INTERVJU Ilija Cvitanović: Izaberite hrabre, odgovorne i nekompromitirane koji nude promjenu

Svima poručujem kako je ovo možda i presudni trenutak za budućnost hrvatskoga naroda, ali i za budućnost svih drugih u BiH. Vrijeme je reći dosta ovoj i ovakvoj dosadašnjoj politici koja je narod dovela do beznađa, siromaštva i borbe za golo preživljavanje

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo i nositelj liste za državni parlament za Hercegovačko-neretvansku i Zapadnohercegovačku županiju u intervjuu za Dnevni list kaže kako je siguran da će zajedništvo koje on predvodi postići najbolje rezultate do sada te kako će participirati u budućoj vlasti. Također,Cvitanović napominje da će rezultati izbora biti normalno implementirani, te da najave o opstrukcijama, plašenje kaosom itd. služe samo u predizborne svrhe.

U nedjelju su izbori. Dajte neke završne riječi. Što želite poručiti građanima? Zbog čega bi trebali birati Hrvatsko Zajedništvo?Kakva je po Vašem mišljenju bila predizborna kampanja?

Svima poručujem kako je ovo možda i presudni trenutak za budućnost hrvatskoga naroda, ali i za budućnost svih drugih u BiH. Vrijeme je reći dosta ovoj i ovakvoj dosadašnjoj politici koja je narod dovela do beznađa, siromaštva i borbe za golo preživljavanje. Birajte Hrvatsko zajedništvo jer smo drukčiji; jer smo istinski borci za jednakopravnost hrvatskoga s druga dva naroda u BiH jer nudimo promjene jer nismo ogrezli u kriminalu i korupciji jer nismo krivi za ovaj najnoviji egzodus hrvatskoga naroda iz BiH je nismo od onih koji daju predizborna obećanja, a ni jedno od njih ne ispunjavaju. Je li dosta ili treba još nabrajati? Mi smo u predizbornoj kampanji ukazivali na propuste aktualne vlasti i narodu nudili svoj realni program; obećanja koja je realno ispuniti; detektirali smo stanje, postavili cilj i ponudili sredstva za ostvarenje toga cilja. Što se tiče hrvatskih stranaka, s manjim provokacijama i neutemeljenim optužbama na naš račun za plagijatorstvo, što se pokazalo kao notorna laž vladajućih, kampanju ocjenjujem korektonom, odnosno korektnijom u odnosu na bošnjačka i srpske stranke.

Pojavljuju se ozbiljne sumnje u brojne neregularnosti izbornog procesa. Što vi mislite o tome? Sjećam se da ste i na prijašnjim izborima javno na press konferenciji govorili o direktnim izbornim krađama. No, na kraju se ništa nije dogodilo. Mislite li da će tako biti i ovaj put?

-Sumnje su opravdane jer su potkrijepljene određenim dokazima i nije mi jasno zašto SIP nije oštrije reagirao na te nepravilnosti. Siguran sam kako nas ponovno očekuje isti scenarij kao i na proteklim izborima jer ono što sam tada javno govorio dobilo je svoju potvrdu u pronalasku velike količine glasačkih listića na Blidinju i na drugim mjestima. Vi kažete kako se ništa nije dogodilo? Kako to možete tvrditi kada su pronađeni konkretni dokazi? Druga je stvar što institucije nisu reagirale i što je sve ocijenjeno kao regularno. I tada su glasovali mrtvi i poništavali su se glasački listići. Mi smo alarmirali sve odgovorne i nadležne za regularnost izbora, kao i ključne međunarodne čimbenike da se isti scenarij ne smije dopustiti. Štitit ćemo pravo glasa kao svetinju i beskompromisno ćemo se boriti protiv svih negativnosti koje, nažalost, prijete.

Tko ‘krade’ glasove, samim time i izbore?

-Tko krade glasove? Onaj tko je u mogućnosti to učiniti, onaj tko ima najveći broj biračkih odbora, onaj tko o medu radi, pa zar neće prste polizati. Riječju, onaj tko ima u rukama moć, a ta moć jeste novac, odnosno onaj tko iz javnih poduzeća izvlači novac za predizbornu kampanju.

S kakvim biste rezultatom na izborima bili zadovoljni?

Siguran sam kako ćemo postići do sada najbolje rezultate i participirati u budućoj vlasti.

Bitka za Predsjedništvo BiH što se tiče Hrvata vodi se između Čovića, Komšića, Zelenike, Falatara i Lijanovića. Vaš kandidat je dakako Diana Zelenika. Objektivno, kolike su šanse da doktorica Zelenika uđe u Predsjedništvo i zbog čega bi Hrvati trebali dati povjerenje njoj, a ne recimo ponovno Draganu Čoviću?

-Nas ne zanimaju drugi kandidati. Ja sam uvjeren kako će naša kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda biti dr. Diana Zelenika zato što to po svim ozbiljnim kriterijima (kredibilitet, integritet, znanje, stručnost, vizija, odlučnost, hrabrost) to i zaslužuje.

Komšić ipak ima najveće šanse da uđe u Predsjedništvo?

-To vi mislite. Ponovit ću: član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda bit će dr. Diana Zelenika.

Što će se dogoditi nakon 7. listopada, s obzirom da nije riješeno pitanje Izbornog zakona? Kako će se implementirati rezultati izbora?

-Bit će 8. listopada. Malo šale. Pitanje Izbornoga zakona trebalo je biti riješeno i oni koji su odgovorni za to nudili su nekakve planove b), c) itd. Da je bilo malo više volje i želje sa svih strana, to se moglo riješiti na zadovoljavajući način, ali sada što je, tu je. Rezultati izbora bit će normalno implementirani i najave o nekakvim opstrukcijama, plašenjem kaosom itd. služi samo u predizborne svrhe.

Postoji li bojazan od eventualne blokade? HDZ BiH ne krije da će u slučaju poraza krenuti u blokadu…

To su priče za malu djecu. Blokade ne smije i neće biti. Kompromis se mora naći,  a tu su i predstavnici međunarodne zajednice. Zar mislite kako bi oni dopustili još jednu krizu većih razmjera?

Vaša prognoza o izlaznosti? Dojam je da su ljudi ogorčeni na vlast i da će izlaznost biti nikad manja? Kako animirati ljude da izađu na izbore?

-Oni kojima je dosta ove i ovakve vlasti i koji žele promjene, siguran sam kako će izaći na izbore u velikomme broju. Upravo takve i pozivamo da zajedno s nama 7. listopada preuzmu odgovornost za hrvatski narod i za čitavu BiH. Mi smo, realno, dovoljno učinili ponudivši svoj program i ukazujući na sve ono do čega su vladajući doveli BiH. Ako im to nije dovoljna animacija, onda neka se i dalje iseljavaju i žive u bijedi i siromaštvu. Vjerujem kako će ipak ovome beznađu izlaskom na izbore reći dosta i izabrati nas koji smo drukčiji i koji nudimo nadu kako za sve u BiH ima života dostojnoga čovjeka.

Vjerujete li u priče koje posljednjih dana kruže eterom da se susjedne države, pa i neki drugi međunarodni faktori ‘petljaju’ u izbore i kroje pobjednike, pa i sastav buduće vlasti?

Za međunarodne faktore nemam potvrde i ne vjerujem u te priče, dok za susjedne države postoje opipljivi dokazi, što njihovi visoki dužnosnici i ne kriju. Spomenimo samo otvoreni angažman potpredsjednika Sabora Republike Hrvatske i prije službenoga početka izborne kampanje i tijekom njezina trajanja. Dalje, na predizbornom skupu u Grudama ministar Vlade RH javno poziva na glasovanje za jednu političku opciju i kandidata te opcije za člana Predsjeništva BiH. Evo, to u jednoj tiskovini danas (srijeda) radi i predsjednik Vlade RH. Zar je dotle došlo? Čega se oni iz RH boje pa su upregnuli sve snage kako bi se zadržao status quo? I oni imaju odgovornost za takav odnos prema vladajućoj politici Hrvata u BiH koja je i dovela do egzodusa biblijskih razmjera, beznađa, ogromnoga nepotizma i korupcije. Mi iz Hrvatskoga zajedništvo sigurno smol odgovornija politika, nekompromitirana koja će nakon ovih izbora biti u središtu političkih zbivanja u BiH.

Utjecaj vjerskih zajednica na izbore?

Vjerske zajednice, htjeli mi to ili ne, uvijek imaju utjecaja na izborne procese i u našemu i u druga dva naroda. Ipak, ne bi se njezini dužnosnici smjeli svrstavati ni na čiju stranu, ali nažalost to nije tako. Kada bi se svi držali biskupske izjave „Pax et justitia“ i ostali pri tome, bilo bi u redu. Nažalost, bilo je i onih koji su se otvoreno javno svrstali uz one koji su od „drugova“ postali „gorući vjernici“ i uvijek su u prvim klupama u crkvi. Crkva u društvu ima svoju zadaću, ali bi, barem, što se tiče izbora, trebala ostati po starni i nesvrstavati se uz bilo koju opciju.

Što je ključ za opstanak BiH? I Što je ključ za opstanak Hrvata u BiH?

Ključ opstanka hrvatskoga naroda u BiH program je koji smo ponudili javnosti. To je iskorijenjivanje siromaštva, borba protiv korupcije i kriminala, demografska politika gdje smo mi u središte svega stavili majku; majku kao nositeljicu opstanka hrvatskoga naroda u BiH. Zato se zalažemo za njezino poštivanje i kao žene i kao majke kada je u pitanju i njezina uloga u društvu. To je jasno podcrtano u našemu programu gdje stoji naše odlučno zalaganje za majku. Ono što koalicija Hrvatsko zajedništvo nudi u pronatalitetnoj politici odnosi se na majku kao temelj za demografsku politiku u svim ozbiljnim, razvijenim zapadnim zemljama, što znači podrškženi-majci. Svaka majka u BiH koja rodi troje djece bit će potaknuta, država će joj osigurati 500 KM mjesečne naknade do 18. godine života najmlađega djeteta, a svaka majka koja rodi više od troje djece imat će osiguranu zajamčenu plaću u FBiH koja iznosi oko 850 KM, a majci s petero djece koja radi da može birati hoće li raditi ili biti majka, i kao takva imati sva prava koja proizilaze iz radnoga odnosa. Sigurni smo kako bi takva politika zadržala mnoge obitelji u BiH i omogućila im da ostanu, žive i odgajaju svoju djecu u ovoj zemlji.

Svih deset točaka našega programa: za opstanak, preko europeizacije Daytona, borbe protiv korupcije i kriminala, potpore gospodarskom razvitku, afirmacije znanja i obrazovanja, iskorjenjivanja siromaštva, očuvanja i razvoja nacionalnih instutucija do istinske skrbi o braniteljskoj populaciji do zaštite ljudskoga života od začeća do prirodne smrti, zaokruženi je odgovor Hrvatskoga zajedništva na sve izazove s kojima je suočen hrvatski narod, a i BiH u cjelini. Ponudili smo i program i viziju i ljude, a na biračima je da izaberu hrabre, odgovorne, nekompromitirane koji jamče promjenu.

Razgovarao: D. Lukić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar