INTERVJU Antonija Banožić, nositeljica liste HDZ 1990 za Grad Široki Brijeg

Našem gradu je nužan politički zaokret

Antonija Banožić, magistrica prava, vijećnica je u Gradskom vijeću Širokog Brijega, te je ujedno i nositeljica liste HDZ 1990 za Grad Široki Brijeg za predstojeće izbore.

Prema podacima nevladinog sektora Antonija Banožić je najaktivnija vijećnica u GV-u, te maksimalno koristi svaku sjednicu kako bi od aktualnih predstavnika vlasti tražila odgovore za brojne nelogičnosti. Sa Antonijom smo razgovarali o razlozima njenog prelaska iz Hrvatske republikanske stranke u HDZ 1990. za Gradsko vijeće Širokog Brijega na predstojećim lokalnim izborima, o pripremama za izbornu kampanju kao i kvaliteti života u Širokom Brijegu.

Od 2016. godine vijećnica ste u Gradskom vijeću Širokog Brijega. Mandat ste osvojili na listi Hrvatske republikanske stranke, a nevladine udruge su Vas proglasili najaktivnijom vijećnicom. Kako to komentirate?

-Povjerenje koje mi je na izborima 2016. godine ukazano od građanki i građana Širokog Brijega je ujedno bila i obveza da svoj posao u Gradskom vijeću radim odgovorno. Trudila sam se da budem što više na terenu i da iz prve ruke upoznam probleme sa kojima se susreću Širokobriježani. Uz detaljnu pripremu za svaku sjednicu i svakodnevnu komunikaciju sa građanima detektirala sam određene nepravilnosti u radu Gradske uprave, javnih poduzeća i o tome sam otvoreno govorila za govornicom.

Prije nekoliko dana u medijima je osvanula vijest da ste nositeljica liste HDZ-a 1990. za predstojeće lokalne izbore. Zašto ste se nakon 4 godine mandata u GV-u kao vijećnica HRS-a odlučili prijeći u HDZ 1990?

-Upravo kroz rad u GV-u naišla sam na podršku dijela oporbe koji su podržavali prijedloge za bolji Široki Brijeg. Tu konkretno mislim na HDZ 1990 i ta suradnja se kroz određene prijedloge i projekte produbljivala i shvatili smo da samo timskim radom možemo više ponuditi za razvoj ovog grada. Krenuli smo aktivnije raditi i za predstojeće izbore smo sastavili listu od 20 perspektivnih kandidata koji su spremni ponuditi pozitivne promjene u Širokom Brijegu. Također mišljenja sam da Hrvatska demokratska zajednica 1990. na čelu sa Ilijom Cvitanovićem otvoreno stoji u obrani hrvatskih nacionalnih interesa te ima jasan stav po pitanju izbornog zakona, sve u svrhu opstanka i ostanka našeg naroda. I sve to je rezultiralo da se okupimo u jednu platformu koja objektivno jedina ima infrastrukturu, jako članstvo i odbore diljem Bosne i Hercegovine. Što se tiče HRS-a smatram da smo imali korektnu suradnju, osvojila sam prvi politički mandat u kratkoj povijesti te stranke i samim tim je počeo nešto ozbiljniji rad te stranke kroz Hrvatski narodni sabor. Nedostatak dijaloga i timskog rada su glavni razlozi mog odlaska iz HRS-a. Bila mi je čast biti članica HRS-a, želim im sreću u daljnjem radu i da što prije prepoznaju i eliminiraju “kočnice” u svom djelovanju.

Možete li navesti imena i prezimena nekih kandidata koji će uz Vas biti na listi HDZ-a 1990 u Širokom Brijegu?

-Kao što sam i navela lista će sadržavati 20 perspektivnih ljudi, koji svojom energijom, znanjem i prije svega ljubavlju prema Širokom Brijegu, žele biti pokretači razvoja ovoga grada. Tu svakako treba istaknuti aktualne vijećnika GV Š.Brijega Dragana Rezića i Josipa Pinjuha, osobe s kojima sam ove četiri godine u Gradskoj vijećnici dijelila iste ciljeve, te čija mi podrška u radu nije izostala bez obzira sto smo svi bili članovi različitih stranaka. Smatram da smo time pokazali da smo tu prvenstveno u ime građana i građanki Širokog Brijega zatim u ime stranke koju zastupamo. Zatim bivšeg zastupnika u Skupštini ŽZH i bivšeg kandidata za gradonačelnika Denija Ćorića. Marija Ivanković aktivna mlada žena s kojom sam do sada radila na projektima vezanima za pomoć mladima pri zapošljavanju. Ivana Ćavar žena s velikim iskustvom u ekonomskom sektoru. HDZ 1990 je uspjela okupiti mlade ljude s različitim idejama ali s istim ciljem. Lista HDZ 1990 je jedina alternativa za pozitivne promjene.

Što najviše zamjerate aktualnoj vlasti u Širokom Brijegu, kada je u pitanju razvoj tog grada?

-Dominantna politika u Širokom Brijegu prvenstveno gleda svoj privatni interes, svoje pozicije i fotelje, a interes grada i naroda koji tu živi je na zadnjem mjestu. Najviše im zamjeram što godinama širokobriješkom puku daju lažna obećanja, a izvedbu kapitalnih projekata svjesno i planirano odugovlače u nedogled. Žalosti me činjenica da ovaj grad ne koristi svoje potencijale poput Vrela Borak, povijesnih spomenika i destinacija, prezentacije sportskih dostignuća, Akademije likovnih umjetnosti pa sve do razvoja OPG-ova. Naš grad ima ogromni investicijski potencijal koji je eutaniziran sporom birokracijom, korupcijom i privatnim interesima u sprezi s politikom.

Na koja lažna obećanja vladajuće politike HDZ-a BiH konkretno mislite?

-Prvenstveno mislim na provedbu Strategije razvitka Širokog Brijega za period 2017.-2026., gdje je sukladno operativnom planu Široki Brijeg do kraja svibnja 2020. godine trebao imati izgrađenu novu tržnicu lokalnih proizvoda, pet novih turističkih sadržaja i povećan broj noćenja za 15 posto, poboljšane uvjete života u ruralnim sredinama, izgrađen kružni tok kod Druge osnovne škole Lise, poboljšano stanje zaštita voda, uređeno centralno gradsko područje, izgrađen i opremljen muzej Širokog Brijega, prošireno organizirano sakupljanja otpada na područje cijelog grada, završenu kanalizacijsku mrežu i izgrađen pročistač. 95 posto navedenih kapitalnih projekata nije niti započeto, a ostatak je agenda izborne kampanje vladajuće stranke od 2004. godine i još uvijek čekamo na realizaciju tih projekata.

Što je sa urbanističkim i prostornim planovima razvoja Širokog Brijega?

-Ti planovi postoje ali su mrtva slova na papiru. Kako bi se u to uvjerili dovoljno je samo prošetati središtem Širokog Brijega gdje su pojedini ruševni objekti prijetnja za sigurnost građana. Rekonstrukcija Trga Ante Starčevića, koji trenutno služi kao divlji parking, godinama se najavljuje. Isto je i sa pješačkim mostom preko rijeke Lištice koji bi spajao šetnicu kod robne kuće sa nogostupom na drugoj strani obale. Godinama se najavljuje izgradnja Srednje strukovne škole u prostoru Duhanske stanice, a i dalje na tom prostoru imamo tek orunule zidine i evo u novije vrijeme improvizirani parking. Na zapadnom ulazu u središte grada također se nalaze kuće u derutnom stanju. Najlakši način dolaska do građevinskog zemljišta (ne za sve, samo za podobne) u Širokom Brijegu je da ga prvo uzurpirate i onda nadležnoj službi podnesete zahtjev za legalizaciju. Urbanističkim i prostornim planovima se pogoduje određenim interesnim skupina koji su u sprezi sa vladajućom političkom elitom, a na uštrb trenutnih i budućih generacija.

Prema podacima Eurostata samo u protekle dvije godine u Europskoj uniji je izdano 125.137 radnih dozvola za državljane BiH? Značajan broj njih je i iz Š.Brijega. Kako to komentirate?

-Navedeni podaci su alarmantni. U zadnjih pet godina u širokobriješkoj gimnaziji imamo 10 odjeljenja učenika manje. U ruralnim sredinama nekoliko škola se zatvorilo. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BIH iz ŽZH se u samo 4 godine iselio 3.569 osoba. Korupcija i nepotizam, nepostojanje vladavine prava, nedostatak radnih mjesta, loša natalitetna politika glavni su razlozi zbog kojih se obitelji odlučuju na odlazak. Temeljem razloga odlazaka može se zaključiti da se jednim djelom radi i o političkim iseljenicima. Kako bi ostali mladi trebaju ekonomsku održivost, treba nam strateško djelovanje usmjereno prema kreiranju ambijenta za ostanak mladih ljudi.

Što HDZ 1990 nudi biračima u Širokom Brijegu?

-Prije svega nudimo politiku u službi naroda. Želimo osjetiti puls građana Širokog Brijega i u skladu s tim podići kvalitetu života na višu razinu. Moramo brendirati Široki Brijeg kako bi privukli investitore i turiste, trebamo obogatiti kulturnu ponudu, smanjiti iseljavanje, razvijati obrazovanje, povećati javne prihode i standard i općenito učiniti grad boljim za život. Kroz aktivni rad u Gradskom vijeću tražiti ćemo kvalitetniju

pronatalitetnu politiku, otvaranje novih radnih mjesta sa pristojnim plaćama, potporu mladima pri kupnji prve nekretnine, potporu ruralnoj poljoprivredi, razvoj OPG-ova, razvoj turizma, zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije.

Na koji način namjeravate realizirati spomenute planove?

-Kako bi spomenute mjere realizirali moramo potaknuti povećanje prihodovne strane u proračunu, a racionalizirati rashodnovnu stranu proračuna. Proračun mora biti transparentan, te se mora znati po kojim pravilima i kriterijima se gradski novac dodjeljuje, a što trenutno nije slučaj u Širokom Brijegu. Treba napraviti i analizu radnih mjesta napadnog upravljačkog kadra, plaća i (ne)učinka rada zaposlenika u Gradskoj upravi i javnim poduzećima, te u skladu s tim provesti mjere štednje. U proračunu ima dovoljno novca da se povećaju porodiljne naknade, da se mladi bračni parovi oslobode plaćanja poreza na prvu nekretninu i plaćanja drugih administrativnih naknada vezanih za prvu nekretninu. Planiramo po uzoru na grad Ljubuški i općinu Posušje potaknuti Gradsku upravu da kod međunarodnih organizacija konkurira za otvaranje Poduzetičkog inkubatora na području Širokog Brijega s ciljem stvaranja ambijenta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te poticanja zapošljavanja. Planiramo poticati samozapošljavanje, te brendiranje grada. Tu je još veliki broj strateških projekata koji su dio programa HDZ-a 1990.

Protekle godine u Širokom Brijegu ste organizirali okrugli stol na temu: “Tržište rada u odnosu na mlade”, pa prije toga seminar:”Zajedno do biznisa”. Prilično ste aktivni na polju afirmiranja mladih ljudi da dođu do zaposlenja?

-Depopulacija, iseljavanje, mladi kao izričito rizična skupina sa stajališta nezaposlenosti potaknuli su me da provedem te građanske inicijative. Na okruglom stolu sam prezentirala istraživanje koje sam putem anketnog upitnika na uzorku preko 300 mladih provela na području ŽZH i HNŽ. Na pitanje koliko su sigurni da će pronaći posao u struci u BiH 64,5% je odgovorilo da nije sigurno; 22,6% da je donekle sigurno i samo 12,9% da je sigurno. Na pitanje “Bi li željeli raditi u državnoj firmi” čak 83,2% je odgovorilo pozitivno. Zatim na pitanje imaju li namjeru pokrenuti vlastiti biznis 67,3% je odgovorilo da nema namjeru, a kao glavne razloge za nepokretanje biznisa navodi se nedostatak novca, komplicirani administrativni aparat i strah od neuspjeha. Na pitanje koja znanja po vama poslodavci najviše cijene prilikom zapošljavanja čak 45% ih je navelo veze i poznanstva, odgovornost 23,2% posto, stručnost 14,2%, dok su znanje, upornost, kreativnost i hrabrost na začelju. Korupcija (36,8%), nedostatak tvrtki koje se bave proizvodnom djelatnosti (29,7%) politička situacija (20%) su po mladima glavni indikatori koji su doveli do visoke stope nezaposlenosti u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačkoneretvanskoj županiji. Na pitanje postoji li neusklađenost između obrazovnog sustava i tržišta rada čak 94,8% ih je izjavilo da postoji. Rezultati ove ankete su najbolji indikatori u kojem smjeru trebamo krenuti.

Polaznica Škole za političke studije Vijeća Europe

Izabrani ste za polaznicu Škole za političke studije Vijeća Europe. Za Generaciju 2020 izabrano je 30 mladih političara iz BiH koji su dosada demonstrirali izvanredne uspjehe i rezultate na političkom planu. Vaš komentar.

-Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da sam u izabrana za polaznicu navedene Škole kojoj je cilj razvijanje demokracije, političke kulture, političkog dijaloga, tolerancije i međusobne suradnje. Bitno je istaknuti kako je Vijeće Europe najstarija politička organizacija  u Europi osnovana 1949. godine i udružuje 47 zemalja. Sudjelovala sam dosada na dva vrlo kvalitetna modula, sredinom rujna je treći modul, a ako epidemiološke prilike budu dopuštale završni modul bi trebao biti u studenome u Strasburgu. Nakon toga u suradnji s predstavnicima Vijeća Europe u Širokom Brijegu planiram organizirati određene projekte na dobrobit društvene zajednice.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar