Ilija Cvitanović: U HDZ 1990 nema raskola, naša politika je nacionalno odgovorna

Za Sporazum s HDZ-om BiH sam dobio 90%-tnu većinu stranačkih tijela i siguran sam da na osnovu Sporazuma i političkog djelovanja, i mog i stranačkog se jasno definira i nacionalna politika i odgovornost nas u HDZ-u 1990.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović u razgovoru za Vrisak.info govori o uspostavi izvršne vlasti, suradnji HDZ BiH i HDZ 1990, situaciji u stranci kojoj je na čelu, kao i o položaju hrvatskog naroda u BiH te trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

Gospodine Cvitanović, konstituirana su oba doma zakonodavne vlasti na razini BiH i Federacije BiH. Kada prema Vašim predviđanjima možemo očekivati uspostavu Vijeća ministara i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine?

– Potpisujući Sporazum o političkoj suradnji sa HDZ-om BiH jedna od temeljnih odrednica tog Sporazuma bio je Izborni zakon, odnosno nužna i neodgodiva izmjena Izbornog zakona koji će osigurati da jedan narod drugom ne bira predstavnike na najvažnije političke pozicije. Izborni zakon smo definirali kao ključ za rješavanje mnogih političkih pitanja i odnosa u Bosni i Hercegovini. Na tom tragu imamo jasan stav da Vlada Federacije BiH bude formirana nakon izmjena Izbornog zakona, a za Vijeće ministara usprkos mnogim opstrukcijama vjerujem da će vrlo brzo biti formirano.

 
 

Kakva će biti uloga HDZ 1990 u novom sazivu izvršne vlasti entiteta i države?

– Manje je važno kakva će biti uloga HDZ-a 1990 u odnosu na ono što sam rekao u prvom pitanju, odnosno na promjenu Izbornog zakona. Dakle, HDZ 1990 će biti dio izvršne vlasti i na razini Federacije i u svim županijama, a utjecati ćemo i na procese u Vijeću ministara.

HDZ 1990 i HDZ BiH potpisali su sporazum o suradnji. Kako gledate na ovaj Sporazum? Isti je, naime, naišao na osudu dijela stranke na čijem ste čelu? Jeste li u međuvremenu riješili nesuglasice ili je unutar stranke moguć i raskol?

-Odgovorni i hrabri političari prepoznajući složen i težak trenutak za svoj narod donose odgovorne i hrabre odluke. Već sam rekao da je Sporazum utemeljen na ključnim nacionalnim pitanjima kao što je Izborni zakon, promjena Ustava itd.. i onaj tko ne prepoznaje složenost i ozbiljnost trenutka po mom mišljenju ne razumije trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini. Za Sporazum sam dobio 90%-tnu većinu stranačkih tijela i siguran sam da na osnovu i Sporazuma i političkog djelovanja, i mog i stranačkog se jasno definira i nacionalna politika i odgovornost nas u HDZ-u 1990. Usprkos svim kritikama, uglavnom neargumentiranim vjerujem da je pred nama trenutak kada se moraju riješiti ključna nacionalna pitanja i apsolutno ostajem dosljedan potpisanom. Ne postoji nikakav raskol unutar HDZ-a 1990.

Jeste li zadovoljni trenutnom situacijom unutar Vaše stranke? Kako biste danas opisali HDZ 1990 i gdje biste ga pozicionirali?

-HDZ 1990 se pozicionirao svojom odgovornom politikom, jasnom nacionalnom politikom uz svoj narod i sa svojim narodom. Svi oni koji su mislili da će imati partnera u HDZ-u 1990 na politici majorizacije hrvatskog naroda, kršenja temeljnih političkih prava hrvatskog naroda, siguran sam da su dobili odgovor da u nama nemaju partnera te da ga neće imati. Zadovoljan sam trenutnim stanjem, u stranci pripremamo unutarstranačke izbore kroz koje želim da se profiliraju novi i mlađi kadrovi koji će znati dati odgovore na ogromne izazove koji stoje pred nama. Hrvatski narod nas je pozicionirao sa 20% nacionalnog legitimiteta kao drugu političku opciju u Hrvata.

Kakvo je Vaše viđenje na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini? Možemo li očekivati suglasje najvažnijih političkih subjekata u državi oko pitanja kao što je primjerice izmjena izbornog zakona? Je li moguć izbor nove Vlade Federacije BiH bez izmjene istoga?

– Položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je vrlo složen i zahtjevan zbog niza aspekata koji jako utječu na položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Na različitim područjima su vrlo različiti problemi s kojima se suočava hrvatski narod. Na području entiteta RS gdje je praktički nestao, gdje mu nije omogućen povratak, gdje Hrvati apsolutno nemaju mogućnost konzumirati prava koja su mu u Daytonu zagarantirana, gdje je ispod 0,5 zaposlenih Hrvata u javnom sektoru je najsloženiji položaj hrvatskog naroda. Na područjima u Federaciji BiH gdje smo u manjini hrvatski narod jednostavno odlazi ostavljajući svoja stoljetna ognjišta, nema mogućnost konzumirati prava koja mu iz Ustava proizlaze ( Vlada Županije Sarajevske bez ijednog Hrvata), a nema mogućnosti opstanka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ako on nestane u Zenici, Varešu, Središnjoj Bosni, Sarajevu, Bihaću. Da bismo dali odgovore na ta pitanja i zaustavili egzodus hrvatskog naroda svi predstavanici našeg naroda moraju voditi jednu potpuno drugačiju, odgovorniju politiku, politiku altruizma, politiku međusobne pomoći, politiku nesebičnosti, odgovornu politiku. Vjerujem da ćemo i ovim Sporazumom ponuditi neka bolja rješenja i pokazati da se u tim prostorima prema vlastitom narodu možemo odnositi i bolje i iskrenije i uraditi puno više za svoj narod.

Na područjima gdje je hrvatski narod u većini, također iseljava, ne videći perspektivu za opstanak i život u Bosni i Hercegovini. Davanjem prigode za obnašanje odgovornih pozicija mlađim ljudima, ljudima sa znanjem i obrazovanjem, otvarajući nove mogućnosti kvalitetnih zaposlenja, čineći te procese transparentnijim, osiguravajući uvjete za kvalitetniji gospodarski rast, siguran sam da ćemo dugoročno dati mogućnost stvaranju jedne potpuno drugačije klime među Hrvatima u Bosni i Hercegovini.
Dok god predstavnici jednog naroda žele birati predstavnike drugom narodu u ovom slučaju hrvatskom, ova zemlja nema budućnosti. Nadam se da ćemo pronaći partnere u političkim predstavnicima i bošnjačkog i srpskog naroda da izmijenimo Izborni zakon te osiguramo izbor legitimnih predstavnika svih naroda u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da svi volimo Bosnu i Hercegovinu i da nitko odgovoran ne misli da je BiH moguća bez ravnopravnog hrvatskog naroda u njoj.

Kako odgovoriti na najvažnija egzistencijalna pitanja građana BiH? Ima li rješenja za zaustavljanje trenda iseljavanja, otvaranje velikog broja novih radnih mjesta, povećanje plaća… Kako izgleda Vaša vizija za bolje sutra?

-Dok zemlje koje nas okružuju gospodarski brzo jačaju, Bosna i Hercegovina se valja u političkom blatu ne rješavajući ključna politička pitanja koja nas usporavaju na Europskom putu i na uvođenju potpuno novih standarda u gospodarstvo i u razvoj. Reforma pravosuđa kao temelj i gospodarskog razvoja BiH, oslobađanje mnogih financijskih resursa po raznim agencijama i bankama i stavljanje istih na raspolaganje poduzetnicima, a ne stranačkim poslušnicima, motiviranje domaćih poduzetnika da oslobode kapital za investicije, a istovremeno smanjivanjem obveza prema poslodavcima otvoriti će se ogroman potencijal za investicije. Restrukturiranje javnih poduzeća koja moraju biti generator razvoja države, a ne služiti kao mjesta za uhljebljenje stranačkih zaslužnika, korištenje raspoloživih ogromnih resursa, reforma javne uprave koja služi sama sebi, a ne građanima zbog kojih i postoji. Vjerujte mi uz ove preduvjete da će ova zemlja krenuti punim plućima naprijed.

U zemlji depresije, beznađa, apatije vrlo teško je zadržati mlade ljude da ostanu živjeti u njoj. Mijenjajući gore navedeno vjerujem da ova zemlja odnosno ljudi u njoj mogu biti i zadovoljni i veseli i sretni i imati želju ostati živjeti ovdje. Bosnu i Hercegovinu vidim u jednom potpuno novom uređenju sa jednim potpuno novim Ustavom, zemlju u kojoj će svi narodi biti ravnopravni na cijelom njenom području.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar