INTERVJU Ivo Bačić: Manipulacijama i spletkarošima konačno se mora stati u kraj

Kakva je trenutačna politička situacija u Neumu, jedinom bh. gradu na moru i kakva su im očekivanja pred predstojeće lokalne izbore koji će se u BiH održati  15.studenog 2020. upitali smo kandidata za načelnika Općine Neum ispred HDZ 1990. Ivu Bačića.

Gospodine Bačiću, očekuje li se ponovno u Neumu vruća politička jesen s obzirom da je na posljednim održanim lokalnim izborima 2016. godine vaš kandidat Zoran Krešić s neznatnom razlikom izgubio od kandidata HDZ-a BiH Živka Matuška?

-Vjerujem kako će i ovaj put biti vrlo zanimljivo u Neumu, posebice stoga što sada imamo trojicu kandidata. Pored mene tu su još Dragan Jurković, čiju je kandidaturu potvrdilo Povjerenstvo HDZ-a BiH jer im Općinski odbor nije u funkciji, te Josip Bogdanović kao kandidat Hrvatske republikanske stranke.

Što nam u najkraćim crtama možete reći o vašim protukandidatima i kako procjenujete vaše izglede na predstojećim izborima?

-Moram priznati kako uopće ne poznajem gosp. Jurkovića kao uostalom ni mnogi od naših sugrađana. Jedino sam upoznat da živi i radi u Mostaru te da vuče korijene s ovih prostora. U njihovim međufrakcijskim borbama on je izgleda iznjedren kao nekakvo kompromisno riješenje, ali u Neumu se često može čuti kako ga snažno podupire jedna od njihovih frakcija.

Što se tiče Josipa Bogdanovića poznato mi je da dosad nije bio politički aktivan i da je posljednih godina često bio angažiran na nekim poslovima izvan ove sredine. Moje šanse ocjenjujem kao realne i objektivne iz razloga značajne potpore koje je ova stranka dobivala na već pomenutim lokalnim izborima ali i značajne potpore koju svakodnevno dobivam razgovarajući s našim sugrađanima.

Vi ste aktualni predsjednik kluba vijećnika HDZ-a 1990 u Općinskom vijeću. U javnosti su dopirale i informacije o burnim političkim razračunavanjima između vijećnika HDZ-a BiH, odnosno njihovih dužnosnika. Kao vijećnik i Vi ste na određeni način sudionik tih događanja?

-U pravu ste. Naime još od veljače prošle godine postoje evidentni zastoji i blokade u radu Općinskog vijeća, prvenstveno zbog frakcijskih borbi i očito nepremostivih razlika među njima. Pokušavalo se čak ozakoniti bezakonje jer je predsjednik OV sazivao ili pokušavao sazivati radne sjednice bez da su se prethodno pobrinuli da se usvoji prijeko potrebiti godišnji plan rada OV, ali naravno, uglavnom bez uspjeha. Pritom je njihov predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH ispao jedina žrtva svih tih nesporazuma. Međutim, ono što svi žitelji ove Općine dobro znaju, ja ću ovdje samo ponoviti: članovi tih frakcija voljom Povjerenstva nalaze se ponovno na njihovoj listi kandidata za OV. Time je upućena više nego jasna poruka našim građanima: međusobni politički obračun se nastavlja i na ovim izborima, s možda još većom žestinom! Stoga pozivam naše građane da ovoga puta dobro promisle hoće li svojim možebitnim izborom i sami postati dionici te i takvih pogubnih politika za naš narod odnosno našu Općinu. Iskreno vjerujem da je konačno došlo vrijeme za promjene te da ću ja kao i kandidati s naše liste za OV koje broji 21 kandidata, dobiti povjerenje ovog naroda. Dajte nam priliku i ja vam jamčim da ćemo je i opravdati! Jer narod i vrijeme najbolji su suci!

Kako komentirate činjenicu da su i republikanci pored toliko općina i gradova u BiH samo u Neumu istaknuli svog kandidata za načelnika?

-Za one neupućene želim ponoviti da OV Neum broji 17 vijećnika te je, dakle, načelniku potrebna potpora najmanje njih devetorice na OV kako bi se usvojili materijali koji su od krucijalne važnosti za normalno funkcioniranje općinskih institucija ili bolje rečeno svih onih koji su izravno vezani za općinski proračun. HRS je ovdje ponudio listu s ukupno petero kandidata i ja to više ne bih želio komentirati. Uostalom kao ni njihovog kandidata za načelnika koji, zamislite, uporno pokušava pridobiti za sebe članstvo devedesetke ne libeći se poradi tih svojih nestvarnih ali i, uvjerit će te se i sami, neostvarenih ambicija „vrbovati“ i pojedine članove našeg Općinskog odbora ili pojedine naše kandidate sa liste za OV. Za neke neshvatljivo, ali istinito!  Hvala Bogu da su ovakve političke poruke jasno prepoznate i  iščitane. I o nekim drugim prizemnim i zakulisnim igrama pojedinih dugogodišnjih političkih igrača na ovdašnjoj sceni zasigurno će bit govora.

Posebice u kontekstu tko je sve, na  koji način i gdje prijavljivan za glasovanje na lokalnim izborima. Manipulacijama i splektarošima konačno se mora stati u kraj. Pravna država mora profunkcionirati! Jedna izreka poručuje: Država bez valjanog pravnog sustava jednaka je vozilu bez kočnica! 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar