Ilija Cvitanović: Treba istražiti osamdeset tisuća nevažećih listića

Dovršetkom procesa brojanja glasačkih listića i smirivanjem strasti nakon izbornih rezultata, na površinu su počele izlaziti i određene neregularnosti na koje upozoravaju predstavnici političkih stranaka.
Glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović upozorio je tako kako je na ovim izborima zabilježeno čak 80 tisuća nevažećih listića za člana Predsjedništva BiH.

Bačena sumnja

Pozvao je, u prvom redu, Središnje izborno povjerenstvo da provjeri kako je moguće da u slučaju najjednostavnijeg listića za glasovanje od svih ponuđenih dođe do tolikog broja.
– Ovo je vrlo zanimljiv podatak. Mi jednostavno ne možemo vjerovati da je 80 tisuća ljudi do te razine nepismeno da na tako jednostavnom listiću ne zna glasovati. Stoga izražavamo ozbiljnu sumnju u regularnost izbornog procesa u pogledu tih nevažećih listića, upozorio je Cvitanović, izrazivši nadu kako će i SIP-u ovaj podatak biti zanimljiv kako bi ga do kraja ozbiljno istražili.
Premda se u ovom trenutku ne zna s kojih su zapravo prostora najzastupljeniji ti nevažeći listići, u HDZ-u 1990. su, naveo je Cvitanović, uvjereni kako se samo temeljitom istragom može doći do odgovora na pitanje zbog čega ovoliko velik broj koji baca sjenu sumnje na provedbu općih izbora. Inače, nakon dovršetka izbornog procesa, ta stranka je podnijela Središnjem izbornom povjerenstvu više prijava u kojima su ukazali na određene nepravilnosti koje su zabilježene na nekim izbornim mjestima diljem Hercegovine i Bosne.

Istražiti neregularnosti

Među tim prijavama nalaze se i one za biračka mjesta u općinama Čapljina, Ljubuški, Široki Brijeg, Stolac, kao i Vitez i Žepče.
– Institucije koje se time bave, nadam se, istražit će neregularnosti i sankcionirati počinitelje, upozorio je Cvitanović.
Izbore u BiH, pored opće ocjene često prati visok broj nevažećih listića kao i prijava stranaka na određene neregularnosti koje se manifestiraju kroz rad biračkih odbora i manipuliranje izbornim materijalom nakon zatvaranja birališta. Ipak, do sada institucije nisu otkrile koliki je opseg navodnih prijevara te tko stoji iza njih.

Dnevni list

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar