjerenju koje mi je ukazano, pritom poštivajući svaki glas.

Dnevni list

Author Info

Ivan Krajina

Nema komentara

Pošalji komentar