Intervju Ilija Cvitanović: Deklaracija je obveza da se nacionalna strategija i prioriteti stave ispred svih stranačkih interesa

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović  u intervjuu za Dnevni list kaže HDZ 1990 od svog osnutka nikad nije kalkulirao kad je trebalo donositi hrabre i odvažne odluke, ali sam uvjeren kako će procesi koji slijede pokazati svu opravdanost ovakvih odluka. 

  1. Osvrt na Hrvatski narodni sabor? Što je bilo pozitivno, što negativno, postoji li neka razlika u odnosu na dosadašnja zasjedanja sabora.. ? Recite nam malo o ključnim porukama koje su poslane u javnost?

Posebno bih istakao pozitivno ozračje koje je vladalo tijekom cijelog plenarnog zasjedanja. U fokusu nisu bila dnevnopolitička i stranačka pozicioniranja već odgovorno sagledavanje izuzetno teškog stanja u kojem se nalazi hrvatski narod i BiH u cijelini. Argumentirano se raspravljalo o strategiji djelovanja u takvim okolnostima što je posebno došlo do izražaja kroz  usvajanje Deklaracije kao temeljnog političkog dokumenta koji jasno određuje pravce djelovanja HNS-a. Konsezulano usvajanje Deklaracije je najpozitivniji iskorak koji  je istovremeno i obveza da se nacionalna strategija i prioriteti stave ispred svih ostalih stranačkih i pojedinačnih interesa.

  1. Deklaracija HNS-a je izazvala dosta oprečne reakcije u javnosti, posebice u redovima stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Kako vi gledate na to?

Već sam rekao da je Deklaracija strateški dokument i ona nije usvajana da se hrvatski legitimni predstavnici bilo kome dodvoravaju nego da odgovorno definiraju buduće političko djelovanja svih članica HNS-a, posebno bih izdvojio poglavlja: Bosna i Hercegovina naša domovina, Daytonska Bosna i Hercegovina neostavrena i nefunkcionalna država te poglavlje koje govori o nužnosti   europeizaciji Daytona i Briselskoj nadogradnji sa proritetima sa članstvom u EU i NATO-u. HNS se jasno odredio da je nužno kroz primjenu presuda Ustavnog suda BiH, ali i Europskog suda za ljudska prava otkloniti sve oblike diskriminacije i kada je u pitanju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ali i pravo kandidiranja izbora građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

 

  1. Hoće li se zbog takvih reakcija sarajevskih stranaka dodatno zakomplicirati pregovori oko formiranja vlasti, prije svega u FBiH?

Ne vidim nijedan razlog da Deklaracija osmog zasjedanja HNS-a bude prepreka kvalitetnom i odgovornom formiranju zakonodavne i izvršne vlasti jer se ona fokusira na europsku budućnost i nužne reforme na tom putu te pozivam na odgovornost pravnu državu i kvalitet prilikom izbora imenovanja. Deklaracija jasno govori o Domovinskom ratu i vrijednostima Domovinskog rata. Ona afirmira neprocjenjiv doprinos HVO-a u obrani BiH. Jasno osuđuje zločine učinjene u proteklom ratu naglašvajući da svaki zločin ima počinitelja koji podrazumijeva individualnu odgovornost.  Deklaracija sadrži ocjenu da su neprihvatljive i nepravedne ideološke konstrukcije o udrženom zločinačkom pokretu koje evidentno služe za destrukciju hrvatskih prava.  Moja poruka je da Deklaraciju treba sagledavati u cijelini.

 

  1. Kakva je sudbina Izbornog zakona? Iz HNS-a je rečeno više puta da Vlade FBiH neće biti dok se ne dogovore izmjene Izbornog zakona. Koliko je realno to očekivati?

HNS je kroz koncept poštivanja i presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava  ponudio  izlaznu strategiju za rješavanje nužnih pitanja Izbornog zakona.

 

  1. Jučer je spomenuto i da će HNS dati neki novi prijedlog Izbornog zakona. Jeste li upoznati o čemu je tu riječ?

Deklaracija jasno govori da će ponuditi konkretna rješenja za izmjene Izbornog zakona na gore navedenim načelima. Mi ćemo dati konkretan doprinos iznalaženju rješenja koja će trajno otkloniti i nacionalnu i individualnu diskriminaciju što podrazumijeva istinski dijalog ključnih aktera u Bosni i Hercegovini koji je trenutno potpuno izostao.

 

  1. Posljednjih dana trpite i kritike zbog potpisa na suradnju s HDZ-om BiH? Što možete reći o tome?

HDZ 1990 od svog osnutka nikad nije kalkulirao kad je trebalo donositi hrabre i odvažne odluke, ali sam uvjeren kako će procesi koji slijede pokazati svu opravdanost ovakvih odluka. Isto tako kao  demokratska stranka smatramo legitimnim i kritička promišljanja obzirom na dosadašnja iskustva u međusobnim odnosima. Spreman sam analizirati i prihvatiti svaku dobronamjernu kritiku, ali kritiku s rješenjem i  prijedlog. Ova situacija zahtjeva hrabrost, odgovornost  bez obzira na političku cijenu. HDZ 1990 želi odgovorno predvoditi procese ne samo unutar hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nego i na čitavom prostoru BiH afirmirajući  načela dijaloga, međusobnog uvažavanja stvarajući jednu novu političku kulturu bez govora mržnje i vraćanja vjere u mogućnost ostanka i opstanka. Svjestan sam ogromne političke odgovornosti i prihavaćam je jer vjerujem da svi moramo biti bolji nego do sada.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar