Intervju Zdenko Kolak: Za novo vrijeme trebamo drugu politiku i druge ljude

Zdenko Kolak iz Zenice rođen je.18. rujna1966. u Zenici, Hrvat je po nacionalnosti, oženjen,otac troje djece, sa zanimanjem magistra ecc. Obnašao je direktorske funkcije u mnogim poduzećima, a u politici je aktivan samo i isključivo kroz HDZ1990.

 

Čime i na koji način želite dobiti povjerenje birača kako bi glasovali za Vas? Što je okosnica Vašega programa koji ćete im ponuditi?

 

 • To je istina i samo istina! Istina koja je skoro pa iščezla iz političkogaživota u BiH ali koja je s druge strane prijeko potrebna. Ona nam kazuje kako je stanje u kojemu se nalazimo katastrofalno i dramatično, zasigurno možemo reći – nikada gore! Ovom državom i našim životima upravljanekoliko tajkunskih obitelji koje jako dobro surađuju i nemaju problema s vjerom i nacijom u međusobnoj komunikaciji. Dakle, ako se ne stane na put tom principu, bit ćemo još siromasniji, a oni još bogatiji. Vlada se pomoću medija, strahom i nacionalizmom po principu „zavadi pa vladaj“. Naravno, običan čovjek, kada čuje da mu onaj drugi prijeti, refleksno ide svom nacionalnom vođi po zaštitu i tako godinama. I slijepcu je jasno da se ta retorika pojačava naročito pred izbore, a poslije izbora oni sjednu zajedno punih džepova i novčanika i smiju se svima nama. Upravo zato okosnicu našega programa čini istina koja nas mora otrijezniti i dovesti do spoznaje da je u našim rukama olovka i da sami odlučujemo o našim životima. Revizija tajkunske i pljačkaške privatizacije, vladavina prava, gospodarski razvoj, briga za mlade, djecu i obitelj i socijalna pravda su naši ciljevi za koje ćemo se boriti. Zato se obraćamo svim obespravljenim i potlačenim koji nisu zadovoljni ovim stanjem i koji žele bolji život dostojan čovjeka, naročito Hrvatima, koji su zahvaljujući ovoj politici skoro isčezli sa svojih vjekovnih ognjišta. Želimo svima jasno poručiti da imamo izbor; oduprijeti se ovom začaranom krugu nacionalizma, fašizma, kriminala, korupcije i nepotizma u koji su nas doveli ovi politički tajkuni ili otići iz ove države što su mnogi vec i uradili. Naravno neće biti jednostavno jer se treba izboriti protiv mafijaškog sustava koji je građen zadnjih dvadesetak godina i koji ima iza sebe ogroman kapital i svu političku moć iznutra ali i iz vana. Naš program nije samo skup praznih rečenica napisanih reda radi, to je vizija jedne drugačije Bosne i Hercegovine, po mjeri svakog njezinog naroda i čovjeka, u kojoj će svatko biti dovoljno nacionalno komotan, gospodarski i socijalno osiguran da se s pravom može ponositi na nju. Za ostvarivanje te vizije nam je prijeko potrebna druga politika i drugi ljudi koji su spremni u istini graditi povjerenje, suživot i toleranciju.

 

 

 1. Kako ćete, kada Vas izaberu, zastupati birače koji su Vam dali svoje povjerenje i boriti se u odgovarajućim institucijama za njihova prava?

Mi smo u hrvatskoj koaliciji organizirani na sasvim jedan drugi način u odnosu na vladajuće stranke u kojima je organizacija kao u privatnim poduzećima gdje imate vlasnika i radnike odnosno, princip je isti samo nazivi drugačiji odnosno imate predsjednika i sve ostale. Tko ne sluša zna mu se. Upravo je to ogromna razlika između nas i njih, koja daje svima nama dovoljno prostora za osobnu inicijativu i djelovanje po vlastitoj savjesti. Ja ću iskorisiti svoju poziciju da u skladu sa svojom savješću, na pošten i čestit način predstavljam i borim se za one koji su mi ukazali povjerenje. Dakle, bit ću njihov glas u borbi za prosperitet i bolji život.

 

 

 1. Koji su gorući problemi u Vašoj sredini koje treba riješiti i na koji način to mislite uraditi?

Najveci problem u Ze-Do županiji je u prvome redu katastrofalna gospodarska situacija koja tjera sve na iseljavanje i odlazak bez obzira na vjeru i naciju, zatim korupcija i nepotizam. Hrvatima je jos teže jer nisu istinski jednakopravan narod u ovoj županiji. Dovoljno je samo pogledati strukturu uposlenih u javnom sektoru i sve je jasno. Mi ćemo se u prvome redu boriti za jednokopravnost hrvatskog naroda poštujući isto tako sve druge narode s kojima želimo živjeti i graditi bolju budućnost u interesu svih. Bez te zajedničke sinergije i iskreno pružene ruke, nemoguć je i gospodarski oporavak koji je preduvjet boljem životu. Jasno je da smo nepripremljeni uplivali u neoliberalizam koji je uzeo danak i u ovoj županiji kroz različite mahinacije i pljačkaške privatizacije ali moramo jednom podvući crtu i okrenuti se našim ljudima koji su pred ponorom siromaštva i bijede. Uvođenjem strukturalnih reformi, promicanjem suživota, tolerancije i povjerenja gradit ćemo jedan drugačiji ambijent u kojem će razvoj gospodarstva i unapređenje obrazovanja biti imperativ i zamajac razvoja cijele županije.

 

 1. Što mislite o radu hrvatskih predstavnika u institucijama u BiH u zadnje četiri godine?

Ja bih rekao u zadnjih dvadesetak i više godina jer je ista ili slična struktura hrvatske vlasti kroz čitavo ovo vrijeme iskazana isključivo kroz HDZ BiH. Sam broj Hrvata u županiji ali i cijeloj državi govori o uspjesima te politike koja je više nego katastrofalna. Hrvati su skoro isčezli sa ovih prostora a o istinskoj jednakopravnosti i zastupljenosti možemo samo sanjati. Dakle, HDZ BiH je sve ove godine u vlasti i sa svojim koalicijskim partnerima je kreirao politiku, čije rezultate vidimo i osjetimo i od toga se ne može pobjeći. Mislim da je ta politika bila kratkovida i više usmjerena ka politici ostvarivanja  uskostranačkih i osobnih interesa, nego kao istinskoj brizi o hrvatskom narodu i njegovoj budućnosti. Nedostatak jasne vizije, nedosljednost i politička arogancija je hrvatski narod u ovoj županiji dovela pred biološki nestanak a tko je krivac „zna se“.Očekujem da ce se hrvatski narod konačno osloboditi straha i ucjena i da će glasovati za prijeko potrebne promjene i politiku koja će jamčiti svakom Hrvatu na svakom pedlju ove zemlje jednakopravnost, opstojnost i bolji život.

 

 1. Kako se kanite boriti protiv korupcije i kriminala koji su rak rana ovoga društva i što nudite kao rješenje, poglavito kada su u pitanju mladi?

U prvom redu treba podvući crtu i vidjeti sto je sa pljačkaškom privatizacijom?  Ne možemo dopustiti princip „ko je jamio, jamio“. Dakle revizija privatizacije, donošenje zakona i niza antikoruptivnih mjera koje će represivno djelovati ali isto tako raditi na programima i mjerama preventivnog antikoruptivnog djelovanja. Borba protiv korupcije i kriminala je veliki izazov za ovu državu koja je u tranziciji, u kojoj je ogromna sprega jednog i drugog. Dakle, potrebni su veliki i bolni rezovi. Uvođenjem represivnije kaznene politike, reforma sudstva i tužilaštva zasigurno će napraviti velike pomake u ovoj oblasti.

Kada su u pitanju mladi, glavni dio našeg programa smo posvetili mladima, djeci i obiteljima jer je to stup opstanka i razvoja cijeloga društva. Odnosno to je za nas pitanje svih pitanja. U vremenu kada je pljačka i otimačina državnog bogatstva na vrhuncu oni nisu ni na marginama prioriteta aktualne vlasti. Njima je važno samo za svog mandata uzeti što više, „jer tko zna hoće li ikada više dobiti priliku“ i držati se one „drži bure vodu dok moj mandat prođe“. Naravno suučesnik u svemu ovome je i zapad koji sve ovo nijemo promatra i kojem ovo odgovara jer će najvredniji resursi ove zemlje ipak završiti u njihovim džepovima. Dakle, mladi trenutačno nikome nisu u fokusu, zato i odlaze u ovolikom broju jer što drugo napraviti? Kao što sam i rekao prioritet svih prioriteta za nas su djeca, mladi i obitelji, osigurali smo cijeli niz mjera za ovu populaciju od prioritetnog zapošljavanja, do besplatnih stanova i besplatnog liječenja bilo gdje u svjetu odnosno o trošku države. Pogledajte samo šta se radi ljudima koji su teško bolesni i imaju nekoga teško bolesnog. Moraju moliti i prositi za pomoć u liječenju preko društvenih mreža ili po ulici! Sramota. Ako mi dobijemo povjerenje birača prvu stvar koju ćemo uraditi je besplatno liječenje ovih skupina bilo gdje u svijetu!!! To je naša obveza kao države a ako treba u tu svrhu ćemo sve službene automobile, vile i ostalo rasprodati! Naravno, malo sam sarkastičan ali želim reći da država ima dovoljno novca za ove stvari i ona je tu zbog svojih građana a ne obrnuto i to je za nas obveza…

 

 1. Što su, po Vašemu mišljenju, uz ove nabrojane, problemi kojima ćete se baviti kada se nađete u određenom zakonodavnom tijelu?

 

Naša vizija je bolji život svakog našeg čovjeka po uzoru na Europsku uniju. To podrazumjeva da moramo redefinirati mnoge aspekte našeg društveno-političkog života. Od promjene izbornog zakona do sveobuhvatne reforme obrazovanja. Dakle, potrebni su kiruški rezovi a posebno promjena paradigme od ove naše Balkanske primitivne „svako protiv svakoga“ do one „svako za svakoga“, jer samo zajedno možemo nešto napraviti i održati se na valovima globalnih promjena čija smo trenutno kolateralna šteta. I ovdje ne mislim samo na BiH nego i na zemlje okruženja koje su kada skupimo cijelu EX-yu zanemarive u odnosu na globalno tržište. Sve ovo zahtjeva, temeljite strukturalne reforme koje će BiH učiniti modernom europskom zemljom na ponos svakom njezinom čovjeku.

 

 

 

 1. Vaša poruka biračkom tijelu na čije glasove računate

 

Nama je dosta mržnje, nacionalizma, fašizma, rata, siromaštva i bijede. Mi želimo u Europsku uniju, želimo bolji život, želimo bolji standard ali ne u nekom drugom životu nego ovdje i sada. Želimo da nam djeca imaju budućnost bez straha i rata, da ostaju na svom ognjištu i obrazuju se. Želimo svakom bolesnom osigurati liječenje dostojno čovjeka a socijalno potrebitim sigurnu budućnost. Ako je to i Vaša vizija onda glasujte za Hrvatsko zajedništvo, glasujte za bolji i prosperitetniji život.

 

 

 

Županijska lista Ze-Do:

 

 1. Kolak Zdenko- nositelj liste
 2. Anamarija Jozić
 3. Ilija Sinanović
 4. Danijel Zec
 5. Nataša Gigović
 6. Petar Jozić
 7. Ivana Jozič
 8. Slaven Čalić
 9. Željka Zamboni
 10. Štefko Grbavac
 11. Andrea Jozić
 12. Borislav Čalić
 13. Senada Buro
 14. Draga Anić
 15. Pero Majstorović
 16. Slađana Marković

 

Federalna lista:

 

1.Maja Kolak-nositeljica liste

2.Niko Sinanovic

3.Josip Blažević

4.Valentina Jozić

 

Državna lista Ze-Do i SBK zajedno dvije zupanije:

 1. Zoran Marić
 2. Zorica Kolak
 3. Anto Strukar
 4. Berislav Perčinlić
 5. Marija Sinanović
 6. Robert Mlakić
 7. Renata Brnjić
 8. Josip Popović

 

Izvor:Dnevni list

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar